Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1079
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

53. Характеристика торгово-технологічного холодильного обладнання. Принцип роботи льодогенераторів для виробництва льоду у формі стаканчиків.

Торговельним холодильним обладнанням називають малі охолоджувальні пристрої, що призначаються для короткотермінового зберігання, демонстрації і продажу швидкопсувних товарів. До них належать збірні холодильні камери, холодильні шафи, охолоджувальні вітрини, холодильні прилавки, прилавки-вітрини.

Збірні холодильні камери застосовують для зберігання запасу продуктів на кілька днів. Холодильними шафами користуються для зберігання одноденного запасу продуктів. Охолоджувані прилавки призначені для збереження продуктів у торговельному залі протягом робочого дня. Основне призначення охолоджуваних вітрин - демонстрація продаваних продуктів.

Температура повітря всередині охолоджуваного об'єму визначається видом обладнання, асортиментом і тривалістю зберігання в ньому продуктів. Залежно від температури в охолоджуваному обсязі торгового холодильного устаткування останнє ділять на среднетемпературноє, розраховане на зберігання охолоджених продуктів; низькотемпературне, призначене для зберігання заморожених продуктів; комбіноване - для зберігання охолоджених і заморожених продуктів.

При охолодженні компресійними холодильними машинами шаф, прилавків і вітрин компресорно-конденсаторні агрегати або вбудовують в них, або подібне обладнання обслуговується централізованою системою холодопостачання і в цьому випадку холодильний агрегат розміщують в машинному відділенні.

Торговельне холодильне обладнання класифікують:

· за способом охолодження — з машинним, льодосоляним, сухо-льодовим охолодженням;

· за температурним режимом — середньо-температурне (для охолодження продуктів) з температурою в охолоджуваному об'ємі від 0 до 8 °С; низькотемпературне (для заморожених продуктів) з температурою в охолоджуваному об'ємі не вище ніж -18 °С;

· за кліматичними зонами використання — для південного (температура навколишнього повітря 12—40 °С) і помірного клімату (температура навколишнього середовища 12—32 °С);

· за методами використання — для підприємств з продавцями, для магазинів самообслуговування, для торговельних автоматів;

· за розміщенням агрегату — з вбудованим холодильним агрегатом, з відокремленим холодильним агрегатом, з централізованим холодопостачанням.

Торговельне холодильне обладнання позначають буквено-цифровою індексацією. Початкові букви становлять назву обладнання ПХС (П — прилавок, X — холодильний, С — середньо-темпратурний), перша цифра після тире — розміщення агрегату (1 — вбудований агрегат, 2 — винесений агрегат), наступні цифри — номінальний внутрішній об'єм, м3; південне використання — Ю, середньо-температурне — С, низькотемпературне — Н.

Збірні холодильні камери призначаються для короткотермінового зберігання охолоджених (КХС), заморожених (КХН) продуктів. їх збирають з уніфікованих щитів і розміщують у підсобних приміщеннях. Щит складається з дерев'яної рами з теплоізоляцією і металевого облицювання. Між собою щити з'єднують стяжними болтами, а герметичність у місцях стиків і у дверних прорізах забезпечується профільними гумовими прокладками. Камери мають полиці для продуктів і гаки для підвішування м'ясних туш.

Льодогенератори представляють собою апарати для приготування харчового льоду, що використовується на підприємствах громадського харчування. В основному розрізняють льодогенератори лускатого чи кубикового льоду.

Длягранульованого льоду у формі кубиків або маленьких циліндрів. Льодогенератор оснащений герметичним холодильним агрегатом пристроєм для подачі води, льдоформой, бункером для льоду. Програмне реле управляє роботою холодильного агрегата, водяного насоса і електромагнітного клапана подачі води. При заповненні бункера льодом термореле відключає льодогенератор.

Будова : 1 - зовнішній загальний вимикач, 2 - кабель живлення, 3 – опрокідивающий елемент;4 - заливання води; 5 - випарник; 6 - електроклапан подачі вод; 7 - злив води; 8 - шланг для заливання води; 9 - стоп-кран

Лід у вигляді стаканчика роблять за допомогою теплопровідного охолоджуваного стрежня, зануреного у воду. При виготовленні льоду у формі кубика (циліндра та ін) охолоджувана випарником холодильної машини форма для льоду - виливниць знизу зрошується водою за допомогою форсунок . Після наморожування льоду заданої товщіни виливниць підігрівається гарячими парами хладагента, лід випадає з осередків форми і збирається в бункері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]