Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farmakognoz_ya_1_Avtosokhranennyy.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
198.76 Кб
Скачать

71.Головні сортувальні операції при приведенні сировини до стандартного стану

1)очищення сировини від непотрібних помилково зібраних частин продуктивної рослини.

2)Видалення дефектних(гнилих, пліснявілих) та таких що втратили природнє забарвлення частин рослин.

3)просіювання для видалення надмірно подрібнених частин.

4)очищення сировини від органічних і мінеральних домішок.

72.Різновиди тари для упаковки сировини.Мішки з тканини одинарні або подвійні, мішки паперові багатошарові, пакети паперові одинарні або подвійні,тюки довгастої форми з тканини, кипи обшиті тканиною, ящики фанерні, ящики з гофрованого картону і кипи, що не обшиті тканиною.

73. Яку ЛРС фасують у мішки?В подвійні мішки пакують важку сировину або такі види, що вимагають твердої оболонки, в ординарні пакують насіння та ягоди. Ємність мішків визначається стандартом (50кг).

74. Яку сировину пакують в кипи? В кипи пакують кору, корені, кореневища, листя крім дрібного, і навіть деякі квітки наприклад – липовий цвіт.

75. Як маркують тару?Проводиться згідно з державних стандартів із зазначенням таких даних: найменування підприємства відправника, найменування ЛС кількість сировини, час заготівлі, номер партії і позначення АНД на конкретну сировину.

76. Як маркують упаковку?В кожну упаковку має бути вкладений пакувальний лист, де зазначено: найменування підприємства відправника, найменування сировини, номер партії, прізвище або номер пакувальника.

77.Правила транспортування ЛРС. ЛРС транспортують у сухих, чистих, без сторонніх запахів, закритих транспортних засобах. Отруйну, сильнодіючу та ефірно-олійну сировину перевоз окремо. Кожну партію супроводжує документ про якість сиров., який видається відправником.

78.Правила зберігання ЛРС. Умови зберігання мають бути такими, щоб сировина не втрачала, ані зовн вигляду, ані ДР. Під час зберігання сировина зазнає впливу навкол середовища. Коливання зміни температури та вологості повітря, прямих сонячних променів. Пакування матеріали звичайно не в змозі захистити її від проникн повітря. Особливо згубно діє волога і скди повинні бути сухими, з вентиляцією, не заражені шкідниками.

79.Які фактори навк. серед. вплив на накопичення БАР в рослинах? Впли в реакція грунту, рН, кількість поживних речовин, мех. склад грунту, структури водного. Повітряного, теплового і сольового режимів, наявність грунт флори і фауни ; кількість опадів та вологи, світла, тепловий режим,географічна довгота,висота над рівнем моря.

80. Поділ рослин на групи щодо споживання вологи: гідрофіти, мезофіти і ксерофіти.

81.Вплив світла на накопичення БАР. Вплив живлення, світла, тепла і

вологи на хімічний склад лікарських рослин, фактично з'ясовано вплив географічного фактора, тобто комплекс екологічних умов у їх взаємозв'язку з та­кими особливостями географічних умов, як широта і довгота місця зростання, його експозиція, у тому числі висота над рівнем моря, близькість водних басейнів тощо. Із зміною географічного оточення змінюється весь комплекс взаємопов'язаних чинників — зміна теп­ла і холоду, інтенсивність сонячного світла, доступність УФ-променів тощо. Так, рослини південних

широт зазвичай накопичують більше діючих речовин, ніж ті, що ростуть на півночі. Існує достат­ньо значна кількість отруйних рослин у тропічних країнах із дуже сильною дією рослинних отрут, які з них отримують.

82.Вплив географічного фактора. На кількість діючих речовин впливає географічна довгота. На­приклад, рослини східних, більш континентальних районів Євро­пейського материка здебільшого дають більший вихід ефірної олії.

Висота над рівнем моря також суттєво впливає на накопичення діючих речовин у лікарських рослинах. Наприклад, беладона зви­чайна найбільшу кількість алкалоїдів накопичує, якщо росте на висоті до 1500 м над рівнем моря.

83. Вплив біоритмів на накопичення БАР. При заготівлі лікарських рослин потрібно враховувати наявність біологічних ритмів - циклічних коливань інтенсивності характе­ру біологічних процесів у рослині. Наприклад, у квітках лаванди найбільший вміст ефірної олії спостерігається в другій половині дня, а в квітках троянди в ці години доби відмічається найменша кількість ефірної олії; для троянди максимум накопичення ефір­ної олії припадає на ранок (4-6 та години ранку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]