Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofia-Gubar.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

4. Дискусія про універсалії: реалізм – номіналізм

Характерною рисою середньовічної філософії є дискусія про універсалії – загальні поняття. У цій дискусії обміркову( вались як онтологічні проблеми: що є реально суще; чи воло( діє загальне ознаками реального буття чи ні; як співвідносять( ся загальне і одиничне у світі; так і гносеологічні проблеми: яким чином існує ідеальне; чи можливе раціональне понятій( не пізнання; як співвідносяться мислення і дійсність.

У трактуванні сутності загального, співвідношенні загаль( ного і одиничного виділяються дві крайні позиції: реалізм і номіналізм.

Реалізм – філософський напрямок, який визнає існування загального, загальних понять (ідей) поза речами, до існування речей в божественному розумі. Концепцію реалізму в серед( ньовічній філософії розвивали: Августин Аврелій, Ансельм Кентерберійський, Альберт Великий, Фома Аквінський. На відміну від крайнього реалізму, який стверджує, що загальне існує тільки поза речей, Фома Аквінський обґрунтував пози( цію помірного реалізму, який стверджує трояке існування універсалій:

o до речей у божественному розумі; ідеї як вічні прообрази речей;

o у речах, як їх сутності, субстанціональні форми;

o після речей, у людському розумі, як поняття, результат абстракції.

Номіналізм (від лат. nomen – ім'я) – філософське вчення яке заперечує онтологічний зміст універсалій. Номіналісти стверджують, що реально існують тільки одиничні речі, а за( гальне – це результат діяльності розуму, який знаходить зв'я( зки між речами. Представники цього напрямку в середньовіч( чі: Росцелін, Іоанн Дунс Скотт, Вільям Оккам, Микола з От( рекура, Іоганн Бурідан та ін.

Крайнощі двох протилежних позицій знімаються в концеп( туалізмі Абеляра.

Концептуалізм (від лат. conceptus – поняття) – філософ( ське вчення, яке, не приписуючи загальним поняттям самос(

70

тійної онтологічної реальності, стверджує, що в одиничних предметах існує щось загальне, на підставі чого в пізнанні ви( никає концепт – поняття, виражене словом.

Дискусія про універсалії виявила дві позиції філософів і на проблему створення світу. Реалісти вважають, що розум – це головне і в акті творіння (Бог створює світ завдяки ідеям, зра( зкам, які споконвічно в нього існують), так і в акті пізнання. Номіналісти ж стверджують, що головне в творінні світу не розум, а воля (Бог створює світ в акті вільної волі).

5. Християнська антропологія

Середньовічну філософію відрізняє інтерес до внутрішньо( го світу людини і висока оцінка людини як образу і подоби Бога. Тільки людині, як вінцю творіння, бог в цьому акті пе( редає свої якості: розум і невимушену волю. Іоанн Дамаскін підкреслював, що людина може уподібнитися Богові завдяки трьом речам: мудрості – знанню істинного блага; справедли' вості, яка полягає в рівності і неупередженості суджень і бла' гочестю, яке вище справедливості тому що вимагає відпові( дати добром на зло. Християнська ідея боговтілення також свідчить про високу оцінку людини. М. Бердяєв писав, що християнство звільнило людину від влади космічної нескін( ченності, у яку вона була занурена у давньому світі, від влади духів і демонів природи. Воно поставило його на ноги, зміц( нило його, привело до залежності від Бога, а не від природи.

Виконайте такі морально інтелектуальні вправи.

Крок перший. Напишіть п'ять своїх найкращих моральних якостей.

Крок другий. Напишіть найкращі якості, до яких Ви праг нете (хочете, щоб вони у Вас були).

Крок третій. Складіть і заповніть таблицю «Порівняль' ний аналіз чеснот у різних культурах».

71

Таблиця

Порівняльний аналіз чеснот у різних культурах

 

 

 

Хрис(

Вітчиз(

 

Сучасна ку(

 

Конфу(

Антична

Культура

льтура

 

тиянс(

няна ку(

 

ціанство

культура

модерну

реаль(

 

 

тво

льтура

ідеал

 

 

 

 

 

 

ність

 

Чесноти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зараз Ви можете заповнити 1, 2 і 3 стовпчики таблиці (для цього, можливо, потрібно перегорнути книгу назад), а також два останніх стовпчики. Реальні чесноти сучасної культури – це Ваші кращі якості. Ідеальні чесноти – це ті якості, до яких Ви прагнете. Четвертий і п'ятий стовпчики нехай залишаться поки порожніми. До них ми повернемося трохи пізніше...

В пошуках відповіді на традиційне антропологічне запитан( ня про співвідношення душі і тіла в людині середньовічні філо( софи розвивали дві позиції: перша – про душу як про самодо( статню духовну субстанцію (ця теза полегшувала доказ безсме( ртя душі, але утрудняла пояснення її взаємозв'язку з тілом); друга – про духовну і тілесну цінність людини (людина прекра( сно влаштована із розумної душі і тіла – ця теза, однак, усклад( нювала обґрунтування автономії і безсмертя душі). Загальним для християнської антропології є теза про пріоритет душі над тілом. М. Пселл говорив, що душа сутність саморушна і тому безсмертна, тому що таке(все саморушне. Визнаючи в єстві за( грозу для релігійної людської духовності, християнство втри( мується від обговорення тілесності взагалі. ”Піклування про плоть не перетворюйте в похоті” говорить біблійне настав( ляння; тобто про тіло варто піклуватися як про допоміжний ін( струмент: тримати його в чистоті, схоронності, спокої.

72

Наявність у людині двох сутностей: божественної і приро( дної, безсмертної і смертної, духовної і тілесної обумовлює суперечливу природу людини. З одного боку людина майже бог; з іншого боку грішник. Гріхопадіння перший акт не( слухняності богові, який скоїли перші люди дає людині спокусу в пізнанні добра і зла: (“Відкриються очі ваші, і ви бу( дете, як боги, які знають добро і зло” Біблія, Буття 3;5), і, отже

– волю – здатність самостійно будувати свою поведінку. Грі( шник, відповідно до старозавітного визначення, похваляється в душі, говорячи: “Я буду щасливий, незважаючи на те, що бу( ду ходити по сваволі серця мого” (Біблія, Второзаконня, 29;19).

Августин розвив євангельський поділ видів гріховності: похоті плоті, похоті очей і життєвої гордості. Перша – це хти( вість і обжерливість; друга – допитливість, пристрасть до дос( ліджень; третя виражається в бажанні страху і любові навко( лишніх як самоцілі. Християнський ідеал існування людини – це не боротьба, активна життєдіяльність і не спокійна безболі( сність стоїчного мудреця, а “серце боляще”, напружена боро( тьба із собою і боління за всіх; лише “приймаючи свій хрест”, людина може перемагати зло в собі і навколо себе. Будь(яка покірність – це вправа, в якій людина “відтинає свою волю” і через це парадоксальним чином стає вільною.

Концепція гріховності людини служить відправним пунк( том есхатологічного трактування історії. (Есхатологія – релі( гійне вчення про скінченність долі світу і людини). В христи( янському вченні історія має свій початок – акт творення Бо( гом світу і людини і кінець – акт страшного суду. Есхатологі( чний час почався з пришестям Ісуса Христа – Месії. При першому його пришесті, коли він переміг силу гріха, “звіль( нив” людей з рабства сатани, прийнявши катування і мучени( цьку смерть, історія виявляється знятою лише “незримо” і продовжує тривати, хоча під знаком кінця; друге пришестя (в якості судді живих і мертвих) повинне виявити цю незриму реальність.

Таким чином, навіть конспективний погляд на історію серед( ньовічної філософії переконує нас, що це особливий тип філо( софствування: не однозначне ортодоксальне релігійне вчення

73

(як іноді репрезентують), а напружена інтелектуальна боротьба думок, позицій, концепцій; не застій, а розвиток раціонального пізнання, логіки, методики аналізу тексту; не приниження лю( дини, а сходження людини на нову сходинку самопізнання.

Поповніть свій словник:

теологія, теодицея, креаціонізм, християнство,патристика, апологетика, схоластика, реа' лізм, номіналізм, конвенціоналізм, одкровення,

есхатологія, благочестя.

Визначте правильні відповіді в наступних тестах:

1. Визначте серед названих філософів представників патристики

а. І.Дамаскін б. Демокріт в. Конфуцій г. А.Аврелій д. Р.Декарт

2.Визначте серед названих філософів представників схоластики

а. А.Великий б. А.Аврелій

в. Ф.Аквінський г. П.Абеляр д. Г.Богослов

3.Позначте, що не є принципом середньовічної онтології

а. Монізм б. Креаціонізм

в. Космоцентризм г. Оптимізм д. Теоцентризм

4.Хто автор відомого твору «Сповідь»

а. Боецій б. І.Дамаскін

74

в. А.Кентерберійський г. А.Аврелій д. Ібн Сіна

5. Кого із середньовічних філософів визнають система'

тизатором схоластики

а. П.Абеляр б. А.Кентерберійський

в. Ф.Аквінський г. А.Великий д. У.Оккам

6. Яке з доказів буття бога наведене нижче:

„І в матеріальному світі існує певний причинний поря' док, який бере свій початок від першої причини – Бога”

а. Доказ від ступеня досконалості б. Доказ від божественного керівництва миром в. Доказ від необхідності г. Доказ від діючої причини д. Доказ від руху

7. Яке з доказів буття бога наведене нижче:

„Про різні ступені досконалості (Добра і Краси) в речах можна міркувати, лише знаючи абсолютну досконалість

Бога”

а.Доказ від ступеня досконалості

б. Доказ від божественного керівництва миром в. Доказ від необхідності г. Доказ від діючої причини д. Доказ від руху

8. Яке з доказів буття бога наведене нижче:

„Все у світі рухається чимось іншим. Ланцюг двигунів може бути нескінченним. Але є перша причина – Бог”

а. Доказ від ступеня досконалості б. Доказ від божественного керівництва миром в. Доказ від необхідності г. Доказ від діючої причини д. Доказ від руху

75

9.Хто із середньовічних філософів привів п'ять природ' них доказів буття бога

а. Т.Аквінат б. І.Дамаскін в. Ібн(Рушд г. А.Великий д. М.Пселл

10.Хто із середньовічних філософів був засновником томізму

а. Ф.Аквінський б. І. Дамаскін в. Ібн(Рушд г. А. Великий д. М.Пселл

11.Як називається напрямок, який визнає існування за' гальних понять (ідей) поза речами.

а. Номіналізм б. Креаціонізм в. Матеріалізм г. Реалізм д. Монізм

12.Як називається напрямок, який стверджує, що ідеї, загальні поняття – це імена речей.

а. Номіналізм б. Креаціонізм в. Матеріалізм г. Реалізм д. Монізм

13.Хто з перелічених філософів був представником ре' алізму

а. Росцелін б. А.Великий в. У.Оккам г. А.Аврелій

д. Ф.Аквінський

76

14.Хто з перелічених філософів був представником но' міналізму.

а. Боецій б. І.Дамаскін

в. А.Кентерберійський г. А.Аврелій д. Ібн Сіна

15.Як називається спосіб пізнання – передача людям істин, що виходять від Бога і відображають його волю.

а. Визнання б. Одкровення в. Благочестя

г. Волевиявлення д. Боговтілення

16.Праці якого візантійського середньовічного філософа вперше були перекладені на старослов'янську мову.

а. Ф.Аквінський б. І.Дамаскін в. В.Великий г. П.Абеляр д. М.Пселл

17.Як називається принцип виправдання Бога за існу' вання зла у світі.

а. Детермінізм б. Монізм в. Теодицея г. Трійця

д. Боговтілення

18.Як називається релігійне вчення про кінцеві долі сві' ту і людини.

а. Психологія б. Есхатологія в. Фізіологія г. Логіка д. Риторика

77

19.Виділіть основну рису середньовічної філософії.

а. Матеріалізм б. Концептуалізм в. Теоцентризм г. Ірраціоналізм

д. Космоцентризм

20.Виділіть богоподібні сутності людини (з погляду ре' лігійної філософії).

а. Тіло б. Одяг в. Розум

г. Вільна воля д. Гроші

Прочитайте якийсь текст середньовічного автора і за пишіть у свій зошит все, що здається цікавим і корисним для Вас. Порівняйте по змісту і стилю тексти давньої філосо

фії і середньовічної.

78

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]