Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Main-Work.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

Інститут туризму

Кафедра туризму і рекреації

ДИПЛОМНА РОБОТА

Спеціаліст

(освітньо-класифікаційний рівень)

на тему: «ТУРИСТСЬКО-РЕКРЕАЦІЙНІ РЕСУРСИ ДОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ: СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Виконав: студент V курсу, групи Т-51

спеціальності 7.14010301 «Туризмознавство»

Михайлюк М.-Ю. М.

Науковий керівник:

Старший викладач кафедри туризму і рекреації

Маланюк Т. З.

Рецензент: проф. Калуцький І.Ф.

Івано-Франківськ – 2014 р.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………...…….3

РОЗДІЛ 1 НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ТУРИСТСЬКО-РЕКРЕАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ…………………………………………………….6

1.1. Основні поняття туристсько-рекреаційних ресурсів……………………….6

1.2. Теоретико-методичне обгрунтування туристсько-рекреаційних ресурсів Долинського району………………………………………………………………11

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ ТУРИСТСЬКО-РЕКРЕАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ ДОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ………………………………………………………15

2.1. Історико-культурні ресурси…………………………………………………15

2.2. Природно-рекреаційні ресурси……………………………………………....23

2.3. Соціально-економічні ресурси………………………………………………40

РОЗДІЛ 3 НАПРЯМКИ ВИКОРИСТАННЯ ТУРИСТСЬКО-РЕКРЕАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ……………………………………50

3.1. Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в районі………………50

3.2. Проблеми збереження туристичного потенціалу та шляхи покращення туристичної галузі в районі………………………………………………………..55

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………….61

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………..64

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………68

ВСТУП

Актуальність дослідження. З утвердженням суверенності України супроводжується своєрідний «туристичний ренесанс». Спостерігається потяг до прекрасної української природи, спалах неабиякого інтересу до проблем вітчизняної історії, витоків національної культури, непересічних досягнень минулого.

Стратегічна мета розвитку туризму в Україні полягає у створенні конкурентоспроможного на внутрішньому та світовому ринках національного туристичного продукту, здатного максимально задовольнити потреби населення України, розширенні внутрішнього туризму та постійному зростанні обсягів в’їзного туризму, забезпеченні на цій основі комплексного розвитку курортних територій та туристичних центрів з урахуванням соціально-економічних інтересів їх населення, збереженні та відновленні природного середовища та історико-культурної спадщини, завдань щодо наповнення державного і місцевих бюджетів.

Актуальним і перспективним є туризм і на Івано-Франківщині – яка завжди славилась чудовою природою, гостинними й щирими людьми, цікавою етнокультурою. Тому не дивно, що наш край рахується сприятливим для розвитку туризму. Мальовничі ландшафти, рельєф в поєднанні з історико-культурним надбанням створюють сприятливий фон для короткотривалого відпочинку. Хоча, незважаючи на хороший туристичний потенціал, деякі райони Івано-Франківщини володіють недостатньо розвиненою туристичною інфраструктурою.

До таких районів можна віднести і Долинський район. Завдяки своєму розташуванню Долинський район має надзвичайно значний туристько-рекреацйний потенціал, що надає області значні можливості для розвитку туризму. Цьому сприяють як і різноманітність природних факторів, так і наявність пам’яток історії та культури.

Саме в Долинському районі збереглися природні ландшафти, незаймані території, особливо праліси, рідкісні та реліктові види рослин і тварин, саме тут є значні рекреаційні ресурси.

На необхідності використання туристсько-рекреаційних ресурсів для розвитку регіону наголошували В. Великочий, В. Гетьман, Й. Гілецький, Г. Довгополова, І. Калуцький, Я. Коробейнікова, Н. Фоменко та ін. Теоретичні засади туристсько-рекреаційних ресурсів України були предметом дослідження О. Бейдика, В. Киф’яка, О. Любіцевої, Є. Панкової, М. Рутинського, В. Стафійчук, І. Смаля, Д. Стеценка, О. Стецюк, О. Топчієва.

Отже, актуальність дослідження, недостатність наукових розробок, спрямованих на розв’язанні означеного аспекту проблеми та її практичне значення зумовили вибір теми дипломної роботи «Туристсько-рекреаційні ресурси Долинського району стан і перспективи розвитку»

Мета дослідження полягає у здійсненні цілісного наукового аналізу проблеми, теоретичному обгрунтуванні туристсько-рекреаційного потенціалу Долинщини, аналізу сучасного стану, перспективи його розвитку.

Відповідно до мети вирішувались такі завдання дослідження:

  1. Проаналізувати стан розробленості проблеми у науковій літературі та уточнити зміст поняття «рекреаційні ресурси».

  1. З’ясувати потенціал туристсько-рекреаційних ресурсів Долинського району.

  1. Визначити перспективи розвитку туризму в регіоні та розробити рекомендації щодо покращення стану туризму в Долинському районі.

Об’єктом дослідження – процес формування туристсько-рекреаційних ресурсів Івано-Франківської області.

Предметом дослідження – потенціал туристсько-рекреаційного комплексу Долинського району.

Наукова новизна роботи полягає у розгорнутій характеристиці туристичного потенціалу Долинщини з урахуванням умов його розвитку та можливостей використання для розробки різноманітних туристичних маршрутів та інших рекреаційних цілей.

Практична значущість роботи полягає в тому, що всі аспекти проведеного дослідження можуть бути використанні при розробці нових туристичних маршрутів, путівників, картосхем та при розробці програм соціально-економічного, туристичного і культурного розвитку району.

При написанні роботи застосовувались такі основні методи дослідження, як: пошукова робота, метод спостереження, системного підходу, аналіз та синтез.

Структурно робота складається з трьох розділів, вступу, висновку, списку використаних джерел та додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]