Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції та семінари з політичної економії.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
467.19 Кб
Скачать
        1. 1. Сутність світогосподарських зв'язків, їх трансформація. Роль тнк.

        2. Світогосподарські зв'язки є матеріальною основою мирного співіснування, спілкування та взаємопереплетіння інтересів різних держав, регіональних угруповань та міжнародних (світових) організацій.

        3. Світогосподарські зв'язки пов'язані з усіма фазами суспільного відтворення в масштабі планети: виробництвом, розподілом, обміном та споживанням благ і послуг. Ці зв'язки можна розглядати на трьох рівнях: макро-, мета-, та мікрорівнях.

        4. Макрорівень виявляється у міжнародних економічних відносинах, що визначають і забезпечують у сьогоднішньому світі загальні умови розвитку міжнародних економічних відносин.

        5. Метарівень – це економічні зв'язки між регіонами, містами, окремими країнами на міжгалузевому рівні.

        6. Мікрорівень – це зовнішньоекономічна діяльність окремих підприємств, фірм тощо. В певному розумінні на мікрорівні діють і транснаціональні корпорації (ТНК).

        7. Функціонування світового господарства у формі світогосподарських зв'язків відтінює дві основні тенденції:

        8. 1) Цілісності світових економічних відносин, що ґрунтуються на цілісності самого світового господарства, спорідненості економічних інтересів різних країн, дії економічних законів у світовому господарстві, необхідності переходу до нових типових форм і методів господарювання, які ґрунтуються на досягненнях сучасної НТР в умовах інформаційного суспільства.

        9. 2) Відокремленості національних економік, окремих інтеграційних угруповань, територій та частин світу, які ґрунтуються на відмінностях в економічних інтересах окремих країн, регіонів чи угруповань.

        10. Ці дві тенденції співіснують у формі певних суперечностей. Такі суперечності існують між окремими країнами (Росія й Україна, Росія і США), між окремими економічними центрами (США і Західна Європа, США і Японія, Західна Європа і Японія), та між окремими економічними угрупованнями – (ЄЕС, NАFТА, АСЕАН та ін.).

        11. Суперечності можуть проявлятись, зокрема, в "торговельних війнах", у встановленні ембарго (заборони) поставок певних видів продукції в окремі країни тощо. Більшість із суперечностей вирішуються шляхом домовленостей, взаємних компромісів, уточнення та перегляду договірних умов тощо. Останні можуть здійснюватись як на дво- так і на багатосторонніх основах.

        12. Зовнішньоекономічні зв'язки знаходять прояв, в основному, в таких формах, як міжнародна торгівля, міжнародний рух капіталів, міжнародні кредитні відносини, міжнародні валютні відносини, міжнародна міграція робочої сили, міжнародний обмін технологіями та ін.

        13. 2. Міжнародна торгівля та її форми

        14. Розвиток зовнішньої торгівлі історично став першою формою економічних зв'язків між різними народами й країнами. Сьогодні міжнародна торгівля – одна зі сфер міжнародних товарно-грошових відносин як сукупність зовнішньої торгівлі усіх країн світу. Розрізняють міжнародну торгівлю товарами і міжнародну торгівлю послугами.

        15. Багато держав, які мають обмежену ресурсну базу і вузький внутрішній ринок, просто не в змозі виробляти з достатньою ефективністю усі товари, які по-перше, необхідні для внутрішнього споживання, а, по-друге, розраховані на масовий ринок. Для таких країн зовнішня торгівля є вагомим засобом отримання потрібних товарів в обмін на реалізацію своїх. Зовнішньо-торгівельний оборот може досягати в таких країнах значної частки ВНП. Так, на початок 2000-х років частка вартості поставлених на зовнішній ринок товарів у ВНП країни становила: в Нідерландах – 45%, Канаді – 28%, Великобританії – 23%, Італії – 16%, Франції – 17%. Інші країни, такі як США, Китай, Росія, мають багату і широко диверсифіковану ресурсну базу та ємний внутрішній ринок й тому менш залежні від міжнародної торгівлі. Частка зовнішньої торгівлі у ВНП таких країн знаходиться в межах 10%.

        16. Загалом міжнародна торгівля є засобом, із допомогою якого країни можуть розвивати спеціалізацію, підвищувати продуктивність своїх ресурсів і таким чином збільшувати загальний обсяг виробництва.

        17. Зовнішньоторговельний оборот будь-якої країни складається з експорту й імпорту.

        18. Експорт (вивіз) товарів означає, що їх, реалізація відбувається на зовнішньому ринку. Економічна ефективність експорту визначається тим, що дана країна вивозить ту продукцію, витрати виробництва якої більш низькі за світові.

        19. Імпорт (ввіз) товарів означає ввезення товарів з-за кордону. Країна купує товари, виробництво яких у цей час економічно не вигідне, тобто купуються вироби з меншими витратами, ніж витрати на виробництво даної продукції всередині країни.

        20. Загальна сума світового міжнародного товарообігу обчислюється як загальна сума світового експорту. Це випливає з того, що експорт однієї країни є імпортом іншої. Рахунок ведеться за сумою експорту, а не імпорту, оскільки перший відіграє вирішальну роль в активному торговому балансі як співвідношення експорту та імпорту.

        21. Загальний обсяг світового експорту оцінювався на початку 90-х років XX ст. в обсязі 2500 млрд. доларів США.

        22. Основні характеристики розвитку сучасної міжнародної торгівлі:

        23. 1) В сучасних умовах зростаючої інтернаціоналізації господарського життя темпи розвитку світової торгівлі мають тенденцію до випередження зростання виробництва. Нині глобальний товарообіг майже в 3 рази перевищує зростання світового виробництва.

        24. 2) Чітко діє тенденція до різкого збільшення у світовому товарообороті частки продукції обробної промисловості, яка становить близько 60%. Відповідно зменшується частка сировини.

        25. 3) Важливою характеристикою нинішньої міжнародної торгівлі є зміна в її регіональних напрямках, що відображає суттєві зміни не лише в місці окремих країн у системі міжнародних економічних відносин (МЕВ), а й у світовому господарстві в цілому. Це пов'язано насамперед із розвитком нових індустріальних країн та залученням на ринкових засадах до світової економіки країн, що відійшли від командно-адміністративної системи.

        26. Інструментами зовнішньоекономічної політики є: мито; кількісні обмеження (квоти); нетарифні обмеження; заборона імпорту певних товарів; валютне регулювання тощо.

        27. Найбільш оптимальною зовнішньоторговельною політикою для України нині є поєднання вільної торгівлі з протекціонізмом. Вільна торгівля доцільна в галузях, щодо яких країна зацікавлена в широкому доступі на внутрішній ринок новітніх технологій, енергоносіїв тощо. Протекціонізм економічно ефективний для захисту пріоритетних національних виробництв (зерно, цукор, кондитерські вироби, метал, вугілля, певні види судно – та літакобудування, окремі види новітньої техніки й технології, космічна промисловість тощо).

        28. 3. Міжнародний рух капіталів. Міжнародний кредит

        29. Вивіз капіталу – це експорт вартості в грошовій або товарній формі з однієї країни в іншу. Вивіз капіталів представляє собою односторонній рух за кордон вартості в товарній або грошовій формі з метою отримання підприємницького прибутку або отримання відсотків. Відповідно розрізняють експорт підприємницького й позичкового капіталів. Вивіз підприємницького капіталу представляє собою довгострокові закордонні інвестиції, що ведуть до створення за кордоном філій, дочірніх компаній і спільних підприємств. Капіталовкладення в закордонні підприємства, що забезпечують контроль за ними зі сторони інвестора, називаються прямими іноземними інвестиціями. В міжнародній статистиці до них відносяться такі інвестиції, при яких в іноземного інвестора знаходиться не менше 25% акціонерного капіталу компанії.

        30. Рух позичкового капіталу у сфері зовнішньоекономічних зв'язків виступає у вигляді міжнародного кредиту. Міжнародний кредит – позика в грошовій або товарній формі, що представляється кредитором однієї країни позичальнику іншої країни на умовах строковості, повернення й сплати процентів. В широкому розумінні це поняття включає в себе також закордонні портфельні інвестиції – вкладання капіталу в іноземні облігації, акції закордонних підприємств і інші цінні папери з метою отримання прибутку, а не встановлення контролю за господарською діяльністю позичальника.

        31. У провідних капіталістичних країнах держава не тільки сприяє вивозу приватного капіталу, але й безпосередньо виступає експортером фінансових ресурсів. Вивіз державного капіталу направляється переважно в країни, що розвиваються і здійснюється головним чином, у вигляді пільгових кредитів і дарів, що отримали назву "офіційна допомога розвитку". Державні кошти, що отримують ці країни надаються не тільки на двосторонній, але й на багатосторонній основі – через міжнародні й регіональні фінансові організації.

        32. Основними мотивами для таких капіталовкладень є отримання доступу до новітніх технологій, наближення виробництва до ринків збуту, обхід протекціоністських бар'єрів, економія на податкових платежах, зниження видатків на охорону навколишнього середовища.

        33. У світовій практиці використовують різні форми кредиту, які можна класифікувати за декількома основними ознаками.

        34. По цільовому призначенню міжнародні кредити розподіляють на зв'язані й фінансові. Зв'язані кредити мають суворо цільовий характер, що закріплений у кредитній угоді. До них відносяться комерційні кредити, інвестиційні кредити. На відміну від них фінансові кредити не мають суворого цільового призначення.

        35. З точки зору форми надання розрізняють товарні й валютні кредити. По строкам міжнародні кредити діляться на короткострокові (до 1 року), середньострокові (від 1 до 5 років), довгострокові (від 5 до 7 років).

        36. Основні характерні ознаки розвитку вивозу капіталу в сучасних умовах:

        37. 1) На основі вивозу підприємницького капіталу складається розгалужена сітка ТНК, які включають виробничі підприємства в різних країнах.

        38. 2) Експорт капіталу з провідних розвинутих країн привів до утворення їх "другої економіки". Розмір "другої економіки" в США в 2 рази перевищує сумарну економіку Німеччини, Великобританії й Франції.

        39. 3) Змінюються напрямки експорту капіталу: раніше – з розвинутих країн у слаборозвинуті; тепер, з розвинутих та слаборозвинутих у розвинуті країни, а також у нові індустріальні країни та країни постсоціалістичної системи.

        40. 4) Поряд з експортом підприємницького капіталу все більшу питому вагу набуває експорт позичкового капіталу, особливо в країни, що розвиваються та постсоціалістичні країни.

        41. 5) Широкого розвитку набуває надання ТНК прямих довгострокових іноземних інвестицій і новітніх технологій своїм філіям та дочірнім підприємствам, що дає можливість ТНК тримати у своїх руках управління останніми без володіння контрольним пакетом акцій.

        42. При ввезенні в країну інвестицій для іноземних підприємців особливого значення набуває інвестиційний клімат. До нього відносять: політичну й економічну стабільність, науково-технічний рівень, законодавчу базу, пільги тощо.

        43. 4. Міжнародні валютні відносини. Валютний курс

        44. Важливою складовою ланкою світового господарства є міжнародні валютні відносини. Їх функціонування і розвиток пов'язаний з обслуговуванням усього комплексу економічних зв'язків, що складаються між окремими країнами, юридичними суб'єктами ринку і приватними особами.

        45. Валютна система – це певна форма організації валютних відносин. Розрізняють національну, міжнародну (регіональну) та світову валютні системи.

        46. Валютна система національна – це державно-правова форма організації валютних відносин даної країни з іншими країнами та міжнародними економічними та політичними структурами. Вона визначається національним законодавством з урахуванням норм міжнародного права. Основними елементами національної валютної системи є: національна валюта; склад, режим формування та використання золотовалютних резервів; валютний паритет та режим курсу національної валюти; режим оборотності національної валюти та характер валютних обмежень та ін.

        47. Міжнародна (регіональна) валютна система – це договірно-правова форма організації валютних відносин між групою країн. Прикладом такої системи є створена в 1979 р. Європейська валютна система.

        48. Основними елементами регіональної валютної системи є: міжнародна грошова одиниця (в ЄЕС – спочатку ЕКЮ, зараз – Євро); міжнародні (регіональні) валютні фонди; узгоджений режим регулювання валютних курсів; міжнародні (регіональні) кредитно-розрахункові установи.

        49. Світова валютна система – спеціально розроблена державами та закріплена міжнародними угодами форма організації валютних відносин між усіма чи значною кількістю країн світу. Включає ряд окремих елементів, кожний з яких юридично визначається відповідними міжнародними договорами та угодами:

        50. Розрізняють три світові валютні системи:

    1. Система золотого стандарту, або система фіксованих валютних курсів за золотого стандарту.

    2. Система золотовалютного (золото-доларового) стандарту, або система регульовано-фіксованих курсів (Бреттон-Вудська система).

    3. Система вільно плаваючих курсів, або кероване плавання валютних курсів у нинішній (Ямайській) валютній системі.

        1. Перша система склалась наприкінці XIX ст. і проіснувала до середини 30-х років XX століття (з 1879 до 1939 р.). Вона передбачала практично фіксовані валютні курси, в основі яких був золотий паритет грошової одиниці. Вважалось, що країна входить у систему золотого стандарту, якщо виконує три умови:

  1. встановлює золотий зміст своєї грошової одиниці.

  2. підтримує строге співвідношення між своїм запасом золота і внутрішньою пропозицією грошей.

  3. дозволяє вільний експорт та імпорт золота.