Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1078
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

47. Характеристика способів штучного охолодження. Будова компресійної холодильної машини та призначення її основних частин.

Розрізняють природне та штучне охолодження. Охолодити нагріте тіло природним шляхом можна лише до температури навколишнього середовища, в якому перебуває тіло. Досягти менших температур можливо штучним способом за допомогою холодильних машин. Холодильна машина знижує температуру тіла відносно навколишнього середовища та підтримує її впродовж тривалого часу в умовах незначного запасу робочої речовини.

Охолодження відбувається за допомогою робочого тіла або холодильного агента, який відбирає теплоту Q0 з охолоджуваного об'єму. Кількість Q0 залежить від зовнішнього притоку теплоти Т.

Для отримання низьких температур застосовують процеси, які супроводжуються поглинанням теплоти:

- фазовий перехід речовини (плавлення, кипіння, сублімація);- адіабатичне дроселювання газу (ефект Джоуля-Томсона);- вихровий ефект Ранка-Хільша;

- термоелектричний ефект Пельєтьє.

Для охолодження за допомогою плавлення використовують водяний лід.

Машини, в яких для отримання холоду використовується процес кипіння рідини, називаються паровими холодильними машинами. Вони можуть працювати з витратою механічної енергії (компресійні холодильні машини) або з витратою теплоти (абсорбційні холодильні машини).

У громадському харчуванні найбільш поширеним видом холодильних машин є парові компресійні. У парових холодильних машинах робочою речовиною (тілом) є легкокіпящіе рідини, які при здійсненні холодильного циклу змінюють агрегатний стан, перетворюючись з рідини в пару і назад.

Найпростіша парова компресійна холодильна машина складається з чотирьох основних елементів, які забезпечують отримання холоду: компресора, конденсатора, дросельного пристрої (регулюючого вентиля) і випарника. При відсутності будь-якого з цих елементів цей процес неможливий.

Випарник - це апарат, в якому відбувається кіпі ¬ ня рідкого хладагента при низькій температурі за рахунок теплоти, що відводиться від охолоджуваного об'єкта (холодильної камери 5). Температура кипіння хладагента, як правило, на 10-12 ° С нижче температури повітря в охолоджуваному об'єкті.

Компресор відводить пар з випарника (усмоктувальна лінія), щоб підтримувати в останньому низький тиск, відповідне низькій температурі кипіння хладагента, і стискає пар до високого тиску (нагнітальна лінія), при якому він перетворюється в рідину після охолодження в конденсаторі.

Конденсатор забезпечує охолодження перегрітих стислих парів до температури конденсації і перетворення пари в Рідина при відведенні теплоти в охолоджуючу середу. Пар в конденсаторі може охолоджуватися повітрям (конденсатори з повітряним охолодженням) або водою (конденсатори з водяним охолодженням).

Дросельний пристрій забезпечує зниження тиску і температури хладагента шляхом створення необхідного опору між сторонами високого і низького тиску. Рідина з конденсатора, проходячи через цей пристрій, відразу потрапляє в область низького тиску, де частично википає при низькій температурі за рахунок теплоти, що виділяється в результаті роботи сил тертя. Холодна паро-рідинна суміш надходить у випарник і знову закипає, відбираючи теплоту від об'єкта (виробляючи охолодження).

Всі вузли холодильної машини з'єднані трубопроводами в замкнуту систему, заповнену холодоагентом. З випарника, розміщеного в об'єкті охолодження, компресор відсмоктує пари, які утворюються при кипінні рідкого хладагента, стискає їх до такого тиску, при якому температура конденсації парів буде вище температури навколишнього середовища, і потім нагнітає їх в конденсатор. Тут про ¬ виходить охолодження парів (зазвичай повітрям, рідше водою), і вони конденсуються, перетворюючись на рідину. Потім рідкий (гарячий) хладагент поступає в дросельний пристрій і

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]