Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2k_pedfak_2pivrichchya2014_nov.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
366.59 Кб
Скачать

4. Перепишіть, ставлячи при однорідних членах речення потрібні розділові знаки. Поясніть їх. Підкресліть однорідні члени речення відповідно до функції члена речення.

1. А дощі навіжено кроплять і матусю і рідне поле і дорогу і білу картоплю (В.Гун.). 2. Я знав найніжнішу любов до жінки до сина до сивих своїх батьків до рідної вулиці до будинку, в якому не раз сумував і радів (І. Мурат.). 3. Під час бою козаки вели вогонь з рушниць та пістолів боролися шаблями ножами і навіть кулаками (В. Серг.).

5. Перепишіть речення, поставте, де потрібно, розділові знаки. Підкресліть узагальнювальні слова.

1. Усе було любов поезія розлука нелицемірна чесність горда і свята (М. С). 2. Все знайоме до болю до скіпчика в полі білі піски та кручі кучугури сипучі і на річці Забучі всохлі верби рипучі (М. Рудь). З. Лагідні рученята тягнуться вбік і вгору ладні весь світ обняти доли моря і гори (Я. Щ.). 4. Ще буде все прозорий день і хуга і сірий дощ і в пахощах сади... (М. Карп.). 5. Все і це повітря і покручені лози і зів'яла трава все це мимохіть нагадує їй щасливі хвилини її життя (М. К). 6. Забуваю і щастя і горе все наземне... (Л. У).

6. Перепишіть речення, підкресліть відокремлені означення, поставте потрібні розділові знаки.

1. І сонце тепле і ласкаве спинило погляд на землі (О. О.). 2. Пахло зрізаними соняхами підсохлою на сонці цибулею і свіжою землею з городів (Б. Я.). 3. Десь близько, здається, в калині, що красувалася червоними кетягами, соловейко наспівував про кохання світле й чисте (М. Я.). 4. Молодший син Роман цибатий довгорукий з веснянкуватим обличчям і великими темно-карими очима стояв перед нею на кожному кроці (В. Кул.).

7. Поширте подані речення відокремленими означеннями. Поясніть умови їх відокремлення.

1. Він пошепки лепетав уривки давно забулих віршів. 2. Люблю пташиний щебет у саду. 3. Смутно в степу. 4. Птах пролітав над землею. 5. Діти співали пісень.

8. З’ясуйте, у яких реченнях наявні вставні слова, словосполучення чи вставні та вставлені речення. Переписуючи речення, поставте відповідні розділові знаки

1. Мені здавалося, що у Греції навіть статуї теплі. 2. Ще вчора була я висока, як вежа. Здається ще трохи – дістану зеніт. 3. Співає світ захриплими басами, веде за повід стежечку худу. І це вже певно зветься небесами, бо я уже над хмарами іду. 4. Вже почалось мабуть майбутнє. Оце либонь вже почалось…5. Чи й справді необхідно, щоб жінка була мужня? 6. Не треба руку класти на плече .Цей рух доречний може тільки в танці. 7. Біда біду як кажуть перебуде. Не може ж буть, щоб якось не було, вже як не є, а якось воно буде. 8. Правда, груша двісті літ як всохла, зарівняла й місце борона. 9. Був тоді там кажуть кущик глоду, кущик є, та – терен, а не глід. 10. Між іншим дехто вибирав не втечу, хоч міг так само звіятись, втекти. Буонаротті захищав фортецю. Чи може він бездарніший, як ти? (З тв. Л.Костенко)

9. Перепишіть речення, ставлячи розділові знаки. Зробіть синтаксичний розбір речення.

Пісня. Витворена народом вона пахне майовими дощами синіми льонами материними руками. Пісня часом вихоплює з душі повенево й затоплює, здається весь світ звучить хорально набатом потрясаючи нашу пам'ять.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ ДО ЗМ I-ІІ

1. Дібрати текст із творів художньої літератури або науково-популярних видань про українську ментальність, звичаї і традиції українського народу, рідну мову, роль учителя у житті людини (обсяг тексту - до 350 слів).

2. Виписати з тексту і проаналізувати:

  • 20 словосполучень;

  • прості неускладнені речення, односкладні речення, неповні речення (не менше 6 речень на кожний тип);

  • прості ускладнені речення (по 1 реченню, яке ілюструє кожен тип ускладнення).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]