Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1078
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

17. Охарактеризуйте процес подрібнення Будова та принцип роботи машини для приготування картопляного пюре мкп-60.

Подрібнення – це процес поділу продукту на частинки заданого розміру під дією механічних сил внаслідок деформації.

Існує два види подрібнення: дроблення без надання подрібненим продуктам певної форми, і різання, під час якого подрібненому матеріалу надається потрібна форма.

Подрібнення призначене для прискорення процесів теплової обробки, досягнення необхідного технологічного ефекту, полегшення дозування.

Залежно від характеру діючих сил на продукт, розрізняють такі види подрібнення: роздавлювання, розколювання, розламування, розтирання, зріз, удар.Як правило, подрібнення здійснюється під дією комбінації зусиль: роздавлювання і стирання, стирання і удар та ін.

Процес подрібнення характеризується ступенем подрібнення: К=Дср/dср,

де Дсер – середній розмір шматка до подрібнення;

dср – середній розмір шматка після подрібнення

Характеристика ступеня подрібнення продукту

МКП-60. До комплекту маштни входить стравоварильний котел і привід, змонтований на триколісному візку 13. Два колеса встановлено на нерухомих осях, а третє може обертатися, що забезпечує маневреність даного механізма. Спеціальний пристрій 12 фіксує привід відносно котла. На візку змонтована телескопічна колона 11, яка складається з двох труб. Внутрішня труба може вертикально переміщуватися за допомогою підйомного механізма. У верхній частині труби на підставці закріплено привід 7, на кожусі якого встановлено станцію управління та упор 8. Зовнішня труба встановлена на візку нерухомо і має рукоядку 9 для пересування візка і маховик 10 підйомного пристрою. Головка збивального механізму має конічний зубчатий редуктор 6, горизонтальний вал якого зєднується з валом привода. На вертикальному валу розміщено зєднувальну муфту 5 для приєднання лопаті 2. Рамки лопаті співпадають з контурами котла 1. Поперечні пластинки рамки заточені та зігнуті під певним кутом. Під час подрібнення картоплі та збивання пюре, котел закривається спеціальною кришкою , яка має притискачі 3. Після того, як картопля буде зварена до готовності, а відвар злито, візок з приводом вручну підкочують до котла. Привід за допомогою маховика підіймають до упору догори, встановлюють збивальну лопать і опускають в крайнє нижнє положення. Готовий до роботи привод вмикають при закритій кришці котла. Через 2,5 хвилини в котел через воронку заливають рецептурні компоненти. Загальний час приготування картопляного пюре 5 хв. Після закінчення роботи з котла знімають кришку, а потім збивальну лопать. Далі відєднують візок від котла натискаючи педаль. Робочий орган машини МКП-60 обертається лише навколо власної осі.

18. Характеристика способів миття овочів та посуду у закладах ресторанного господарства. Класифікація мийного устаткування.

У закладах ресторанного господарства мийне устаткування використовують для миття овочів, фруктів, столового та кухонного інвентарю, столових наборів і функціональної тари. Процес миття здійснюється гідравлічним, гідродинамічним і гідромеханічним способами. Гідравлічний спосіб характеризується простою дією води на забруднені поверхні; гідродинамічний – дією води, яка подається під тиском. Під час гідромеханічного способу вода також подається під тиском, а збільшення ефективності миття досягається за рахунок тертя предметів один об одного і об робочу поверхню камери.

Процес миття м'яса, риби, зелені не механізовано і здійснюється, як правило, в ваннах. На великих підприємствах для миття цих продуктів використовують мийне устаткування м'ясної, рибної та овочепереробної промисловості.

Найбільш простими схемами очищення овочів і посуду від бруду є такі:

а- обливання забруднених об'єктів струменями води із розбризкувачів);

б- пропускання продуктів через товщу води

- перемішування продуктів лопатями з одночасним омиванням водою;

- перемішування продуктів в обертовому барабані з омиванням їх водою;

- перемішування продуктів за допомогою обертового робочого органа у вигляді диска або зрізаного конуса з хвилеподібною поверхнею в нерухомому порожнистому циліндрі з омиванням водою;

- перемішування продукту за допомогою рухомої поверхні з омиванням водою;

- струшування продукту з омиванням водою.

Схему 5.1, а застосовують в основному в посудомийних машинах, а схему 5.1, б – для миття соковитих овочів, фруктів, зелені тощо. Всі інші схеми використовують для миття сильно забруднених продуктів або матеріалів, наприклад коренеплодів. При цьому одного механічного впливу води недостатньо. Доцільним є інтенсивне тертя коренеплодів між собою або об тверді фрикційні, гумові чи щіткові поверхні робочих органів і камери. З метою інтенсифікації відділення бруду, використовують попереднє замочування. Іноді замочування поєднують з гідротранспортуванням бульб від місця їх завантаження до місця переробки (транспортування по водяному жолобу).

Інтенсивне перемішування може досягатися за допомогою встановлення циркуляційних водяних насосів або подачею повітря під тиском (барботування).

Отже, попереднє замочування, барботування, використання щіткових поверхонь під час вибору оптимальних режимів – це фактори, які сприяють інтенсивному відділенню забруднень із найменшими силовими зусиллями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]