Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2k_pedfak_2pivrichchya2014_nov.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
366.59 Кб
Скачать

6. Зробити фонетичний, морфемний та морфологічний аналіз виділених слів.

Тема для самостійного опрацювання.

Тема 2. СКЛАДНОПІДРЯДНІ РЕЧЕННЯ

ПЛАН

  1. Розділові знаки в складнопідрядних реченнях.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Бевзенко С.П. та ін. Сучасна українська мова: Навч. посібник / С.П.Бевзенко, Л.П.Литвин, Г.В.Семеренко. – К.: Вища школа, 2005. – 270 с. – С. 170 – 174

  2. Вихованець І.Р. Граматика української мови. Синтаксис. - К., 1993. - С.

  3. Волох О.Т. та ін. Сучасна українська мова.- К., 1989.- С. 295 - 304.

  4. Каранська М.У. Синтаксис сучасної української літературної мови.-К., 1995.-С.215-258.

  5. Сучасна українська літературна мова. /За ред. М.Я.Плющ.- К., 1994.- С. 367 – 373.

  6. Сучасна українська літературна мова. /За ред. О.Д.Пономарева.- К., 1994.-С.151-165.

  7. Український правопис.- К.,1993, § 118, 119, 121.

Завдання для самоперевірки

1.Переписати і вивчити схему синтаксичного аналізу складнопідрядного речення.

2. Скласти опорну таблицю "Види підрядних речень розчленованої структури".

3. Дайте загальну характеристику складнопідрядних речень за схемою

1. Здоровенний дуб розлігся, розширився своїм кострубатим гіллям, так що аж темно під ним (М.Коц). 2. Уже кружляє листя жовто ржаве, щоб на асфальті мокрому спочить (М.Рил.) 3. Коли ж його сподівання не здійснювалися, переживав боляче, начебто украли в нього королівські скарби (М.Стельм). 4. Він прожив шістдесят років, і у нього не вистачило часу, щоб одружитись (О.Корн.) 5. Скільки не дивись на море, воно ніколи не набридне (В Кан). 6. Хай птахи тепер тривожні, хай і журно журавлю, та в твоїй прикметі кожній повінь щастя я ловлю (М.Рил). 7. Від тинів на вулиці лежать вкорочені тіні, і в їхніх видовжених щілинах так тремтить місячне сяйво, як на ранкових річках трепечуться золоті табунці рибин (М.Стельм). 8. Щось несказанно чарівне і зворушливе криється в природі, коли під місяцем бовваніють чи іскряться розпливчастим відливом чубаті полукіпки (М.Стельм). 9. Людина не може жити на світі, якщо в неї немає попереду нічого радісного (А.Макар). 10. Сердито насуплені брови Миколи Івановича ворухнулися, від чого обличчя вмить посвітліло.

3. Переписати текст, розставляючи розділові знаки. Виділити складнопідрядні речення, накресити їх структурні схеми, дати загальну характеристику. Зробити фонетичний, морфемний, морфологічний аналіз виділених слів.

Серед великих світочів духу яких дали людській цивілізації народи нашої країни одне з найперших місць належить геніальному синові України Тарасові Шевченку.

В темній од горя кріпацькій хаті він народився щоб осяяти всю Україну. Щоб стати тим у кому найповніше виявив себе творчий геній українського народу.

Поетову з’яву на світ доля зустріла з панським канчуком у руці, і мала вона колір жандармських мундирів, пашіла мертвотним вогнем далеких пустель, та все ж і в битві із, здавалось би, всемогутньою долею поет вийшов переможцем; із безодні відчаю і страждань він піднявся над світом, високочолий, виславши вперед, до нащадків, своїх вірних гінців – любов і крилату надію!

Поезії Кобзаря народжені для того щоб не вмирати ніколи. Через часові відстані ми ще ясніше бачимо життєвий і творчий подвиг цієї людини, відкриваємо унікальність його всебічно обдарованої особистості, ще повніше осягаємо неперехідне значення творчості поета, співучих і грізних його віршів у яких і сьогодні все дихає життям, вільнолюбством, правдою, революційною гуманістичною пристрастю, захоплює летом думки, глибиною і красою людського почуття (О.Гончар).

Виписати іменники ІІ відміни, визначити групу відмінювання;

Випишіть їз тексту прикметники, визначте їх розряд за значенням;

Прокоментуйте розділові знаки у другому абзаці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]