Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1078
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

68. Характеристика устаткування саун і бань, вимоги та правила експлуатації.

Основне устаткування сауни - це ПІЧ-КАМ'ЯНКА і ПАРОГЕНЕРАТОР. Теоретично піч-кам'янка може бути і дров'яною - але це скоріше допустимо в приватній сауні, чим в сауні суспільної. Тому питання безпеки є аргументом на користь популярнішого на сьогоднішній день рішення - ЕЛЕКТРОПЕЧІ. Для підключення електропечі і парогенератора зазвичай потрібна напруга 380 вольт. Мінімальна потужність електропечі, яка використовується в саунах розміром 2х2 метри, - 5-6 квт. Така пекти дозволяє за 45-50 хвилин довести температуру в сауні до 100*С.

Електропіч в кабіні завжди розміщується заспеціальною огорожею. Більшість кам'янок має подвійний корпус (кожух), і температура зовнішнього корпусу не перевищує 35*С. Хороші моделі зводять до мінімуму загрозу спалаху сауни - навіть якщо кинути на нагреватель рушник, закрити його весь, пожежі не буде: нагреватель відключиться в перебігу 1-2 хвилин, а рушник навіть не запалає (проте про всяк випадок ми просимо не проводити подібних експериментів!).

Електропіч сама по собі дозволяє створити певну вологість в сауні: для цього потрібно просто постійно піддавати води на камені електропечі. Але, звичайно, на них не можна вилити відро води - зіпсуються Тени печі. Парогенератор же повною мірою дозволяє «з фінської лазні зробити російську»; проте він не замінює кам'янку - електропіч необхідна для створення температури, парогенератор же створює вологість.

Парогенератор встановлюється всередині або зовні сауни (залежно від моделі). Споживана потужність цього пристрою - близько 2 квт; залитих в нього 6 літрів води досить на 4 години «ширяння». Як правило, парогенератори забезпечені автоматичними системами безпеки: якщо температура в сауні перевищить 100*С, парогенератор автоматично відключиться.

Електропечі і парогенератори завжди мають пульти управління, які розташовуються на зовнішній стіні кабіни. Таким чином, всі режими роботи встановлюються зовні: у суспільній сауні це робить не клієнт, а співробітник. Багато моделей печей-кам'янок і парогенераторів передбачають пульт управління, який може бути винесений на робоче місце доглядача сауни. Це означає, що співробітник може встановлювати замовлені температуру і вологість, управляти всіма процесами, не стоячи у стінки сауни, а сидячи за своїм столом. І тут йдеться не тільки про зручність співробітника: той момент, що клієнт позбавлений доступу до пультів управління, збільшує термін служби устаткування.

Електричні печі для лазні - унікальна розробка нашої компанії. Вони є справжніми печами для лазні (а не для сауни) і мають масу достоїнств:

Електропечі для лазні суміщають як елементи печей прямого нагріву, так і елементи печей безперервного нагріву.

Електричні печі не вимагають відведення диму, тому вони дозволяють побудувати справжню російську лазню навіть там, де димовідвід не передбачений.

Температура каменів в електричної печі для лазні - 650 градусів, що практично наближається до температури каменів в періодичній печі.

Електричні печі мають малий розмір, приблизно 1м на 1м і висоту 1,7м.

Механічний таймер включає і відключає нагрів після чотирьох годинників банної процедури, а також забезпечує затримку включення прогрева, яка встановлюється за бажанням аналогічним фінським пультам управління сауною.

Блок нагріву включається і відключається таймером. Включає нагрів Тенов.

Максимальна дозволена температура на Тене 650°С. Досягши Тенамі цієї температури спеціальний датчик посилає сигнал в блок нагріву. Блок нагріву відключає Тени. Коли температура Тенов опуститься до 600°, блок нагріву знову включає Тени. Так поступово відбувається нагрів товщі каменів, але Тени при цьому не перегріваються. Стан Тенов «Вкл./Выкл.» відображається червоною лампочкою «Нагріваючи».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]