Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Експерти і спеціалісти

До учасників виконавчого провадження ч. 1 ст. 10 цього За­кону відносить експерта і спеціаліста, які залучаються держав­ним виконавцем з власної ініціативи або за заявою сторін для з'ясування та роз'яснення питань, що виникають при здійсненні виконавчого провадження (ст. 13 Закону). Так, при покладенні стягнення на майно боржника, якщо оцінити окремі предмети складно, або якщо боржник чи стягувач заперечує проти прове­дення державним виконавцем оцінки, останній запрошує експер­та, спеціаліста для визначення вартості майна (ч. 2 ст. 57 цього Закону).

Експертом, спеціалістом може бути залучена будь-яка діє­здатна особа, яка має необхідні знання, кваліфікацію, досвід ро­боти у відповідній галузі науки, мистецтва, техніки або ремесла (ст. 14 цього Закону). Така особа повинна мати не тільки спеці­альні знання, а й бути спеціалістом високої кваліфікації. Для за­лучення її до виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову.

Для забезпечення об'єктивності і безсторонності функції екс­перта, спеціаліста, ними не можуть бути особи, які є близькими родичами сторін, їх представників або інших осіб, що беруть участь у виконавчому провадженні, чи заінтересовані у результа­тах виконання рішення, або є інші обставини, що викликають сумнів у їх неупередженості (ст. 17 цього Закону). При наявності таких обставин вони підлягають відводу (самовідводу). Відвід може бути заявлений сторонами або їх представниками і вирішу-

-28-

ється державним виконавцем, постанова якого затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби.

Особа, яку призначено експертом, спеціалістом, зобов'язана з'явитися на виклик державного виконавця і дати письмовий висновок з питань, поставлених йому виконавцем, а також да­вати усні рекомендації щодо дій, які виконуються в його при­сутності.

За відмову або ухилення від дачі висновку чи за дачу завідо-мо неправдивого висновку експерт несе кримінальну відпові­дальність за статтями 178, 179 КК України, про що він має бути попереджений державним виконавцем.

Експерт і спеціаліст мають права, визначені ст. 29 цього За­кону, а також відповідно до ст. 14 Закону мають право на вина­городу за надані ними послуги, розмір якої визначає начальник відповідного органу державної виконавчої служби залежно від їх кваліфікації, складності виконуваної роботи і затраченого часу, керуючись Інструкцією про порядок і розмір відшкодування ри-трат і виплати винагороди особам у зв'язку з їх викликом до ор­ганів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду або до органів (службових осіб), у провадженні яких перебувають спра­ви про адміністративне правопорушення і виплати державним науково-дослідним установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 1996 р. № 710. Про виплату винагороди державний виконавець вино­сить постанову, яка затверджується начальником відділу держав­ної виконавчої служби.

Розмір винагороди експерта і спеціаліста визначається в ме­жах від 5 до 10 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за одну годину роботи. При проведенні експертизи особливої складності розмір винагороди збільшується на 25 від­сотків.

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]