Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1078
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

62. Класифікація і принцип роботи барабанних пральних машин.

Вітчизняні побутові пральні машини випускають відповідно до ГОСТ 8051-93. Справжній стандарт передбачає класифікацію машин в залежності від ступеня їх механізації та автоматизації. Згідно з цим ознакою їх підрозділяють на машини наступних типів:

- без віджимання (СМ);

- з ручним віджимним пристроєм (СМР);

- напівавтоматичні, у яких управління окремими процесами обробки тканини і її перекладка виконуються оператором (СМП);

- автоматичні, у яких всі операції по обробці тканин, перехід від однієї операції до іншої і управління ними виконуються автоматично у відповідності із заданою програмою (СМА).

В залежності від конструктивних та експлуатаційних особливостей вітчизняні пральні машини класифікують за кількома ознаками.

За способом активації миючого розчину розрізняють пральні машини:

- з обертовими робочими органами;

- вібраційні;

- з спрямованим потоком рідини або повітря.

За кількістю баків пральні машини можуть бути:

- однобаковимі;

- двухбаковимі (Д).

По можливості нагрівання миючого розчину (наявності нагрівальних елементів) їх підрозділяють на машини:

-без нагріву;

- з повним нагріванням;

- з додатковим нагріванням.

За номінальною завантаженні білизною розрізняють машини місткістю 1,0; 1,5; 2,0; 3,0; 4,0 і 5,0 кг.

За способом завантаження машини можуть бути:

- з верхньої завантаженням;

- з фронтальним завантаженням (Ф).

За способом управління їх підрозділяють на машини:

- з електромеханічним управлінням;

- з електронним управлінням (Е).

До найбільш істотним складальним одиницям пральних машин різних типів відносяться:

- корпус, пральний бак, активатор, його привод, теплове реле та реле часу (таймер) - в машинах типу СМ;

- корпус, пральний бак, ручним віджимом пристрій, активатор, його привід, відцентровий насос, теплове реле, реле часу і гідравлічна система - в машинах типу СМР;

- корпус, пральний бак, активатор, його привод, центрифуга, її бак, привід і система підвіски, відцентровий насос, теплове реле, реле часу і гідравлічна система - в активаторних машинах типу СМП;

Корпус двухбакових (активаторних) пральних машин типу СМП виготовлений з листової стали і зовні покритий емаллю. Усередині корпусу встановлено пральний бак з активатором і зливної бак з центрифугою. Для зручності переміщення машина забезпечена ходовими пластмасовими або обгумованими роликами. В її електричну схему введено реле часу, за допомогою якого вона автоматично відключається після закінчення заданого часу. У конструкцію приводу активатора і центрифуги входять один або два електродвигуни. Перший варіант пов'язаний із застосуванням асинхронного електродвигуна. У другому варіанті для приводу активатора встановлюють асинхро...нний двигун, а для приводу центрифуги - колекторний або асинхронний. Для захисту електродвигунів від перевантажень в машинах передбачені теплові реле, а для перенаправлення потоків води в один з баків встановлені двох-і триходові крани.

У пральних машинах барабанного типу (СМП-Б) обертання передається барабану від двухскоростного асинхронного електродвигуна за допомогою приводного ременя і двох шківів. Бак і барабан виконані з листової нержавіючої сталі. На задній стінці корпусу машини, в ніші, розташовані два штуцери для приєднання шлангів. У нижній частині передньої стінки корпусу знаходиться люк для доступу до фільтру і насоса. Насос, призначений для відкачування миючого розчину, забезпечений власним електродвигуном. На панелі управління розташовані ручки реле часу і перемикача режимів прання. Віджим білизни проводиться втому ж пральному барабані при збільшенні швидкості його обертання.

Напівавтоматичні пральні машини барабанного типу мають м'яку підвіску, електронне управління. Вони призначені для прання, полоскання і віджимання білизни в одному перфорованому барабані з гребенями на внутрішній стороні. У порівнянні з двухбаковимі машинами, застосування барабана дозволяє менше витрачати води і миючих засобів. Електронна система управління дає можливість вибирати різні варіанти режимів прання і віджимання. Пуск і перемикання операцій виробляються шляхом повороту ручки реле часу або командоапарата, що також дозволяє встановити тривалість будь-якої операції.

М'яка система підвіски барабана на фрикційно-пружинних амортизаторах дозволяє знизити впливу вібрації на корпус, зменшити масу противаг, підвищити надійність роботи машини, зменшити шум. Гідросистема машини барабанного типу складається з підсистеми заповнення та відкачування рідини з бака. Система заповнення включає дозатор миючих засобів і шланг-наливу води

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]