Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
777777777777.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
758.27 Кб
Скачать

3.1.2. Хімічні, біологічні та психофізіологічні чинники.

Протягом життя людина постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які можуть викликати різні види захворювань, розлади здоров’я, а також травми як у момент контакту, так і через певний проміжок часу. Особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які, залежно від їх практичного використання, можна поділити на:

- промислові отрути, які використовуються у виробництві (розчинники, барвники) є джерелом небезпеки гострих та хронічних інтоксикацій під час порушення правил техніки безпеки (наприклад, ртуть, свинець, ароматичні сполуки тощо);

- отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур‘янами, шкідниками, хворобами та гризунами (пестициди - гербіциди, інсектициди, фунгіциди, родентициди тощо);

- лікарські препарати;

- хімічні речовини побуту, які використовуються як харчові добавки, засоби санітарії, особистої гігієни, косметичні засоби;

- хімічна зброя.

Залежно від характеру дії на організм людини хімічні речовини поділяються на: токсичні, подразнюючі, мутагенні, канцерогенні, наркотичні, задушливі, ті, що впливають на репродуктивну функцію, сенсибілізатори.

Із наведеного переліку токсичні – це речовини, які викликають отруєння всього організму людини або впливають на окремі системи та органи і тим самим призводять до порушення його нормальної життєдіяльності. До таких речовин відносять чадний газ, концентрований розчин кислот чи лугів та ін.

На відміну від них отруйні – це речовини, які призводять до ураження всіх живих організмів, особливо людей та тварин. Шляхи проникнення отруйних речовин в організм людини: через шкіру, органи дихання і шлунок

Ступінь ураження отруйними речовинами залежить від їх токсичності (отруйності), вибіркової дії, тривалості, а також від їх фізико-хімічних властивостей.

Отруйні речовини за вибірковістю дії розподіляються залежно від органу людини, на який вони діють:

- серцеві – кардіотоксична дія (солі барію, калію, рослинні отрути, ліки тощо;

- нервові – порушення психічної активності (чадний газ, алкогольні вироби, органічні сполуки, снотворні ліки тощо);

- печінкові – хлоровані вуглеводні, альдегіди, феноли, отруйні гриби;

- ниркові – сполуки важких металів, етиленгліколі, щавелева кислота;

- кров’яні – анілін і його похідні, нітрити;

- легеневі – оксиди азоту, озон, фосген.

За тривалістю дії отруйні речовини класифікують на:

- летальні, що призводять або можуть призвести до смерті (у 5% випадків) – термін дії до 10 діб;

- тимчасові, що призводять до нудоти, блювоти, набряку легенів, болю у грудях – термін дії від 2 до 5 діб;

- короткочасні – тривалістю лише декілька годин. Призводять до подразнення у носі, ротовій порожнині, головного болю, задухи, загальної слабкості, зниження температури.

Гранично допустима концентрація (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони – концентрація, яка при щоденній (крім вихідних днів) роботі протягом 8 годин чи при іншій тривалості (але не більше 40 год на тиждень) під час усього робочого стажу не може викликати захворювань чи відхилень стану здоров'я у процесі роботи чи у віддалений період життя сучасного і наступних поколінь.

При одночасному вмісті в повітрі декількох шкідливих речовин одно-спрямованої дії оцінку проводять за сумою відносин фактичних концентрацій до їхної ГДК, яка не повинна перевищувати одиниці:

С1 / ГДК1 + С2 / ГДК2 + … + С3 / ГДКn 1,

де С1, С2, …Сn – фактична концентрація шкідливих речовин.

До речовин односпрямованої дії відносяться такі речовини, що близькі за хімічним складом і характером впливу на організм людини.

ГОСТ 12.1.005–88* встановлює ГДК шкідливих речовин у повітрі робочої зони. Указується величина ГДК у мг/м3, клас небезпеки та агрегатний стан (п – пара, гази; а – аерозоль; п + а – суміш) для 1307 найменувань речовин.

ГДК деяких шкідливих речовин (мг/м3): борошняний пил – 6, зерновий пил – 4; чайний, тютюновий пил – 3; сірковуглець, хлор – 1; аміак – 20; сірководень – 10; миш’яковистий водень – 0,3.

Біологічні чинники – небезпечні та шкідливі мікро- та макроорганізми, продукти їх життєдіяльності та життєдіяльності людей (дивись лекцію №5).

Патогенні мікроорганізми спричиняють захворювання людей, в тому числі інфекційними хворобами. Деякі мікроорганізми розвиваються у продуктах харчування і утворюють в них отруйні речовини. При потраплянні з їжею в організм людини отруйні речовини спричиняють отруєння організму.

Психофізіологічні чинники – втома, стес, конфлікти, помилкові операції. Негативними психофізіологічними факторами життєдіяльності людини є – фізичні перевантаження: статичні та динамічні; монотонність праці; нервово-психічні перевантаження; розумові та емоційні перевантаження; стрес; напруга органів зору і чуття тощо. Створення сприятливого соціального і морального клімату, психологічна сумісність усіх членів колективу – це запорука успіху в роботі.