Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
777777777777.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
758.27 Кб
Скачать

        1. Міністерство освіти і науки україни одеська національна академія харчових технологій

Ка­фе­д­ра безпеки

життєдіяльності

  1. К О Н С П Е К Т Л Е К Ц І Й

з курсу «Безпека життєдіяльності»

для бакалаврів усіх професійних напрямів підготовки

денної та заочної форм навчання

ЗАТВЕРДЖЕНО

Методичною радою ОНАХТ

Протокол № від 2014

Одеса 2014

Конспект лекцій з курсу “Безпека життєдіяльності” для бакалаврів усіх професійних напрямів підготовки денної та заочної форм навчання / Укл. О.А. Нетребський, С.М. Неменуща /Одеса: ОНАХТ, 2014.- 87 с.

Укладачі О.А. Нетребський, д-р техн. наук, професор

С.М. Неменуща, к. с.-г. н., старший викладач

Відповідальний за випуск зав. ка­фе­д­рою безпеки життєдіяльності О.А. Нетребський, д-р техн. наук, професор

Конспект лекцій знайомить майбутніх фахівців харчової промисловості з питаннями безпеки життєдіяльності та вчить вирішувати професійні завдання за певною спеціальністю з урахуванням ризику виникнення внутрішніх і зовнішніх небезпек, що спричиняють надзвичайні ситуації та їхніх негативних наслідків.

Конспект лекцій призначено для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія», 6.030510 «Товарознавство і торгівельне підприємництво», 6.050202 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030601 «Менеджмент», 6.050502 «Інженерна механіка», 6.050702 «Електромеханіка», 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», 6.140101 «Готельно-ресторанна справа», 6.140103 «Туризм», 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»; 6.050101 «Комп’ютерні науки»; 6.050102 «Комп’ютерна інженерія»; 6.050601 «Теплоенергетика»; 6.050701 «Електротехніка та електротехнології»; 6.050304 «Нафтогазова справа»; 6.050604 «Енергомашинобудування»

Розглянуто та рекомендовано до видання на засіданні кафедри безпеки життєдіяльності

Протокол № від вересня 2014 р.

Вступ

Дисципліна "Безпека життєдіяльності" відноситься до сучасних інтегрованих дисциплін гуманітарно-технічного напрямку, яка запроваджена як нормативна міністерством освіти і науки України в планах підготовки бакалаврів усіх напрямів у 1991 р. З того часу у вищих навчальних закладах України почали створюватись кафедри безпеки життєдіяльності.

В Одеській національній академії харчових технологій (ОНАХТ) дисципліна "Безпека життєдіяльності" (БЖД) почала викладатись у 1991 р. на кафедрі "Охорона праці", а з квітня 1992 р. на кафедрі "Безпека життєдіяльності", яка була створена на базі кафедри "Охорона праці".

Навчальна дисципліна «Безпека життєдіяльності» займає провідне місце у структурно-логічній схемі підготовки фахівця за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», оскільки є дисципліною, що використовує досягнення та методи фундаментальних та прикладних наук з філософії, біології, фізики, хімії, соціології, психології, екології, економіки, менеджменту тощо і дозволяє випускнику вирішувати професійні завдання за певною спеціальністю з урахуванням ризику виникнення внутрішніх і зовнішніх небезпек, що спричиняють надзвичайні ситуації та їхніх негативних наслідків.

Мета курсу полягає у набутті студентом компетенцій, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності за спеціальністю з урахуванням ризику виникнення техногенних аварій й природних небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на об’єктах господарювання, а також формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку.

Завдання курсу передбачає опанування знаннями, вміннями та навичками вирішувати професійні завдання з обов’язковим урахуванням галузевих вимог щодо забезпечення безпеки персоналу та захисту населення в небезпечних та надзвичайних ситуаціях і формування мотивації щодо посилення особистої відповідальності за забезпечення гарантованого рівня безпеки функціонування об’єктів галузі, матеріальних та культурних цінностей в межах науково-обґрунтованих критеріїв прийнятного ризику.

Засвоївши дисципліну «Безпека життєдіяльності» майбутні бакалаври повинні володіти сукупністю загальнокультурних та професійних компетенцій з питань безпеки життєдіяльності, а саме:

- знання сучасних проблем і головних завдань безпеки життєдіяльності;

- здатність оцінити середовище перебування щодо особистої безпеки, безпеки колективу, суспільства, провести моніторинг небезпечних ситуацій та обґрунтувати головні підходи та засоби збереження життя і здоров’я;

- уміння орієнтуватися в основних методах і системах забезпечення техногенної безпеки;

- спроможність оцінити сталість функціонування об’єкту господарювання в умовах надзвичайних ситуацій та обґрунтувати заходи щодо її підвищення;

- орієнтуватись в основних нормативно-правових актах в області забезпечення безпеки та ін.

Програма курсу розрахована на 54 години. Підсумковий контроль – семестровий диференційований залік.