Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

2. Приймання товарів на комісію

                  1. На комісію приймаються непродовольчі товари, придатні для використання, як нові, так і ті, що були в користуванні, але не потребу­ ють ремонту або реставрації і відповідають санітарним вимогам, а також антикварні і унікальні речі та твори мистецтва.

                  1. Дозволяється приймання на комісію виробів кооперативів, ма­ лих підприємств, громадян, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю, тощо.

                  1. Господарюючим суб'єктам за рішенням місцевих органів дер­ жавної виконавчої влади дозволяється приймати від відповідних органі­ зацій конфісковане, безгосподарне майно і таке, що перейшло у спадщи­ ну державі, вилучене у громадян для відшкодування заподіяної шкоди на виконання вироків і рішень судів, від державних, кооперативних, сі­ мейних, колективних та приватних підприємств, закладів і установ — лишки товарно-матеріальних цінностей, які можуть бути реалізовані на­ селенню, крім тих, що заборонені законом.

                  1. Не приймаються для комісійного продажу:

                  1. зброя, боєприпаси (крім мисливської та спортивної зброї і боє­ припасів до них, а також холодної зброї, спеціальних засобів, зарядже­ них речовинами сльозоточивої і дратівної дії, що продаються громад­ ськими об'єднаннями з дозволу органів внутрішніх справ), бойова і спе­ ціальна військова техніка;

                  1. вибухові речовини й засоби вибуху;

                  1. отруйні речовини;

                  1. наркотичні, психотропні і отруйні засоби;

                  1. лікувальні засоби і вироби медичного призначення;

                  1. державні еталони одиниць фізичних величин;

                  1. армійське знаряддя, тканини та інші товари військового асорти­ менту, формене обмундирування, білизна з штампом закладів, організа­ цій і підприємств;

                  1. газові плити та балони до них без документа служби газового госпо­ дарства, що підтверджує їх придатність до подальшого використання;

                  1. товари побутової хімії;

                  1. товари з простроченим терміном зберігання;

                  1. товари від неповнолітніх віком до 18 років;

(Абзац пункту 2.4 вилучено на підставі наказу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97) речі працівників господарюючого суб'єкта та членів їх сімей;

                  1. піротехнічні вироби; (Пункт 2.4 доповнено абзацом згідно з нака­ зом МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

                  1. іграшки для дітей віком до 3-х років; (Пункт 2.4 доповнено абза­ цом згідно з наказом МЗЕЗторгу 342 від 08.07.97)

                  1. іграшкова зброя з пластиковими кульками; (Пункт 2.4 доповнено абзацом згідно з наказом МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

                  1. примірники аудіовізуальних творів і фонограм, що були в корис­ туванні, а також нові без наявності супровідних документів, визначених

-312-

у пункті 5 Правил роздрібної торгівлі примірниками аудіовізуальних творів і фонограм, затверджених постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 04.11.97 № 1209. (Пункт 2.4 доповнено абзацом згідно з наказом МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

                  1. При здаванні речей на комісію громадяни України повинні пред'явити паспорт або документ, який його заміняє; іноземні особи — відповідний вид на мешкання в Україні або національний паспорт з від­ міткою про перебування в Україні.

                  1. Товари від юридичних осіб приймаються згідно з товарно-суп­ ровідними документами та за наявності інформації про товар, викладе­ ної відповідно до законодавства про мови.

Приймання на комісію нових товарів вітчизняного та зарубіжного виробництва здійснюється за наявності у комітента-господарюючого суб'єкта (крім фізичної особи, яка не має статусу Ігідприємця-громадя-нина) документів, що підтверджують належну якість товарів, а прий­мання товарів, що піддягають обов'язковій сертифікації, — за наявності сертифіката відповідності або його копії чи свідоцтва про визнання іно­земного сертифіката у державній системі сертифікації.

Товари, що не підлягають обов'язковій сертифікації в Україні, приймаються на комісію за наявності гігієнічного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи на імпортовану продукцію.

Якщо на завезені з-за кордону партії товарів, що були в ужитку, від­сутні дані щодо їх безпеки для здоров'я населення, то приймання на ко­місію таких товарів, їх реалізація та використання дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієшчної експертизи.

Гарантійні терміни на нові товари встановлюються виготівником.

Стосовно товарів, на які гарантійні терміни не встановлені, поку­пець має право пред'явити продавцю (виготівнику) відповідні вимоги, якщо недоліки були виявлені протягом 6 місяців від дня передачі това­рів покупцеві. (Пункт 2.6 в редакції наказу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

                  1. Господарюючі суб'єкти здійснюють приймання товарів за кіль­ кістю і якістю у встановленому законодавством порядку.

                  1. При прийманні товарів на комісію комісіонер на кожну одини­ цю товару виписує квитанцію у двох примірниках і товарний ярлик, які підписуються фахівцем-оцінником і комітентом. Перший примірник квитанції видається комітенту, другий залишається у комісіонера і при­ кладається до товарного звіту.

Якщо комітент здає на комісію декілька одиниць одного товару, то комісіонер виписує на ці товари одну квитанцію у двох примірниках, а на кожну одиницю цих товарів виписується товарний ярлик.

Товарний ярлик прикріплюється до прийнятого на комісію товару. До дрібних речей прикріплюється цінник. При продажу товару товар­ний ярлик або цінник з нього не знімається. (Пункт 2.8 в редакції нака­зу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

2.9. Технічно складні товари, на які не вийшли гарантійні строки користування, приймаються на комісію разом з паспортом і гарантійним талоном, котрі при продажу передаються покупцеві. При цьому гаран-

-313-

тійний термін не подовжується. (Пункт 2.9 із змінами, внесеними згідно з наказом МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

                  1. Забороняється господарюючому суб'єкту залишати на збері­ гання товари, не прийняті на комісію.

                  1. Згода комітента з умовами здавання товару на комісію, його продажу та умовами повернення нереалізованого товару підтверджуєть­ ся підписом комітента у двох примірниках квитанції.

При незгоді комітента з цими умовами комісіонер має право відмо­вити в прийманні товару. (Розділ 2 доповнено пунктом 2.11 згідно з на­казом МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]