Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farmakognoz_ya_1_Avtosokhranennyy.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
198.76 Кб
Скачать

1.Фармакогнозія – одна з фармакологічних наук, що вивчає ЛРС і сировину твар походження, та деякі продукти первин переробки рослин і тварин.

2.ЛРС– це матеріал для одержання лікарських препаратів.

До них належать висушені та свіжі ЛР або їх частини, органи та виділення.

3.Завдання фармакогнозії:

а) вивчення ЛР як фармакологічно-активних речовин, вивч. хім. складу рослин. б) ресурсно-товарне вивчення ЛР, тобто вивчення ЛР в природі.

в) нормування і стандартизація лік. сировини розробка і вдосконалення методів визначення істинності чистоти і доброякісності.

г) пошук нових ЛР з метою поповнення арсеналу ЛП новими більш ефективними ліками.

д) біотехнологія рослин: вирощування ізольованх рослинних клітин і тканин для виділення БАР.

4.Складові сировинної бази ЛРС.Базується на: заготівлі сировини з дикорослих ЛР, заготівля сировини з культивованих ЛР, фонді сировини через закупівлю по імпорту, культурі клітин і тканин ЛР.

5. Інтродукція – це введення в культуру нових ЛР, як в межах ареалу так і поза ним.

6.Термін введення в культуру нових ЛР. Однорічні рослини 3-4 роки, багаторічні 6-10 років.

7. Приклади сировини, що імпортується. Належить сировина тропічних рослин: кора та корені раувальфії, бульби стефанії гладкої, насіння строфату,чилібухи,гали турецьких, опій сирець, бутони софери апонської.

8.Приклади сировини, що експортується: листя омили білої, мати-й-мачухи, кінського каштану,трава хвощу польового, кореневище аїру, кореневище солодки, квіти липи, бузини чорної, плоди горобини і чорниці.

9.ЛРС, яку заготовляють виключно з дикорослих рослин: бруньки, кора, спори, плауна, трава тисячолистника, перцю водяного, фіалки триколірної, і польової, пастушої сушки, листя толокнянки, брусниці, квіти липи, пижма, плоди чорниці, ялівцю,жостера слабильного, кореневища бадану, аїру, папороті чоловічої, кульбаби, солодки та ін.

10.Етапи інтродукції: а) збір посівного матеріалу

б)вивчення біологічних особливостей ЛР

в) проведення географічних посівів і визначення оптимальної зони розміщення нових культур

г) розробка ефективних способів культивування

11. БАР – речовини, що впливають на біологічні процеси в організмі тварини та людини.

12. Діючі речовини – БАР, які можуть змінювати стан і функції організму чи виявляють профілактичну, діагностичну або лікувальну дію та використовуються у виробництві готових ЛЗ.

13. Супутні речовини – умовна назва продуктів метаболізму, які містяться у лікарських рослинах поряд з БАР.

14.Баластні речовини – це речовини, з якими не пов’язана терапевтична ефективність тієї чи іншої ЛР чи тварини однак вони часто утруднюють виготовлення, або підтримання стабільності ЛФ.

15. Стандартизація ЛРС– визначеня ідентичності, якості та інших показників у порівнянні з вимогами стандартів.

16. Ідентичність – це відповідальність досліджуваної речовини в назві під якою вона поступила на аналіз та приналежності до відповідного виду.

17. Доброякісність – визначається чистотою сировини, вологістю, зольністю, відсутності цвілей і шкідників, наявністю певної кількості діючих речовин.

18.Вміст води у рослині: 50-90%

19. Залишкова (товарна) вологість рослин складає – 15%.

20. Метаболізм – сукупність хім. реакцій в орг., які забезпечують його речовинами для побудови тіла і енергією для підтримання життєдіяльності.

21. Первинні метаболіти – низькомолекулярні речовини, що необхідні для росту мікроорганізмів, в якості мономерів для макромолекул та коферментів (амінокислоти, вуглеводи, ліпіди, ферменти,вітаміни, органічні кислоти).

22. Вторинні метаболіти – це сполуки, які не потрібні для росту мікроорганізмів, але виділяються ними у зовнішнє середовище (антибіотики, токсини, алкалоїди, гормони).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]