Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2k_pedfak_2pivrichchya2014_nov.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
366.59 Кб
Скачать

Завдання для самопідготовки

  1. Вивчити теоретичний матеріал за планом практичного заняття, повторити теоретичнитй матеріал попередніх занять.

  2. Переписати і вивчити схему аналізу ССК.

  3. Виконати завдання:

3.1. Аналізуючи складні речення з сурядним і підрядним зв'язком, подайте їх схеми. Визначте їх різновид.

1. Стемніти зовсім ще не стемніло, однак його дім крізь усі шиби вікон випромінював стільки світла, а вітальня була сповнена такого гомону, що він [Аристарх] несамохіть остовпів посереду двору, не зважуючись піднятися на ґанок ІЛогв.). 2. Скільки боїв позаду, скільки труднощів переборено, а Палієнкові здається, що досі все було простим і звичайним, і оце тільки й почалися складності... (Гур.). 3. - Бажаю вам великого щастя, доброго здоров'я і довгих та радісних років подружнього життя. - Проказувала так, наче зверталась до шлюбної пари, яка ось зараз перебувала тут, серед Бережан, і голос її ледь-ледь тремтів (Гуц.).4. Те, що свистіло вгорі шугнуло в ґрунт, сухо грянуло, і гаряча суха хвиля газів забила Чернишеві дихання, кинула геть, і він не зчувся сам, як опинився в траншеї, припертий до стінки... (Гонч.). 5. Вогнища то згасали, то знов спалахували, жахаючи собою темряву, і тоді здавалося, що на яр налетіли якісь фантастичні чорні птахи, які кружляють над ним, махаючи велетенськими крилами, і все намагаються викрасти ті вогні (Баш).

3.2. За поданими схемами складіть і запишіть складні речення різного типу. Поясніть смислові відношення між предикативними частинами складного речення і розділові знаки в ньому

[ ,(…), ], [ ], (…). [ ], (…).

І [ ], і [ ], і [ ], (коли…), (щоб…).

[ ]: [ ], (бо…), (бо..)

(…),[ ], (…), проте [ ], (…).

4. Скласти опорні схеми вживання коми, крапки з комою, тире та двокрапки в складному реченні

5. Дібрати з творів української літератури по три речення на вживання розділових знаків у кінці речення.

6. ПЕРЕПИШІТЬ ТЕКСТ, ПОСТАВИВШИ, ДЕ ПОТРІБНО, РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ, ПОЯСНІТЬ ЇХ ВЖИВАННЯ. СЛОВА, ЗАПИСАНІ ЧЕРЕЗ РИСКУ, НАПИШІТЬ РАЗОМ АБО ЧЕРЕЗ ДЕФІС. УСНО ПОЯСНІТЬ ВІДМІННІСТЬ МІЖ ТИРЕ ТА ДЕФІСОМ. ЗРОБІТЬ СИНТАКСИЧНИЙ РОЗБІР ОСТАННЬОГО РЕЧЕННЯ.

Українські рушники це дійсно наші думи безмежні пісні заспівані розмаїтими засобами ткання вишивання вибійки та малярства Та якщо нашій пісні пощастило деякою мірою в тому що її збирали і досліджували видатні вчені патріоти ентузіасти починаючи з кінця ХУШ століття рушникові так не пощастило. Доля рушника була на/багато гірша коли не зовсім сумна Дослідженням і збиранням рушників ні/хто по/справжньому по/науковому не займався якщо не зважати на деякі епізодичні статті з нього приводу та невеличкі збірки рушників ентузіастів/любителів і вчених/етнографів знавців народного мистецтва таких як Яворницькнй Щербаківськнй Біляшівський ( 3 журналу).

7. ПЕРЕПИШІТЬ ТЕКСТ, ДОБЕРІТЬ ДО НЬОГО ЗАГОЛОВОК, ВИЗНАЧТЕ ТЕМУ ТА ГОЛОВНУ ДУМКУ. ПОСТАВТЕ, ДЕ ПОТРІБНО, РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ, УСНО ПОЯСНІТЬ ЇХ ВЖИВАННЯ, ЗРОБІТЬ СИНТАКСИЧНИЙ АНАЛІЗ СКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ ТА МОРФОЛОГІЧНИЙ РОЗБІР ВИДІЛЕНИХ СЛІВ.

Ти стежив за матір’ю як вона ступає по підлозі як усміхається як тримає вже посічену сивиною голову Але найчастіше мабуть твій зір ловив її проворні руки. Навіть тоді коли не мали ніякого діла материні руки не залишалися в абсолютному спокої Жодної хвильки не відаючи відпочинку материні руки знаходили роботу Не було либонь такого чого б вони не вміли

Начебто весь світ постійно потребував уваги й роботи материних рук і мабуть уві сні руки теж не заспокоювались ні на мить а мали й тоді щось робити

І завжди пахли чимось чи свіжовипраною й щойно випрасуваного білизною або пшеничним борошном і гарячим хлібом а то кропом і петрушкою терпким гудинням огірків або яблуками грушами медом у Спасівку (За Є.Гуцалом).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]