Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Main-Work.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Розділ 3 напрямки використання туристсько-рекреаційного потенціалу долинського району

3.1 Сучасний стан і перспективи розвитку туристичної галузі району

Розвиток туристичної галузі в районі є важливим чинником підвищення якості життя населення, утворення додаткових робочих місць, наповнення бюджету та пізнання багатої природної та історико-культурної спадщини краю.

Зважаючи на те, що нафтові запаси вичерпуються, саме у ефективності використання природно-кліматичних ресурсів вбачається альтернатива розвитку економіки району.

Долинський район, так як і Яремчанський може стати ще одним популярним туристичним куточком у Карпатському регіоні.

При розробці Стратегії економічного та соціального розвитку Долинського району до 2015 року туризм визначено одним із її пріоритетних напрямів.

На території Долинського району знаходиться 19 об'єктів туристично-рекреаційної сфери приблизною кількістю 1500 місць, 84 відс.з яких діючі.

За останні роки значно зросла кількість об'єктів туристичної інфраструктури. Підприємства сфери малого бізнесу все більше інвестують саме у туристичну галузь.

У 2007 році завершено реконструкцію колишнього адмінприміщення ВАТ "АТП 12627" під готельний комплекс "Софія" та санаторію "Пролісок" під відпочинковий комплекс "Карпати", проводиться розширення мотелю по вул.Б.Хмельницького в м.Долина, у с.Вишків завершено роботи по розширенню бази відпочинку «Високий Перевал». [42]

Минулого року у м.Долина відкрито філію Івано-Франківської туристичної фірми "Кей". Цього року почало працювати туристичне агентство «Довіра ІФ».

У гірських селах Долинщини все більше набирає популярності сільський зелений туризм.

Станом на 5 травня 2008 р. послуги з сільського зеленого туризму мають змогу надавати 23 садиби ємністю близько на 160 місць.

За оперативними даними протягом минулого року район відвідало близько 40 тис.туристів, що майже вдвічі більше в порівнянні з минулим роком. Значна кількість туристів відвідала туристичний маршрут «Карпатський трамвай», що став символічним брендом нашого району.

Збільшенню потоку туристів та розвитку екстремального і спортивного туризму сприяє проведення щорічних спортивних змагань та фестивалів.

Так, 23 – 25 березня 2007 року в урочищі Шандра проходив Кубок України з водного туризму «Весняні води»;

21 червня – 24 червня 2013 року поблизу с.Мислівка відбулися командні екстрім-перегони «Gorgany RACE 2013» - відкриті змагання зі спортивного туризму та орієнтування, організаторами яких було ТзОВ "Горгани" (м.Львів) за сприяння Управління молоді та спорту Львівської міської ради та Долинської райдержадміністрації ;

5 – 8 липня 2007 в селі Новий Мізунь Ужгородським клубом екстремальних подорожей «Діскавері», спільно з Головним управлінням туризму і культури обласної державної адміністрації та Долинською районною державною адміністрацією організовано VI Міжнародний фестиваль екстремальних видів спорту «Екстрім-тревел – 2007». У заході взяло участь близько 40 екіпажів на позашляховиках. Були представлені такі країни ЄС як Польща та Франція [39].

У рамках фестивалю відбулося святкування Івана Купала, тріал, естафети, швидкісні перегони, трофі–рейд по гірській місцевості. Загалом у фестивалі взяло участь більше 3-х тис.осіб.

6 – 8 липня 2012 року в с.Новий Мізунь проведено Всеукраїнський фестиваль молодіжної та екстремальної культури «Мізунська Zвигода». У організації вищевказаного заходу взяли участь: Івано-Франківська громадська молодіжна організація "Клуб альтернативних видів спорту «Адреналіновий стиль», Долинська райдержадміністрація, Старомізунська сільська рада.

Значну допомогу при проведенні фестивалів надано такими підприємствами району, як ВАТ «Вигодський ЛК», ТзОВ «Уніплит» та державне підприємство «Вигодське лісове господарство».

Метою проведення цих заходів стало привернення уваги до проблеми самореалізації та залучення молоді до активного проведення дозвілля і пропагування здорового способу життя; популяризація карпатського туризму та курорту Мізунь; сприяння розвитку туризму Карпатського регіону та Вигодського краю зокрема.

Значного розвитку набуває історичний, паломницький та сентиментальний туризм:

  • в липні цього року відбулося сходження на гору Яворина (с.Липа) з метою вшанування пам'яті загиблих воїнів ОУН-УПА;

  • в серпні проходило сходження на гору Марина (с.Лужки);

  • у селі Лолин щороку відбувається святкування Франкових днів.

Щороку у селищі Вигода у рамках громадської ініціативи розвитку екологічно-рекреаційних заходів в карпатському регіоні та з метою збереження історико-технічної спадщини краю, науковцями, спільно із представниками ТзОВ «Уніплит», проводиться Міжнародний форум "Карпатський трамвай".

Цей форум має на меті привернути увагу до проблем організованого туризму в Карпатському регіоні, адже нинішню мережу вузькоколійного транспорту використовують здебільшого для промислових потреб, нехтуючи її можливостями щодо туризму.

Програмою розвитку туризму в Долинському районі на 2012-2015 роки передбачено заходи, направлені на сприяння розбудові туристично-рекреаційної інфраструктури територій сіл Мислівка, Новий Мізунь та гірських сіл Витвицького напряму (Лужки, Липа, Станківці), що володіють високим туристично-рекреаційним потенціалом і визначені як пріоритетні території розвитку туризму. Треба зауважити, що населені пункти Мислівка та Новий Мізунь є курортними [42].

Для реалізації комплексного підходу до управління сферою туристичного бізнесу, промоції туристичного продукту, прогнозування попиту на туристичні послуги, вивчення потреб ринку санаторно-курортних та туристичних послуг і активного впливу на його формування та для підвищення інвестиційної привабливості цієї галузі проводиться інформаційно-рекламна діяльність та ведеться розробка інвестиційних проектів у сфері туризму.

Ведеться відповідна робота щодо пропагування туристичних можливостей району. Інформація про розвиток туристичної галузі та нові рекреаційно-туристичні можливості регулярно розміщується у засобах масової інформації району та на сайті «Долинщина туристично-інвестиційна» [39].

Крім того, з метою залучення потенційних інвесторів до розвитку туристичної сфери району, У 2007 та 2009 роках проводився Бойківський регіональний інвестиційний форум, де були представлені на розгляд потенційних інвесторів пропозиції щодо розвитку туристичної інфраструктури району.

З метою підтримки розвитку сільського зеленого туризму та надання консультативно-методичної допомоги бажаючим займатися цим видом діяльності, 20 лютого цього року Долинськими районною радою та районною державною адміністрацією із регіональним туристично-інформаційним центром укладено договір про співпрацю у сфері реалізації проекту «Сприяння економічному розвитку жіночих ініціатив у галузі сільського туризму Івано-Франківщини».

У рамках даного проекту 6 березня цього року у с.Мислівка на базі відпочинкового комплексу «Ведмідь» проведено семінар-навчання для власниць садиб сільського зеленого туризму.

З метою обміну досвідом щодо започаткування власної справи у сфері сільського зеленого туризму 22 квітня здійснено поїздку до с.Татарів Яремчанської міської ради. У даному навчальному турі взяли участь власниці садиб із сіл Вишків, Старий та Новий Мізунь, Сеничів та інших гірських сіл району.

Крім того, проводиться робота щодо знакування пішохідних туристичних маршрутів району: прознаковано туристичний маршрут "Дубовий Кут – бункер Роберта (гора Яворина)" (кошти американського проекту SPA Project ).

Незважаючи на досягнення позитивних результатів у туристичній сфері району, існує ряд проблем:

  • не облаштовано достатньої кількості місць короткочасного відпочинку автотуристів;

  • досить повільними є темпи залучення інвестицій у розвиток матеріальної бази туризму;

  • незадовільним є стан автотранспортних шляхів району;

  • невідповідність переважної більшості туристичних закладів міжнародним стандартам;

  • не відновили свою діяльність санаторій-профілакторій "Джерело Прикарпаття" та санаторій "Мізунь", хоча ВАТ "Вигодський лісокомбінат" розроблено інвестиційний проект по відновленню функціонування "Джерела Прикарпаття";

  • недостатньо розвинута мережа розважальних закладів у місцях із яскраво вираженим туристичним потенціалом;

  • відсутні інформаційні стенди щодо туристичних об"єктів на автошляхах [42].

Немаловажливим фактором, що стримує розвиток туризму, є неготовність місцевого населення до сприйняття розвитку туристичної галузі як реального джерела надходжень до бюджету домогосподарств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]