Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofia-Gubar.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

поняття в нього існують не в застиглому і ізольованому ви( гляді, а як рухливі, суперечливі, перехідні одна в одну логічні сутності.

Історію Гегель представляє як процес сходження духу по щаблях свободи (свобода розуміється як інтелектуальна свобода думки, духу) і виділяє три головних щаблі: (дивись схему 13).

 

 

Схема 13

Перша

Східний мир

деспотія, свобода деспота, “вільний

 

 

один”

Друга

Античний мир

демократія і аристократія, “деякі

 

(Стародавні Греція і Рим)

вільні”

Третя

Германський мир

істинна монархія: “усі вільні”, тому

 

(Християнський мир)

що всі усвідомлюють свою духовну

 

 

сутність

Втрьох вищих формах самосвідомості “абсолютного духу”

мистецтві (дух споглядає себе в почуттєвих образах), релігії (дух переживає себе в самозаглибленні, в уявленнях), філо( софії (дух мислить себе в наукових поняттях) завершується всесвітня історія, і світовий розум повністю усвідомлює себе і самозадовольняється. Це замкнутість системи Гегеля, можли( вість завершення розвитку суперечить його діалектичному методу, відповідно до якого все у світі піддається нескінчен( ному становленню, зміні розвитку.

Філософія Гегеля вплинула на духовну культуру, науку, філософію, стала одним з теоретичних джерел марксизму.

1.5 Антропологічний матеріалізм Л. Фейєрбаха

Людвіг Андреас Фейєрбах (1804(1872) – німецький філо( соф(матеріаліст, атеїст. Його матеріалістична філософія стала запереченням класичного німецького ідеалізму, залишившись, однак в рамках старої історичної форми матеріалізму (метафі( зичний матеріалізм). Філософія Фейєрбаха дуже вплинула на

168

формування поглядів К. Маркса і Ф. Енгельса, ставши одним з теоретичних джерел марксизму.

Людвіг Фейєрбах – син відомого адвоката, після закінчен( ня гімназії вчився на теологічному факультеті Гейдельбергсь( кого університету. Незадоволений догматичним характером викладання, переїжджає у Берлін, де слухає лекції Гегеля. В дусі гегелівського ідеалізму пише і захищає в Ерлангенському університеті дисертацію “Про єдиний, загальний і нескінчен( ний розум”. За книгу “Думки про смерть і безсмертя”, де запе( речував безсмертя душі, відсторонений від викладання. З 1836 року жив у селі Брукберг, де його дружина була співвласни( цею невеликої порцелянової фабрики. Після смерті дружини переселився в Рехенберг і останні роки життя провів у жорс( токій нужді. Основні роботи: “До критики філософії Гегеля”, “Сутність християнства”, “Попередні тези до реформи філо( софії”, “Основні положення філософії майбутнього”.

Головним предметом своєї філософії Фейєрбах вважає лю( дину (звідси антропологічна напруженість його філософії). “Нова філософія, – пише він, – перетворює людину, включа( ючи і природу як базис людини, у єдиний універсальний і ви( щий предмет філософії, перетворюючи, таким чином, антро( пологію, в тому числі і фізіологію, в універсальну науку”1. Людина персоніфікує єдність буття і мислення, тому що є од( ночасно і матеріальним об'єктом і мислячим суб'єктом. Ан' тропологізм Фейєрбаха ґрунтується на біологічній, а не на соціальній трактовці людини.

Матеріалістичний і атеїстичний світогляд Л. Фейєрбаха проявився в його критиці ідеалістичної філософії і релігії. Фі( лософ проаналізував гносеологічні, соціальні і психологічні причини релігійного світогляду, вважаючи психологічні причини головними. "Людина, – пише Фейєрбах, – вірить у богів не тільки тому, що в неї є фантазія і почуття, але також і тому, що в неї є прагнення бути щасливою. Вона вірить у бла( женну істоту не тільки тому, що вона має уявлення про бла( женство, але і тому, що вона сама хоче бути блаженною; вона вірить у довершену істоту тому, що вона сама не бажає вмер(

1 .: . )" . . $" . 2- . – >., 1955. – .1. – .202.

169

ти“1. Таким чином, за твердженням Фейєрбаха не бог створив людину, а людина – бога; у релігії мінливим образом відбита сутність людини.

Критикуючи ідеалізм Гегеля, Фейєрбах не сприйняв діале( ктичні ідеї німецької класичної філософії і залишився на по( зиції старого механістичного матеріалізму. Нова форма мате( ріалізму була створена основоположниками марксизму.

Перевірте себе. За 20 – 25 хвилин дайте відповідь на на ступні запитання.

80% правильних відповідей – Відмінний результат!

1.Назвіть основних представників німецької класичної фі( лософії.

2.Кого вважають родоначальником німецької класичної філософії?

3.І. Кант формулює три запитання, на які відповідає філо( софія: Що Я можу знати? Що Я повинен робити? На що Я можу сподіватися? В якому головному питанні концентру( ються всі три?

4.Який зміст вкладає І. Кант у поняття «річ у собі»?

5.Напрямок в гносеології, який визнає наявність у суб'єкта деяких знань до досвіду?

6.І. Кант виділяє три рівні пізнання: чуттєвість, розсудок, … Який третій рівень?

7.Основу розуму по Канту становлять три головних ідеї. Які це ідеї?

8.Як І. Кант називає збіг протилежностей на рівні розуму?

9.Як І. Кант формулює принципи гуманізму?

10.Як І. Кант називає моральний закон?

11.Основна категорія філософії І. Фіхте?

12.Що є основою буття по Шеллінгу?

13.Вища форма самовираження Абсолюту по Шеллінгу?

14.Що по Гегелю є першоосновою світу?

15.Системостворюючим принципом у Гегеля є тріада: «Те( за – Антитеза – ....». Продовжить.

1 .: F . – .II. – .713.

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]