Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Розділ 5. Порядок і умови приймання на зберігання, зберігання

Та реалізації ювелірних та інших побутових виробів із золота,

Срібла, платини та металів платинової групи, дорогоцінних каменів

І перлів, а також лому і окремих частин таких виробів

                  1. Ювелірні та інші побутові вироби із золота, срібла, платини та металів платинової групи, дорогоцінних каменів і перлів, а також лом і окремі частини таких виробів (надалі — цінності), на які накладено арешт, передаються на зберігання територіальним управлінням Націо­ нального банку України після проведення їх попередньої оцінки.

                  1. Попередня оцінка цінностей проводиться комісією у складі дер­ жавного виконавця та відповідного спеціаліста (експерта), а в необхід­ них випадках — регіональних державних інспекцій пробірного контролю.

                  1. Зважування дорогоцінних металів і дорогоцінних каменів про­ водиться згідно з вимогами Інструкції про порядок одержання, викорис­ тання, обліку та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного камін­ ня, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 06.04.98 № 84, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.04.98 за № 271/2711.

                  1. Попереднє визначення ваги закріплених вставок із дорогоцін­ них і самоцвітних каменів проводиться розрахунковим методом.

                  1. Попередня оцінка цінностей здійснюється комісією за затвер­ дженими наказом Міністерства фінансів України купівельними цінами на дорогоцінні метали у виробах і брухті та дорогоцінні камені, що ску­ повуються у населення скупними пунктами та Національним банком України, що діяли на дату проведення попередньої оцінки.

-287-

5.2.4. За результатами роботи комісії складається акт опису і попе­редньої оцінки та акт вкладень цінностей до посилки в належній кіль­кості примірників. В акті зазначається докладне найменування кожного предмета, найменування каменів, що містяться у виробах, окремі харак­терні ознаки, проба (шифр), вага у грамах (дорогоцінних каменів — у каратах), ціна і вартість.

Усі примірники актів підписуються членами комісії і затверджу­ються не пізніше трьох робочих днів після його складання керівником або заступником керівника відповідного відділу державної виконавчої служби.

Один примірник акта опису і попередньої оцінки та акта вкладень цінностей укладаються до посилки, другий примірник залишається у державного виконавця, третій примірник передається разом із супровід­ним листом територіальному управлінню, яке приймає на зберігання цінності, четвертий примірник передається боржникові.

5.3. Цінності, які передаються державним виконавцем на зберігання, упаковуються в дерев'яний або картонний ящик (залежно від характеру цінностей), який обшивається тканиною і опечатується сургучними пе­ чатками. Монети з дорогоцінних металів дозволяється упаковувати у два мішки (один вкладений у другий), які повинні бути прошиті, оплом­ бовані або опечатані. На посилці повинна зазначатися адреса відправни­ ка, отримувача, вага брутто, оціночна вартість і ставитися позначка «на зберігання».

В одну посилку можуть бути упаковані цінності тільки за одним ви­конавчим документом.

5.4. Передавання цінностей територіальному управлінню на відпові­ дальне зберігання проводиться за наявності відповідної угоди з органом державної виконавчої служби на підставі супровідного листа та акта приймання-передавання цінностей у довільній формі, який додається до угоди про зберігання. В акті обов'язково зазначаються:

                  1. реквізити угоди з відповідним органом державної виконавчої служби;

                  1. назва територіального управління;

                  1. прізвище, ім'я та по батькові державного виконавця;

                  1. реквізити постанови про виконавче провадження;

                  1. реквізити боржника, на цінності якого накладено арешт;

                  1. реквізити акта опису цінностей та акта вкладень;

— опис посилки, що приймається на зберігання, із зазначенням кількості та описанням пломб (печаток);

— дата складання акта.

Акт складається у п'яти примірниках, які засвідчуються підписами державного виконавця та уповноваженої особи територіального управ­ління. Перший примірник акта передається державному виконавцю, другий та третій — разом з цінностями, на які накладений арешт, зали­шаються у територіальному управлінні, четвертий та п'ятий примірники додаються до угоди.

5.5. Уповноважена особа територіального управління Національно­ го банку України, яка приймає на зберігання цінності, зобов'язана пере­ вірити:

-288-

                  1. відповідність оформлення цінностей, що передаються на збері­ гання, вимогам пункту 5.3 цього Положення;

                  1. наявність угоди з відповідним органом державної виконавчої служби;

                  1. документ, що посвідчує особу державного виконавця;

                  1. наявність печатки (пломби) державного виконавця на тарі (упа­ ковці).

5.6. Цінності разом із другим примірником акта передаються до схо­ вища на зберігання на підставі службового розпорядження про прий­ мання цінностей на зберігання, яке підписується керівником територі­ ального управління.

Службове розпорядження про приймання цінностей на зберігання та третій примірник акта приймання-передавання зберігаються у доку­ментах операційного дня територіального управління.

5.7. Передані на зберігання цінності зберігаються територіальним управлінням Національного банку України у тарі (упаковці), яка підля­ гає обов'язковому пломбуванню (опечатуванню) державним виконавцем.

Територіальне управління не несе відповідальності за якість і кіль­кість прийнятих на зберігання цінностей, якщо вони після закінчення строку зберігання повернуті державному виконавцю або за його вказів­кою відправлені іншим фізичним чи юридичним особам у непошкодже-ній тарі (упаковці) з непошкодженими печатками (пломбами).

Вилучення цінностей зі зберігання державним виконавцем здійсню­ється у порядку та на умовах, визначених пунктом 5.4 цього Положення на підставі службового розпорядження керівника територіального уп­равління.

                  1. Облік цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання тери­ торіальним управлінням Національного банку України, здійснюється за позабалансовим рахунком 9703 «Матеріальні цінності на зберіганні». Аналітичний облік здійснюється у розрізі угод із відповідними органа­ ми державної виконавчої служби та постанов про виконавче провадження.

                  1. Реалізація цінностей здійснюється державним виконавцем шля­ хом їх продажу через торговельні організації (комісійну торгівлю) або Державній скарбниці Національного банку України.

5.10. У разі реалізації цінностей до Державної скарбниці Національ­ ного банку України за дорученням державного виконавця цінності, що знаходяться на зберіганні у територіальному управлінні Національного банку, перевозяться службою інкасації територіального управління На­ ціонального банку України до Державної скарбниці у посилках, упако­ ваних і опечатаних відповідно до вимог нормативно-правових актів На­ ціонального банку України.

Пересилання цінностей до Державної скарбниці Національного банку України поштою і у паперових пакетах не дозволяється.

5.11. Приймання і оцінка цінностей проводиться Державною скарб­ ницею у порядку, встановленому нормативно-правовими актами Націо­ нального банку України.

За результатами приймання і оцінки відповідно до чинного законо­давства складається акт остаточного приймання, один примірник якого обов'язково повинен бути направлений державному виконавцю протя-

19-1-1485 -289-

гом трьох робочих днів разом із договором купівлі-продажу у вигляді листа у довільній формі. Зазначений лист повинен містити:

                  1. назву відправника;

                  1. прізвище, ім'я та по батькові державного виконавця та назву ор­ гану державної виконавчої служби;

                  1. реквізити постанови про виконавче провадження;

                  1. реквізити боржника, на цінності якого накладено арешт і які реа­ лізуються;

                  1. реквізити акта опису цінностей;

                  1. докладне найменування кожного предмета, найменування каме­ нів, що містяться у виробах, окремі характерні ознаки, проба (шифр), вага у грамах (дорогоцінних каменів — у каратах), вартість, яка визна­ чається на основі цін, установлюваних Міністерством фінансів України;

                  1. номер рахунку відправника в банку;

                  1. сума винагороди за реалізацію цінностей відповідно до чинного законодавства та строки її сплати;

                  1. дата та номер відправлення листа;

                  1. підпис керівника Державної скарбниці та печатку;

                  1. інші необхідні відомості

5.12. При отриманні листа державний виконавець не пізніше насту­ пного робочого дня зобов'язаний надати відповідь відправнику, яка обов'язково повинна містити:

                  1. назву органу державної виконавчої служби;

                  1. реквізити постанови про виконавче провадження;

                  1. реквізити боржника, на цінності якого накладено арешт і які реа­ лізуються;

                  1. номери рахунків, на які мають бути перераховані кошти від реа­ лізації цінностей;

                  1. розмір сум та строки їх сплати;

                  1. дата та номер відправлення листа;

                  1. підпис керівника органу державної виконавчої служби та печатку;

                  1. інші необхідні відомості

                  1. Із часу отримання Державною скарбницею Національного бан­ ку України відповіді від органу державної виконавчої служби договір купівлі-продажу цінностей вважається укладеним і є підставою для пе­ рерахування коштів.

                  1. Реалізовані Державній скарбниці Національного банку Украї­ ни цінності, на які було накладено арешт, поверненню в натурі не під­ лягають.

-290-

Затверджено наказом Міністерства юстиції України

від 27 жовтня 1999 р. № 68/5 Зареєстровано

в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 р. за № 745/4038

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]