Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1078
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

32. Класифікація дозувально-формувального устаткування. Будова та принцип роботи машин для формування виробів із тіста.

Дозувально-формувальне устаткування використовується під час приготування певних порційних страв і кулінарних виробів для дозування окремих компонентів і їх формування з метою надання певної форми.Дозування – це розподіл продуктів на частини, однакові за геометричними розмірами, масою чи об'ємом без надання їм заданих форм. Дозують сипкі, рідкі, в'язкі та форшоподібні продукти за вагою, об'ємом, часом.Формування – надання порціям заданих форм і геометричних розмірів, які повинні зберігатися в отриманих виробах у подальшому технологічному обробленні.

У закладах ресторанного господарства використовують в основ­ному технологічні машини, що здійснюють здвоєний дозувально-формувальний процес, тобто поділяють продукти на порції заданої маси і надають їм визначеної геометричної форми. Це продукти, що здатні зберігати надану їм форму – вироби з тіста, м'ясного, рибного, овочевого, круп'яного, картопляного фаршів, вершкове масло тощо. Рідкі і сипкі продукти можуть тільки дозуватися або розфасовуватися.

Машини, призначені для дозування і формування продуктів, оснащені відповідними органами (поршні, шнеки, штампи, валки), що продавлюють, ущільнюють, штампують.

За функціональним призначенням дозувально-формувальне устаткування поділяється на машини:=для формування котлет;-биточків та гамбургерів; =формування виробів із тіста;=для розкочу­вання тіста; =поділу тіста й округлення порцій; =дозатори крему.

Після формування тіста відбувається округлення – процес надання заготовці круглої форми за допомогою спеціальних машин - тістоокруглювачів. Ця процедура має на меті не тільки і не стільки досягнення заданої геометрії, а в основному створення більш однорідної структури тіста по об’єму.

Округлення шматків тіста – цей процес потрібний для надання їм кулеподібної форми. Ця операція при випіканні круглих подових виробів є операцією остаточного формування шматків тіста, після якої вони потрапляють на остаточне, і в цьому випадку єдине, відстоювання. При виробництві багатьох видів виробів з пшеничного борошна вищого, 1 і 2 сортів (батонів, булок, плетених виробів та ін.) округлення є лише першою операцією формування виробів. Мета операції округлення – покращення структури тіста для одержання виробів з доброю пористістю м’якуша.

Машини для округлення порцій тіста призначені для покра­щання структури, розгладжування пор на поверхні порції, надання поділеним порціям кулястої форми, тому в основному працюють у парі з машинами для поділу тіста. Для малих виробництв випускаються комбіновані машини, що поєднують функції машин для поділу тіста й округлення порцій.Машина тістоділильна А2-ХПО/5 (Росія) призначена для поділу тіста із пшеничного борошна на заготовки масою 0,09-0,9 кг. Складається зі станини, ділильного пристрою, приймальної лійки, стрічкового конвеєра, борошнопросіювача, пульта керування, сис­теми змащення, приводів машини й стрічкового конвеєра .

Тісто із приймальної лійки нагнітається поршнем у камеру ділильного пристрою і відсікається ножем. При зворотному русі нагнітального поршня тісто надходить у мірну камеру, розміщену на рухомій плиті дозувального пристрою, й переміщає дозувальний поршень. При русі плити вниз відтинається шматок тіста певної мас що потім виштовхується дозувальним поршнем на стрічку конвеєра.Для регулювання маси шматків тіста за допомогою регулювального механізму можна змінювати хід дозувального поршня, тим самим змінюючи масу тіста, що подається нагнітальним поршнем у мірну камеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]