Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofia-Gubar.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Розділ І. ОСНОВНІ ЕТАПИ ІСТОРІЇ ФІЛОСОФІЇ

Вітер історії вигадливо переплітає правду і вимисел, міф і реальність, поєднує в єдиний клубок надзвичайні і дивні опо( відання, названі історією філософії. Історія світової філософії надзвичайно різноманітна, суперечлива, часом драматична. Філософська думка, відтворюючи дух історичної епохи, в той же час має власні закони і тенденції розвитку. І все(таки пері( одизація історії філософії, як правило, збігається з загальною історичною періодизацією. Перш ніж характеризувати докла( дно кожний з етапів, представимо їх у єдності, в вигляді таб( лиці (дивись таблицю 1).

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1

 

 

 

Основні етапи історії філософії

 

Назва етапу

Історичний

Особливості розвитку філософії (зв'язок

з.п.

 

 

період

її з іншими сферами культури)

 

Давня

 

Філософія (Міфологія)

 

філософія

 

 

 

Філософія виходить із міфології, тісно

1.

 

 

VI ст. до н.е.

східна антична

( VI ст. н.е.

пов'язана з нею

 

 

Філософія – сукупна мудрість, містить у

 

філо(

філо(

 

собі всі наукові знання тієї доби

 

софія софія

 

 

 

 

 

 

2.

СередньовічнаI–XIV ст.

Філософія Релігія

 

філософія

 

Філософія, як теологія вчення про Бога

 

Філософія

 

Філософія Мистецтво

3.

епохи

XV–XIX ст. Філософія тісно пов'язана з мистецтвом і

 

Відродження

 

гуманітарним знанням.

 

 

Філософія

 

Філософія Наука

4.

XVII–XIX ст.Філософія на службі науки і соціологіч(

Нового часу

 

 

 

 

ного прогресу

 

 

Новітня,

 

 

НТР – наука позитивізм

5.

сучасна

XX–ХХІ ст. Філософія гуманітарне

антрополо(

 

філософія

 

 

знання

гічні школи

У цій схемі періодизації є кілька помилок. Знайдіть при наймні дві і запишіть у свій зошит. Перенесіть цю схему в зо шит в іншій формі (сходи, спіраль, дерево). Проявіть Вашу творчість.

27

Врозвитку філософії своєрідно проявляється діалектика наступності і новаторства: зберігаючи наступність проблема( тики і основних підходів до розуміння дійсності, кожна нова філософська школа або великий філософ – індивідуальні і не( повторні. Наступні етапи розвитку філософії не поглинають, не заперечують попередні; всі вони залишаються, як окремі діаманти в скарбниці світової культури. Часом людство забу( ває про існування тієї чи іншої філософської школи, але про( ходить час, і людина знову звертається до старих філософсь( ких систем і черпає з них живлющу вологу для розвитку своєї душі. У своєму історичному розвитку філософія більш схожа на мистецтво, чим на науку.

Внауці нова теорія або відкидає стару, як неістинну або менш щиру, або включає в себе як окремий випадок (кумуля( тивний принцип); наприклад, класична механіка є окремим випадком квантової механіки.

У мистецтві ж, новий здобуток, більш злободенний і краще технічно виконаний, не витісняє зі сфери культури більше ранні художні образи. Тому не існує кращого способу вивчен( ня філософії, чим осягнення її історії.

У вивченні історії філософії велику роль грає оригінальний текст (або першоджерело). Підручник в цьому випадку може виконувати функції букваря або компаса, який допоможе Вам орієнтуватися в океані філософської літератури. Для того щоб познайомити Вас із особливістю стилю окремих філософів або філософських напрямків, в кожній темі даного розділу за( пропоновані завдання в вигляді філософських текстів. Автор сподівається, що Ви не будете задовольнятися частиною (ма( леньким шматочком), а захочете пізнати ціле, і читання філо( софської літератури стане потребою для Вашої душі.

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]