Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Navch._posibnuk_Ivaschyk

.pdf
Скачиваний:
106
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

18.2. Види економетричних моделей

Залежно від характеру постановки економічної проблеми та мети дослідження економетрична модель може бути представлена різними видами. Для визначення видів моделей необхідно провести пояснення відносно форми її класифікації з врахуванням існуючих взаємозв’язків і співвідношень між економічними показниками, а також показати переваги чи недоліки між запропонованими видами економетричних моделей.

У попередніх розділах нами вивчалися односторонні стохастичні причинні відносини між економічними явищами та процесами і нас цікавили методи оцінювання тільки одного регресійного рівняння:

ˆ

=

f (x1

, x2

,..., xm ).

(18.1)

y

 

У нашому випадку виходили з того, що залежна змінна y пояснюється незалежними змінними x1, x2,…, xm, а зворотній зв’язок відсутній.

Проте в економічних дослідженнях дуже рідко трапляються подібні односторонні стохастичні причинні відносини. В більшості випадків доводиться мати справу з розглядом системи відносин, оскільки вона більш адекватно описує існуючі взаємозалежності та взаємозв’язки між економічними явищами.

Система регресійних рівнянь, яка описує одночасні багатосторонні стохастичні причинні зв’язки між економічними процесами та явищами, називається системою одночасних рівнянь.

Розглянемо оцінку параметрів рівняння функції споживання в простій кейнсіанській моделі формування доходів:

Ct = α +βVt

+ut ,

(18.2)

Vt = Ct

+ It ,

(18.3)

де Ct – обсяг споживання в періоді t; Vt – обсяг сукупного доходу в періоді t; It – обсяг інвестицій у періоді t ;α та β – параметри регресії, які необхідно оцінити; ut – випадкова величина в періоді t.

Підставимо (18.2) у (18.3) і після відповідних перетворень отримуємо:

V

= α +βV +u + I , V =

 

 

α

+

 

 

It

+

 

 

ut

.

(18.4)

1

−β

1

−β

1

−β

t

t t t t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перші дві складові правої частини показують, що сукупний рівень доходу залежить від постійної складової обсягу споживання і від

601

обсягу інвестицій. У той же час рівень сукупного доходу залежить від випадкової величини ut (збурення). Якщо обсяг інвестицій

збільшиться на одиницю, то сукупний дохід зросте на 11β одиниць.

Величина 11β називається мультиплікатором.

Модель формування доходу вказує на те, що обсяг споживання залежить від сукупного доходу та випадкової величини. Також на основі (18.3) можна стверджувати, що сукупний дохід залежить від обсягу споживання. Тому в подальшому необхідно виразити залежність від It та ut. Для цього підставимо (18.3) у (18.2). Після

відповідних перетворень отримаємо:

 

 

 

Ct = α +β(Ct + It )+ut , Ct = α +βCt It +ut ,

 

Ct =

 

 

α

+

βCt

+

 

 

ut

.

(18.5)

1

−β

 

1

−β

 

1−β

 

 

 

Рівняння (18.4) і (18.5), які є складовими вихідної моделі (18.2) і (18.3), називаються структурними.

Отже, якщо обсяг інвестицій збільшити на одиницю, то обсяг споживання зросте на 1 ββ одиниць.

Узагальнюючи моделі сукупного доходу (18.2)-(18.3), грошового обігу й оборотності грошей, робимо висновок, що економетричні моделі містять сукупність рівнянь, які описують взаємозв’язки та взаємозалежності між економічними показниками і явищами.

Існуючі взаємозв’язки між змінними величинами можуть мати стохастичний і детермінований характер. Так, стохастичні співвідношення між змінними величинами відображаються з певним рівнем значущості та описуються з допомогою регресійних рівнянь. У той же час детерміновані зв’язки моделюються з допомогою тотожностей і на відміну від попередніх не містять випадкових величин і будь-яких оціночних параметрів.

1. Структурна форма економетричних моделей.

У більшості випадків системи одночасних структурних рівнянь містять у собі рівняння лінійного виду. Усунути наявність нелінійних зв’язків можна з допомогою лінійної апроксимації.

602

Оскільки економетричні моделі в загальному випадку будуються на основі часових рядів, то динаміка економічних зв’язків враховується з допомогою часових лагів або лагових змінних.

Запишемо загальну економетричну модель на основі системи одночасних рівнянь для періоду t:

y1t = b11 y1t +…+b1k ykt + a10 x0t +…+ a1m xmt +u1t

 

y2t = b21 y1t +…+b2k ykt + a20 x0t +…+ a2m xmt +u2t ,

(18.6)

ykt = bk1 y1t +…+bkk ykt + ak 0 x0t +…+ a1k xmt +ukt

де yit i-та змінна для періоду t, яка повинна бути пояснена з допомогою моделі (i =1,k; t =1,T ); xjt – змінні j-го виду для періоду t,

які характеризуються одностороннім причинним зв’язком, тобто вони пояснюють залежні змінні; x0t=1 – фіктивна змінна моделі; bit та ajt – параметри моделі, які в окремих випадках можуть бути рівними нулю, якщо відповідна змінна не входить у рівняння; uit – випадкові величини (збурення), які також можуть дорівнювати нулю, якщо відповідне рівняння є тотожністю.

Представимо систему рівнянь (18.6) у матричній формі:

де

 

Y = BY + AX +u ,

 

 

(18.7)

 

 

 

 

 

 

 

y1t

b11

b1k

a10

a1m

 

y

 

b

b

a

a

 

;

Y =

2t

; B = 21

2k

; A = 20

 

2m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ykt

bk1

bkk

ak 0

akm

 

 

x

0t

 

u

1t

 

 

 

 

 

 

X

= x1t

; u = u2t ; t =1,T

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

xmt

ukt

Вираз (18.7) є системою одночасних рівнянь у матричній формі. Одночасний характер моделі очевидний: залежна змінна одного рівняння виступає як пояснювальна змінна в інших або пояснювальні змінні в одному чи декількох рівняннях включені в інше рівняння системи як загальні змінні.

603

Економетрична модель виду (18.6), яка безпосередньо відображає структуру взаємозв’язків між змінними величинами, називається структурною формою економетричної моделі.

Отже, структурна форма моделі відображає однота багатосторонні стохастичні причинні відношення між економічними показниками в їх безпосередньому вигляді і містить усю існуючу інформацію про залежності між ними.

Кожне структурне рівняння моделі окремо описує економічне явище з урахуванням множини дії різних факторів. Крім цього, воно також відображає окремі впливи варіації змінних величин, що містяться в ньому. Характерною особливістю структурних рівнянь є їх певна автономність у відношенні до наперед визначених змінних, тому що зміна цих змінних величин і їх параметрів в одному структурному рівнянні не обов’язково призводить до зміни в інших рівняннях. Як правило, у своїх дослідженнях аналітик починає з конструювання структурної форми моделі, відповідно до якої оцінюються параметри моделі. Маючи структурну форму, аналітику легше розрахувати прогноз ефекту від тих чи інших структурних змін економічних процесів або явищ (наприклад, ефект регіональних інвестиційних процесів при введені пільгового оподаткування).

Зрозуміло, що поряд із структурними рівняннями економетрична модель може містити так звані визначаючі рівняння – тотожності. Такі тотожності потрібні для більш адекватного відображення реальної дійсності та повного охоплення змінних одночасними співвідношеннями. Тотожності не містять у собі збурюючих змінних і невідомих параметрів.

2. Повна економетрична модель.

Економетрична модель називається повною, якщо вона має такі властивості:

а) охоплює ті змінні, які виявляють суттєвий вплив на сумісно залежні змінні, а збурені змінні мають випадковий характер;

б) містить стільки рівнянь, скільки в неї є сумісних залежних змінних. Тому кожна сумісно залежна змінна може бути пояснена з допомогою відповідного рівняння;

в) система рівнянь має однозначний розв’язок відносно сумісних незалежних змінних.

Модель повинна бути повною в тих випадках, якщо необхідно кількісно описати певний економічний процес або якщо вона використовується для розрахунку прогнозних стратегій.

604

3. Зведена форма економетричної моделі.

Якщо економетрична модель повна, то існує зворотна матриця (ЕВ)-1. Завдяки цьому можна знайти розв’язок системи (18.6) або

(18.7).

Знайдемо розв’язок системи рівнянь (18.6) відносно сумісно залежних величин. Як результат отримаємо систему:

y1t = d10 x0t + ...+ d1m xmt + e1t

 

y2t = d20 x0t + ...+ d2m xmt + e2t

(18.8)

 

ykt = dk 0 x0t + ...+ dkm xmt + ekt

Далі знайдемо розв’язок системи (18.7) відносно y. Маємо:

Y BY = AX +u; (E B)Y = AX +u; Y = (E B)1 AX + (E B)1 u .

Нехай (ЕВ)-1А=D та (EB)-1u=e, тоді отримаємо розв’язок системи в матричній формі:

Y=DX+e. (18.9)

Економетрична модель, яка представлена системою рівнянь виду (18.8), називається зведеною формою моделі або прогнозною. З (18.8) випливає, що сумісно залежні змінні є лінійними функціями від наперед визначених і збурених змінних. Крім того, коефіцієнтами правих частин є комбінація всіх структурних коефіцієнтів спільно залежних та відповідно наперед визначених змінних в усіх структурних рівняннях (18.6).

Враховуючи складність вираження коефіцієнтів рівнянь у прогнозній формі, можна зробити висновок, що вони втрачають по відношенню до наперед визначених змінних свою автономність, яка властива структурним рівнянням. Проте з іншого боку, кожне рівняння у зведеній формі характеризується певною автономністю відносно сумісно залежних змінних, оскільки кожне з цих рівнянь містить поточне значення тільки однієї ендогенної змінної, яка визначається як функція наперед визначених змінних. Очевидно, що взаємозв’язок сумісно залежних змінних при переході від структурної до прогнозної форми поширюються на наперед визначені змінні та збурення.

Коефіцієнти рівнянь у прогнозній формі відображають безпосередній і побічний вплив наперед визначених на сумісно залежні змінні. Тут іде мова відносно загального ефекту. У той же час структурні коефіцієнти виражають тільки безпосередній вплив наперед визначених змінних, тобто мають частковий ефект. У такому

605

розумінні економічна інтерпретація коефіцієнтів рівняння в прогнозній формі реальніша порівняно зі структурними коефіцієнтами.

Кожне рівняння в прогнозній формі є множинною регресією, до якої для оцінки параметрів моделі можна застосувати МНК.

Якщо оцінки коефіцієнтів зведеної форми і значення наперед визначених змінних припадають на період прогнозу, то на основі моделі знаходять прогнозні значення сумісно залежних змінних. І, навпаки, структурна форма для прогнозу непридатна, оскільки в кожному структурному рівнянні міститься декілька сумісно незалежних змінних, для яких не можуть бути вказані значення на прогнозний період, тому що вони тільки підлягають оцінці.

Недоліком прогнозної форми є те, що від кількісної оцінки в окресленій формі не в усіх випадках можна перейти до структурної моделі. Разом з тим, за заданою числовою моделлю в структурній формі може бути завжди знайдена прогнозна форма.

Якщо параметри структурної форми однозначно виражаються через параметри прогнозної форми системи реєстрації, то така економетрична модель називається ідентифікованою. Якщо число оцінюваних параметрів сукупної форми реєстрації більше числа оцінюваних параметрів прогнозної форми, тобто число оцінюваних параметрів прогнозної форми регресії більше числа рівнянь, то така система називається неідентифікованою.

4.Економетрична модель із взаємозалежних змінних (інтердепедентна модель).

Економетрична модель називається інтердепедентною, якщо вона може бути представлена у вигляді системи структурних рівнянь,

вяких змінні одночасно задовольняють декільком рівностям. Як наслідок, в інтердепедентній моделі змінні є багатосторонньо залежними.

5.Рекурсивна економетрична модель.

Якщо в економетричній моделі матриця параметрів B при внутрішніх змінних Yi має трикутний вид, то система рівнянь називається рекурсивною. Рекурсивна модель може бути представлена таким чином:

606

Y1t = a10 x0t + a11 x1t +…+ a1m x1m +u1t

 

Y2t = b21Y1t + a20 x0t + a21 x1t +…+ a2m xmt + u2t

(18.10)

Y3t = b31Y1t

+ b32Y2t + a30 x0t + a31 x1t +…+ a3m xmt +u3t

Ykt = bk1Y1t

+…+bk ,k 1Yk 1,t + ak 0 x0t +…+ akm xmt + ukt

 

Для даної системи матриця параметрів В має вигляд:

1

0

0

0

0

 

 

1

0

0

0

 

b21

 

B = b b

1

0

0

.

31

32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bk 2

bk 3

bk ,k 1

 

 

bk1

1

Рекурсивна модель володіє такими властивостями:

а) відповідним розміщенням ендогенних змінних і структурних рівнянь можна досягти того, що в першому структурному рівнянні буде тільки одна ендогенна змінна, а в наступних будуть кожен раз додаватися інші. Тобто в рекурсивній моделі спостерігається одностороння залежність між внутрішніми змінними. Наприклад, Y2t залежить від Y1t , але Y1t не залежить відY2t;

б) матриця дисперсій і коваріацій збурених змінних є діагональною:

 

 

σ11t

0

0

 

 

M (u

 

 

 

t

 

 

 

u'

)=

0

σ22

0

.

(18.11)

t

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

σtkk

 

Як наслідок, маємо, що збурені змінні різних рівнянь у момент часу t стохастично незалежні одна від одної, тобто вони некорельовані;

в) збурюючі змінні рівнянь неавтокорельовані, тобто

M (uit uit −τ )= 0, i =

 

, t =

 

, τ ≠ 0 .

(18.12)

1,k

1,T

6. Блочно-рекурсивна економетрична модель.

За певних умов, які накладаються на матрицю структурних коефіцієнтів В і коваріаційно-дисперсійну матрицю збурених змінних, має місце блочно-рекурсивна модель. Така модель виникає при наявності великого числа пояснювальних змінних, що в свою чергу призводить до розбиття на підмоделі. Окреслений процес

607

полегшує виконання процедури статистичного оцінювання параметрів і забезпечується структурою матриці В. Отже, економетричну модель назвемо блочно-рекурсивною, якщо при великому числі пояснювальних змінних є можливість розбити структурну матрицю В на підматриці у вигляді блоків. Як результат, наша модель буде розкладена на декілька підмоделей. Блочнорекурсивна форма особливо властива економетричним моделям регіональної економіки, де відповідні галузі виробництва та складові економічної системи утворюють окремі взаємозв’язані блоки.

7. Економетрична модель із системи незалежних рівнянь.

Система незалежних рівнянь – частковий випадок рекурсивної моделі, коли матриця В є одиничною, В=Е. У цьому випадку кожне рівняння містить тільки одну ендогенну змінну, яка підлягає поясненню та не залежить від ендогенних змінних інших рівнянь. Таким чином, кожне рівняння незалежне від інших. Структурна та приведена форма такої моделі співпадають.

Отже, економетрична модель називається моделлю із системи незалежних рівнянь, якщо матриця В=Е. У загальному випадку систему незалежних регресій можна записати так:

y1t = a10 x0t + a11 x1t + a1m xmt + u1t

 

y2t = a20 x0t + a21 x1t + a2m xmt + u2t

(18.13)

 

ykt = akt x0t + ak1 x1t + akm xmt + ukt

 

або в матричній формі

 

Y = AX = u .

(18.14)

Параметри системи незалежних регресій

оцінюються з

допомогою МНК, або стандартними процедурами програмного продукту STADIA.

Приклад 18.1. Побудувати економетричну модель попиту та пропозиції системи незалежних регресій і знайти точку рівноваги на основі статистичних даних, приведених у табл. 18.1.

Таблиця 18.1

Ціна, грн. хі

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

Попит на даний

270

240

190

170

145

120

115

110

100

90

вид товару, y1i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пропозиція да-

95

105

112

123

141

153

176

208

244

288

ного товару, y2i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

608

Розв’язування.

Припустимо, що залежність між ціною, попитом та пропозицією можна описати з допомогою експоненти виду:

y1 = ea0 +a1x +u1 та y2 = eb0 +b1x +u2 .

Для знаходження оцінок параметрів використаємо процедуру «Проста регресія» системи STADIA. У результаті отримаємо:

ПРОСТАЯ РЕГРЕССИЯ. Файл: wwq1.std

 

Переменные: x1, x2

 

 

 

Модель: экспонента Y = EXP(a0+a1*x)

 

Коэфф.

a0

a1

 

 

 

Значение

5,648 -0,02438

 

 

 

Ст.ошиб.

0,05101 0,001644

 

 

 

Значим.

0

0

 

 

 

Источник Сум.квадр. Степ.св Средн.квадр.

 

Регресс.

1,226

1 1,226

 

 

 

Остаточн 0,04461

8 0,005576

 

 

 

Вся

1,27

9

 

 

 

Множеств R R^2 R^2прив Ст.ошиб.

F

Значим

0,98228

0,96488

0,96049 0,074674

219,8

 

0

Гипотеза 1: <Регрессионная модель адекватна экспериментальным данным>

ПРОСТАЯ РЕГРЕССИЯ. Файл wwq1.std:

 

 

 

Переменные: x1, x3

 

 

 

Модель: экспонента Y = EXP(a0+a1*x)

 

Коэфф.

a0

a1

 

 

 

Значение

4,367 0,02441

 

 

 

Ст.ошиб. 0,03661 0,00118

 

 

 

Значим.

0

0

 

 

 

Источник Сум.квадр. Степ.св Средн.квадр.

 

Регресс.

1,229

1 1,229

 

 

 

Остаточн 0,02298

8 0,002872

 

 

 

Вся 1,252

9

 

 

 

Множеств R R^2 R^2прив Ст.ошиб.

F

Значим

0,99078

0,98164

0,97935 0,053595

427,7

 

0

Гипотеза 1: <Регрессионная модель адекватна экспериментальным данным>

Отже, y1 = e5,6480,02438x +u1 , y2 = e4,367+0,02441x +u2 .

Знайдемо точку рівноваги попиту та пропозиції.

e5,6480,02438x +u1 = e4,367+0,02441x ,

5,648 0,02438x = 4,367 + 0,02441x,

x = 26,25грн. y1 = y2 =149,6.

Умова рівноваги між попитом і пропозицією наступає при ціні

х=26,25 грн. (рис. 18.2.1), точка А(26,25;149,6).

609

y

y1

A

149,6

y2

26,25 x

Рис. 18.2.1. Графік попиту та пропозиції

18.3. Проблеми та критерії ідентифікації

Припустимо, що нам задана економетрична модель виду (18.7). Тоді перед нами стоїть задача визначення її структурних параметрів на основі даних спостережень над сумісно залежними та наперед визначеними змінними. Ця ситуація пов’язана із проблемою ідентифікації, причина якої породжується взаємозв’язками економічних явищ і, як наслідок, взаємозалежностями змінних. Економетрична модель ідентифікується, якщо ідентифікуються структурні рівняння. При цьому необхідно враховувати, що ідентифікація окремого рівня залежить не стільки від самого рівня, скільки від виду всіх структурних рівнянь моделі. Ідентифікованість структурних рівнянь означає, що шляхом лінійної комбінації деяких або всіх рівнянь моделі неможливо отримати жодного рівняння, яке би суперечило моделі, і параметри якого відрізнялись би від параметрів структурних рівнянь, які підлягають оцінці.

Ідентифікованість моделі визначається видом матриці B та A. Якщо всі сумісно залежні та наперед визначені змінні входять до кожного рівняння, якщо немає ніяких апріорних обмежень, яким повинні задовольняти матриці A та B, то оцінити параметри моделі неможливо. Всі рівняння моделі будуть виглядати статистично однаковими, оскільки в кожній із цих лінійних комбінацій будуть міститися всі k ендогенні та всі m наперед визначені змінні. Результатом вибіркових спостережень над структурними формами не дають можливості ідентифікувати ні одне з рівнянь моделі. Задача знаходження коефіцієнтів стає зрозумілою, якщо деякі елементи в

610

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]