Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції та семінари з політичної економії.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
467.19 Кб
Скачать
        1. 5. Підведення підсумків лекційного заняття та отримання домашнього завдання.

        2. Лекційний матеріал

        3. 1. Підприємство (фірма) в умовах ринкової економіки

        4. Підприємство – це первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна структурна ланка народногосподарського комплексу й основний суб’єкт ринкової економіки. Це самостійний господарюючий суб’єкт, що реалізує власні інтереси шляхом виготовлення і реалізації товарів і послуг через планомірне комбінування факторів виробництва і організацію господарської діяльності. Підприємство має економічну та юридичну самостійність, здійснює незалежну діяльність, є юридичною особою, веде самостійний баланс власних доходів і витрат, має власний рахунок в банку і печатку.

        5. Економічна самостійність підприємства полягає в тому, що воно самостійно вирішує основні питання економіки: Що? Як? Для кого? виробляти і за якою ціною продавати.

        6. Юридична самостійність визначається в тому, що підприємство є юридичною особою з правом укладення господарських угод, може бути відповідачем і позивачем в суді, має власну назву, занесену до державного реєстру, власний рахунок в банку, печатку і право завіряти угоди.

        7. Підприємство має закінчений цикл відтворення (випуск і реалізацію продукції), само покриває свої витрати своїми доходами, тобто діє на основі комерційного розрахунку.

        8. Відповідно до Господарського кодексу України залежно від форм власності в Україні можуть діяти підприємства таких видів:

  • приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи);

  • підприємство колективної власності – корпоративне або унітар­не підприємство, що діє на основі колективної власності засновників. Підприємствами колективної власності є виробничі кооперативи, підприємства споживчої кооперації, підприємства громадських та релігійних організацій;

  • комунальне підприємство, що діє на основі комунальної влас­ності територіальної громади;

  • державне підприємство, що діє на основі державної власності;

  • підприємство, засноване на змішаній формі власності (на базі об'єднання майна різних форм власності).

  1. Малий бізнес та його роль в економіці

        1. Малий бізнес – це особливий сектор еконо­міки, утворений сукупністю малих підприємств, що виступає у якості специфічної соціально-економічної форми дрібного виробництва в умовах ринку.

        2. В Україні суб'єктами малого бізнесу вважаються:

        3. - індивідуальні підприємці, тобто фізичні особи, зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності і що займаються нею без створення юридичної особи;

        4. - підприємницькі організації зі статусом юридичної особи, будь-якої організаційно-правової форми і форми власності (крім довірчих товариств, банків, страхових компаній, інших фінансово-кредитних і небанківських фінансових установ), а також суб'єкти підприємництва, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам – учасникам і засновникам даних суб'єктів, що не є суб'єктами малого підприємництва, не перевищують 25%.

        5. Крім цього, ці суб'єкти повинні відповідати наступним крите­ріям:

  • середньосписочна чисельність працюючих за звітний період не перевищує 50 чоловік (при цьому враховуються всі працівники, у тому числі працюючі за цивільно-правовими договорами і сумісництвом);

  • розмір виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, по слуг) за рік не перевищує 1 млн. грн.

        1. Малі підприємства мають ряд пе­реваг в управлінні: відсутність твердої ієрархії, простота комуні­кації, можливість швидкого коректування цілей. Тому, собівартість виробництва продукції в малому бізнесі найчастіше нижча, ніж у великому при високій якості виробленої продукції і послуг.

        2. В умовах дестабілізації економіки, обмеження фінансових ре­сурсів саме малі господарські структури, що не вимагають великих стартових інвестицій, володіють швидкою окупністю витрат, більш активні в інноваційній діяльності, здатні при певній підтримці сти­мулювати структурну перебудову економіки, розвиток економічної конкуренції, сприяти ослабленню монополізму, створювати додат­кові робочі місця, насичувати ринок товарами і послугами. Мале підприємництво багатьох розвинутих країн стало фактором еконо­мічного прогресу, соціальної стабільності і політичної консолідації.

        3. Частка зайнятих на малих підприємствах промисло­во розвинутих країн становить 50 – 70%, а частка виробленої ними продукції у ВВП країн – 50 – 60%

        4. Недоліки малого бізнесу: відносно коротка тривалість життя, неве­лика вартість підприємства, обмежений матеріально-технічний потенціал, малі обсяги виробництва, слабка фінансова база, силь­на залежність від ринку і держави, поганий менеджмент і т.д.

  1. Аграрне виробництво і його особливості