Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції та семінари з політичної економії.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
467.19 Кб
Скачать
        1. 5. Підведення підсумків лекційного заняття та видача домашнього завдання.

        2. Лекційний матеріал

        3. 1. Система національних рахунків й історія її створення

        4. Основні абсолютні макроекономічні показники втримуються в системі національних рахунків. Система національних рахунків (її повна назва Система рахунків національного продукту й доходу) була розроблена наприкінці 20-х років групою американських учених, співробітників Національного Бюро Економічних Досліджень, під керівництвом майбутнього лауреата Нобелівської премії Симона Коваля. Спроби розробити систему макроекономічних показників, що дозволяють оцінити стан національної економіки почали вживати в різних країнах ще в роки першої світової війни з метою оцінки військового й економічного потенціалу воюючих держав. Подальший розвиток вони одержали в середині 20-х років у період бурхливого підйому в економіках розвинених країн з метою прогнозування подальших тенденцій економічного розвитку. Паралельно роботи в цьому напрямку велися й у Радянському Союзі у Всеросійській Раді Народного Господарства – у зв'язку з необхідністю розробки п'ятирічних планів розвитку економіки країни, а також для оцінки тенденцій розвитку світової економіки й перспектив світової революції.

        5. Система національних рахунків являє собою сукупність статистичних макроекономічних показників, що характеризують величину сукупного продукту (випуску) і сукупного доходу, що дозволяють оцінити стан національної економіки. СНС містить три основних показники сукупного випуску (обсягу виробництва):

        6. валовий національний продукт (ВНП);

        7. валовий внутрішній продукт (ВВП);

        8. чистий національний продукт (ЧНП)

        9. і показники сукупного доходу:

        10. національний доход (НД);

        11. особистий доход (ОД);

        12. 2. Валовий внутрішній продукт

        13. Валовий внутрішній продукт - це сукупна ринкова вартість всіх кінцевих товарів і послуг, зроблених в економіці (усередині країни) протягом одного року.

        14. Проаналізуємо кожне слово цього визначення:

  • Сукупна. ВВП – це показник, що характеризує загальний обсяг виробництва, сукупний випуск.

  • Ринкова. У вартість ВВП включаються тільки офіційні ринкові угоди, тобто які пройшли через процес купівлі-продажу й були офіційно зареєстровані. Тому у ВНП не включається:

        1. а) праця на себе (людина сам будує собі будинок, в'яже светр, ремонтує квартиру, майстер сам собі лагодить телевізор або автомобіль, перукар робить собі зачіску);

        2. б) праця на безоплатній основі (дружня допомога сусідові полагодити забір, приятелеві зробити ремонт, знайомому довезти до аеропорту);

        3. в) вартість товарів і послуг, вироблених «тіньовою економікою»

  • Вартість. ВВП вимірює сукупний обсяг виробництва в грошовому вираженні, тобто у вартісній формі, оскільки інакше неможливо скласти яблука з дублянками, автомобілями.

  • Кінцевих. Вся продукція, вироблена економікою ділиться на кінцеву й проміжну. Кінцева продукція – це продукція, що йде в кінцеве споживання, і не призначена для подальшої виробничої переробки або перепродажу. Проміжна продукція йде в подальший процес виробництва або перепродаж. Як правило, до проміжної продукції ставиться сировина, матеріали, напівфабрикати й т.п.

  • Товарів і послуг. Усе, що не є товаром або послугою, не включається у ВВП. Ті платежі, які робляться не в обмін на товари й послуги, не враховуються у вартості ВВП. До таких платежів ставляться трансферні виплати й непродуктивні (фінансові) угоди. Трансферні платежі діляться на приватні і державні і являють собою як би подарунок. До приватних трансфертів ставляться, у першу чергу, виплати, які батьки роблять дітям; дарунки, які один одному роблять родичі й т.п. Державні трансферти – це виплати, які держава робить домогосподарствам по системі соціального забезпечення й фірмам у вигляді субсидій. До фінансових угод ставиться купівля й продаж цінних паперів (акцій й облігацій) на фондовому ринку.

  • Зроблених в економіці (усередині країни). Це затвердження важливо для того, щоб зрозуміти відмінність показника валового внутрішнього продукту – ВВП – від валового національного продукту – ВНП. ВНП являє собою сукупну ринкову вартість всіх кінцевих товарів і послуг, зроблених громадянами країни за допомогою приналежних їм,, тобто національних факторів виробництва, неважливо на території даної країни або в інших країнах. При визначенні ВВП критерієм виступає фактор національної приналежності. А ВВП – це сукупна ринкова вартість всіх кінцевих товарів і послуг, зроблених на території даної країни, неважливо за допомогою національних або іноземних факторів виробництва. При визначенні ВВП критерієм є територіальної фактор.

  • Протягом одного року. Відповідно до цієї умови всі товари, зроблені в попередні роки, десятиліття, епохи не враховуються при підрахунку ВВП, оскільки вони вже були враховані у вартості ВВП відповідного років. Тому, щоб уникнути подвійного рахунку, у ВВП включається тільки вартість обсягу виробництва даного року.