Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2k_pedfak_2pivrichchya2014_nov.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
366.59 Кб
Скачать

2. Перепишіть, підкресліть присудки, визначіть способи їх вираження.

1. Знаєш, Марку, коли б я був знав те, що тепер знаю, я був би не скомпонував тих повітальних віршів (А. Чайковський). 2. Голка все блись, блись (Леся Українка). 3. Я його давно маю на оці (І. Франко). 4. Лиш нам шуміти будуть віти (В. Сосюра).5. Він співав би солов 'єм, танцював би так, що аж куріло (Ю. Збанацький). 6.Помалу потім став за розум братися (С. Васильченко). 7. Софія не думала спати лягати (Леся Українка). 8. А дівчата бояться ламати калину, кажуть, що то твої руки (В. Голобородько). 9. Зварич мав нагоду переконатися сам (Р. Купчинський). 10. Демид рад був приїхати додому (Б. Грінченко). 11.Hixmo мене не може присилувати жити на xymopi (I. Карпенко-Карий). 12. Очі не в змозі були одірватися від його карих очей (А. Шиян). 13. Ти зовсім мене не кохала, я був повинен забуть... (О. Олесь). 14. Я не маю сили покинути її (Леся Україка). 15. 1 залишився стояти дуб на злість усім вітрам i грозам (I. Цюпа).

3. У наведених реченнях знайдіть підмети й присудки, поясніть уживання або невживання тире.

1. Зозулі споконвічна суть - роки подарувати людям (А. Таран). 2. Жити - означає любити (Ю. Мушкетик). 3. Найбільше i найдорожче добро в кожного народу - це його мова (Панас Мирний). 4. Ми ж вищим розумом озброєні створіння (М. Рилъсъкий). 5. Я твій атом, в твоїй я орбіті, i другої не треба мені (В. Сосюра). 6. Нещирий друг мов решето (Народна творчість). 7. А небо тихе i безмовне (В. Сосюра). 8. Життя не нива, ні, вона дорога від бур — до 3ip (Л. Дмитренко). 9. Любить свій край - це для народу жити... (В. Сосюра). 10. Два на два - чотири (3 підручника). 11. Город у Бондарихи - як квітник (М. Волинецъ).

4. Проаналізувати всі другорядні члени речення у тексті.

Промінням сонячним була напоєна кожна билинка, вулиці пронизані з краю в край, садки стояли у вибухах світла. Люди несли сонце на обличчях, на устах, в очах, і їхні погляди були зіткані з доброго сонячного світла – карого, зеленого, синього. Не грушки жовтіли на гіллі, а воскові дзвоники, наповнені тугим світлом; і так само качани кукурудзи горіли дзвінкими зернами світла; і так само шипшина на горбках сміялась ягодами живого, неповторного світла.

Ніяких кольорів не пошкодувала осінь для придніпровського села, й вони – вишневі, багряні, жовті, пурпурні, червоні, сині – були живим витвором живої землі. (Є.Гуцало)

5. У наведених реченнях знайдіть прикладки, поясніть правила їх написания.

1. Першу друкарню на Поділлі закладено в селі Панівцях, в семи верстах від міста Кам'янця-Подільського (I. Огієнко). 2. Полковник Кричовський стримано посміхнувся, але разом з тим i гірко скривив уста (Я. Панч). 3.1 це дівчина-звіроловка, переможниця страхіть усяких! (І. Багряний). 4.1 я, здавалось, молодим cniваю пісню «Горлицю» (П. Воронько). 4. Вкраїна-мати нахиля нам небо - найвищий, найсвятіший обеліск (М. Дмитренко). 5. За Смотрич-рікою, попід горою, в багрянці зажурений ліс (А. Яворсъкий). 6. Освітлений вогнями, niдходить пароплав «Тарас Шевченко» (О. Довженко). 1. Розцвіли дзвіночки-квіти, ніжні дзвони із блакиті (О. Олесь). 8. Часом i той Баглай-студент з'являється (О. Гончар). 9. В Путивлі-граді вранці-рано співає, плаче Ярославна! (Т. Шевченко). 10. Летить бджола-золотоноша - несе пахучий пил зopi (П. Засенко).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]