Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Перекладачі

До складу учасників виконавчого провадження включений перекладач, правове регулювання участі якого проведене ст. 15 цього Закону.

Для виконання функцій перекладача необхідно, щоб особа була дієздатною і володіла мовами, знання яких потрібне для пе­рекладу у виконавчому провадженні. Але функцію перекладача не можуть виконувати особи, що є близькими родичами сторін, їх представниками, беруть участь у виконавчому провадженні чи заінтересовані в результатах виконання рішення або є інші об­ставини, що викликають сумнів. При наявності таких обставин

-29-

перекладач підлягає відводу (самовідводу), який може бути заяв­лений сторонами або їх представниками та вирішується постано­вою державного виконавця, затвердженою начальником відповід­ного відділу (ст. 17 цього Закону).

Державний виконавець або сторони (їх представники) мо­жуть запросити перекладача у разі необхідності під час прова­дження виконавчих дій.

Стороні чи іншій особі, якій потрібні послуги перекладача, державний виконавець надає строк для його запрошення. Якщо така особа не забезпечить участі перекладача у визначений строк, його може бути призначено за постановою державного виконавця.

Особа, призначена перекладачем, зобов'язана з'явитися на виклик державного виконавця і зробити переклад. У разі непра­вильного перекладу, а також за відмову виконати обов'язки пере­кладача особа несе кримінальну відповідальність за статтями 176 і 179 КК України, про що вона повинна бути попереджена дер­жавним виконавцем.

Перекладач має права, передбачені ст. 29 цього Закону, а та­кож право на винагороду за виконану роботу, яка встановлюєть­ся начальником відповідного органу державної виконавчої служ­би за Інструкцією про порядок і розміри відшкодування витрат та виплату винагороди особам у зв'язку з їх викликом до органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду або органів (службових осіб), у провадженні яких перебуває справа про адмі­ністративне правопорушення і виплати державним науково-дос­лідним установам судової експертизи за виконання їх працівни­ками функцій експертів і спеціалістів затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 1996 р.

Про виплату винагороди державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби. Перекладачам залежно від квалі­фікації встановлені такі розміри винагород:

                  1. за письмові переклади — від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за авторський аркуш (40 тисяч дру­ кованих (рукописних) знаків);

                  1. за усні переклади — від 5 до 10 відсотків неоподатковува­ ного мінімуму доходів громадян за одну годину роботи.

Переклади з рідкісних мов, з писемністю в'яззю, з власною графікою, ієрогліфами, клинописом, а також із стародавніх мов, як і переклади на іноземну мову, віднесену до рідкісних мов, що мають писемність в'яззю, власну графіку, написання ієрогліфа­ми, клинописом, оплачуються із збільшенням ставок на 25 від­сотків.

-ЗО-

Особи, які залучаються до проведення виконавчих дій

Суб'єктами виконавчого провадження, особами, які залуча­ються державним виконавцем у необхідних випадках для прове­дення виконавчих дій, є поняті, працівники органів внутрішніх справ, представники органів опіки і піклування, інших органів і установ.

Правове регулювання залучення і участі понятих у проведен­ні виконавчих дій проведене в ст. 167 Закону «Про виконавче провадження». Понятими можуть бути запрошені будь-які діє­здатні громадяни, які не мають особистої заінтересованості у провадженні виконавчих дій і не зв'язані між собою або учасни­ками виконавчого провадження родинними зв'язками, підлегліс­тю чи підконтрольністю.

Усі виконавчі дії, спрямовані на реалізацію рішень судових і несудових органів, можуть провадитися у присутності понятих, кількість яких має бути не менше двох. Але для вчинення пев­них, передбачених Законом, виконавчих дій залучення і присут­ність понятих є обов'язковою. Зокрема, це дії, пов'язані: 1) із примусовим входженням до належних приміщень і сховищ, у яких зберігається майно боржника, на яке звернене стягнення, або майно стягувача, яке має бути повернене йому в натурі; 2) з примусовим входженням до будинків, квартир та інших примі­щень, у яких знаходиться дитина, котра має бути передана іншим особам відповідно до рішення суду; 3) при проведенні огляду, арешту, вилучення і передачі майна.

Особа, яка залучається державним виконавцем як понятий, зобов'язана з'явитися і засвідчити факт, зміст і результати вико­навчих дій, під час проведення яких вона була присутня. Перед початком таких дій державний виконавець повинен роз'яснити понятим їх права і обов'язки. Вони мають право знати, для участі в провадженні яких виконавчих дій їх залучено, на підставі якого виконавчого документа вони здійснюються, а також робити зау­важення з приводу вчинення виконавчих дій. Такі зауваження державний виконавець заносить до акта відповідної виконавчої дії, наприклад, акта опису майна тощо.

Витрати, понесені понятими, належать до витрат на прове­дення виконавчих дій (ст. 16 цього Закону) і компенсуються їм (ст. 45 Закону).

Для проведення виконавчих дій державним виконавцем за­лучаються також працівники органів внутрішніх справ. Так, ви­селення боржника, тобто звільнення приміщення, зазначеного у виконавчому документі, від особи, яка виселяється, її майна, до­машніх тварин та заборона цій особі користуватися вказаним

-31-

приміщенням здійснюється у присутності понятих за сприянням органів внутрішніх справ (ст. 79 цього Закону). Так само у разі, якщо боржник перешкоджає виконанню рішення про вселення стягувана, вселення здійснюється в присутності понятих, із за­лученням працівників органів внутрішніх справ (ст. 80 цього Закону).

Для проведення виконавчих дій судовим виконавцем можуть також залучатися представники органів опіки і піклування, ін­ших органів і установ. Відповідно до ст. 78 цього Закону, держав­ний виконавець провадить виконавчі дії на виконання рішення суду про відібрання дитини з обов'язковою участю особи, якій дитина передається на виховання (нею можуть бути громадяни і дитячі заклади), та із залученням представників органів опіки і піклування.

-32-

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]