Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1079
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

61. Характеристика устаткування для прання, призначення, класифікація, принцип роботи.

Процес обробки білизни в пральні включає такі етапи: сортування брудної білизни за фасоном/щільністю і мірою забруднення, власне прання, сушіння і прасування (фінішна обробка), кожен з яких вимагає спеціального обладнання. Процес прання відбувається в пральних або прально-віджимних машинах, також бувають машини з частковим віджимом або з відсутністю такої функції. Білизна після прання залишається вологою і перед прасуванням його необхідно підсушувати.

Як правило, пральні машини поділяються залежно від енергоспоживання, віджимання, кількості оборотів на хвилину. Машини бувають з ручним управлінням (найпростіші моделі), з напівавтоматичним (операція задається за допомогою кнопок) і моделі з електронним програматором, в якому закладено певну кількість стандартних програм або можливість вільного програмування.

Головні відмінності промислових пральних (сушильних) машин від побутових такі: вони мають більший запас міцності (можуть працювати поспіль 8-20 годин) і термін слугування промислових машин до 25 років. Також професійне пральне обладнання має короткий цикл прання, але він залежить від обраної програми: для бавовняного білизни (в 2-3 рази коротший циклу звичайної побутової машинки)- триває в середньому 40-60 хв. для сильнозабрудненої білизни і білизни з великим відсотком плям жиру, крові - до 90 хв.. Цикл також залежить від завантаження (машини меншого завантаження виконають більшу кількість циклів). Для порівняння: в побутових машинах цикл прання средньозабрудненої білизни (наприклад, постільної) триває до 2 годин. Це пов'язано з тим, що в них використовується для нагріву один нагрівальний елемент. У професійних машинах Тенів (нагрівальних елементів) кілька, і вони набагато більшої потужності. Тому за одну зміну, наприклад 8 годин, промислова пральна машина виконає 10 циклів, а побутова тільки 4. Також важливо, що на побутові машини, що використовуються з промисловою метою, гарантія виробника не поширюється, а гарантія на промислові машини надається: від 1 року повної гарантії (робота і деталі безкоштовно) до 2-3 років обмеженої гарантії (лише деталі безкоштовно). Наявність мікропроцесору (який дозволяє створити необхідну кількість програм для білизни (перш за все, за мірою забруднення) і використання професійних дозаторів миючих засобів дозволяють домогтися значної економії пральної хімії, води й електроенергії.. Є два варіанти мікропроцесорного управління: стандартний набір заводських програм - від 5 до 10 або повністю програмований мікропроцесор на 99 програм. Останній дозволяє створювати власні програми прання, враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, його склад. Продавці професійної хімії підберуть необхідні саме для вашої програми прання білизни.

Встановивши автоматичний дозатор миючих засобів, і запрограмувавши мікропроцесор на низку необхідних програм, власник пральні вирішує кілька важливих питань. Робота на такій машині не вимагає високої кваліфікації персоналу (потрібно лише натиснути кнопку); оптимізується процес використання хімії, а з нею - і ресурсів (води, електрики); і, нарешті, результат прання - "на відмінно" (за умови правильно підібраних програм прання за хімією). При використанні ж побутової машини доводиться задовольнятися набором програм, які не завжди відповідають вимогам пральні.

Промислові пральні машини, як правило, мають високий запас міцності, виконані з високоякісної нержавіючої сталі.

Що стосується сушильних машин, то тривалість циклу сушіння у промислових моделей в 1,5-2 рази коротший, ніж у побутових. Тривалість циклу сушіння залежить від вологості завантаженої білизни, щільності тканини.

Фактори, що впливають на вибір оптимального прального обладнання для свого ресторану - це обсяги оброблюваної білизни, тип текстилю (прямий, фасонний, махровий) і швидкість обробки. Саме тому перевага буде на стороні промислових моделей пральних машин, які розроблені з урахуванням великих навантажень, великих розмірів, мають більшу продуктивність.

Корпус машин повинен бути виконаний з високоякісної нержавіючої сталі (в ідеалі) або покритий емаллю, а ось внутрішній барабан з нержавіючої сталі. Особливості встановлення залежать від конструкції машин - підресорених і непідресорених. Високошвидкісні підресорені машини (віджим 700-1000 об/хв) зазвичай встановлюються на рівну підлогу (немає необхідності у фундаменті і анкерному кріпленні до нього). Низькошвидкісні машини (віджим 400-500 об/хв) встановлюються на фундамент і кріпляться до нього. Вид нагріву: для ресторанного асортименту білизни краще вибирати машини з електричним нагрівальним елементом. Програми прання ресторанної білизни, як правило, починаються з так званого "прання з замочуванням" за низької температури. Це дозволяє почати процес позбавлення від плям. Далі температура поступово підвищується. При пранні ресторанної білизни тільки на високих температурах плями "заварюються" і залишаються на білизні.

Швидкість віджиму. Низькошвидкісні машини дають білизні 70-80% залишкової вологості. При пранні в машинах з високошвидкісним віджимом - до 1000 об/хв. - залишкова вологість білизни складе 50%, що скорочує цикл сушіння і дозволяє заощадити електроенергію. Білизну після прання в таких машинах можна, минаючи етап досушування, відразу відправляти на сушильно-прасувальний каток. Мікропроцесорне управління. Для прання ресторанної білизни краще, звичайно, повністю програмований мікропроцесор. Він дозволяє створювати власні програми прання, враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, його склад. Абсолютно всі моделі пральних машин DANUBE (Франція) мають вільно програмуючий мікропроцесор і можливість підключення дозаторів.

Завершальний етап: сушіння, прасування та спеціальне обладнання

Перед залишковим етапом - прасуванням - білизну зазвичай підсушують. Для цього зазвичай використовують сушильні машини, де білизну сушить гаряче повітря, що циркулює в обертовому барабані. На це може знадобитися близько півгодини-години (залежно від вологості завантаженої білизни і щільності тканини). Вимоги до якісної сушильної машини: барабан з нержавіючої сталі, мікропроцесорне управління, що дозволяє контролювати час сушіння; безременной прямий привід двигуна і реверс як система запобігання зминанню речей; охолодження речей в кінці циклу сушіння. Все, що є в сушильній машині додатково до вищепереліченого, особливої ролі не відіграє, хіба що підвищує вартість самої машини. Фінішна обробка білизни - це його прасування. Тут важливо враховувати нюанси.

Прасувальні машини поділяються на три типи. Прасувальні катки - це моделі жолобкового (мульдового) типу - в них обробляється тільки пряма нефасонна постільна, столова або банна білизна, яка розташовується на обертовому валу з пружною текстильної поверхнею. Прасування відбувається в процесі руху виробів уздовж нерухомого металевого жолобу, що нагрівається (мульди), який притискається до валу. Перед прасуванням на катках після віджимання білизни в центрифугах буде потрібне його додаткове підсушування в сушильних барабанах. Сушильно-прасувальні катки (каландри) - більш ефективні і продуктивні - по суті це прасувальні катки з функцією сушіння, так як можуть прасувати білизну із залишковою вологістю 50%. У зону прасування білизна подається за допомогою транспортерної стрічки, виготовленої зі стійкого до високих температур матеріалу. Ідеальну якість прання забезпечують ротаційні (карусельні) прасувальні преси, які підходять як для прямої, так і для фасонної білизни. Текстильні вироби вручну укладаються на нижню плиту, а потім притискаються до нагрітої прасувальної поверхні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]