Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кл.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать
    1. Бізнес-план підприємства, його значення і зміст

Бізнес-план. Конкретний план бачення і ведення підприємцем своєї справи. У ньому вказується, як нове підприємство створювати­меться (якщо воно ще не створене), яку продукцію випускатиме, з якими витратами, ціною, рентабельністю; як виходитиме на ринок і освоюватиме його.

Процес складання бізнес-плану є специфічним для кожного підпри­ємства, тому не існує універсального алгоритму його розробляння. Проте загальна методологія розробляння бізнес-плану охоплює три стадії: початкову, підготовчу та основну.

Початкова стадія бізнес-планування є обов'язковою, коли засновується нова спра­ва. На цій стадії розробляється концепція майбутнього бізнесу (по­шук підприємницької ідеї, вибір сфери діяльності та форми органі­зації бізнесу, прийняття рішень щодо способу започаткування біз­несу).

Підготовча стадія передбачає: збирання інформації для підготовки бізнес-плану; виявлення можливості загрози з боку зовнішнього се­редовища; оцінювання сильних та слабких сторін підприємства на ринку; формулювання місії і цілей підприємства; визначен­ня стратегічних альтернатив та вибір стратегії діяльності.

На основній стадії бізнес-планування відбувається безпосереднє написання бізнес-плану.

Бізнес-план має приблизно таку структуру:

1. Титульний аркуш (назва і адреса підприємства; імена та адреси зас-новників; сутність проекту, що пропонується; вартість проекту).

2. Зміст бізнес-плану (перелік розділів, пунктів, додатків).

3. Резюме (короткий огляд концепції проекту, що впроваджується).

4. Галузь, фірма та її продукція:

  • аналіз стану галузі (поточна ситуація і тенденції її розвитку; кон­куренти; споживачі);

  • опис продукту, що пропонується до впровадження (основні ха­рактеристики майбутньої продукції; конкурентоспроможність, по­пит);

  • права власності (патенти, товарні, знаки, авторські права);

  • стратегія підприємства (обрана стратегія може бути заснована і на перевагах у витратах, диференціації продукту, а також фокусуванні товару на одному чи декількох сегментах ринку).

5. Дослідження ринку (загальна характеристика ринку продукту; розміри ринку; основні сегменти ринку; цільовий ринок бізнесу; оцінювання впливу зовнішніх чинників; висновки про загальну привабливість ринку; вибір місця розміщення підприємства).

6. Маркетинг-план (основні характеристики споживачів на галузевому ринку; очікувані ціни на продукцію; можливі канали збуту; реклама; стимулювання збуту продукції; гарантії).

7. Виробничий план (зміст виробничого і допоміжних процесів; основні виробничі фонди та їх вартість; виробничі та невиробничі приміщення; номенклатура і обсяг випуску продукції; перелік використовуваних сировини і матеріалів; постачальники сировини).

8. Організаційний план (форма власності; відомості про власників та партнерів; ступінь відповідальності партнерів; організаційна структура підприємства; розподіл обов'язків і функцій; кадрова стратегія).

9. Оцінка ризиків (можливі ризики; джерела виникнення ризиків; заходи щодо зменшення чи ліквідації ризиків).

10.Фінансовий план (план доходів і видатків; план руху готівки; точка беззбитковості; основні джерела грошових коштів; порядок використання доходів; плановий баланс та фінансові коефіцієнти).

11. Додатки.