Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

1. Загальні положення

                  1. Департамент державної виконавчої служби є структурним під­ розділом Міністерства юстиції України

                  1. У складі апарату Департаменту державної виконавчої служби 24 чоловіки. Департамент очолює директор, який має двох заступників.

                  1. Функціональні обов'язки працівників Департаменту визнача­ ються цим положенням.

                  1. Департамент державної виконавчої служби включає в себе:

                  1. відділи державної виконавчої служби Головного управління юс­ тиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, об­ ласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції;

                  1. районні, міські (міст обласного значення), районні у містах відді­ ли державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

1.5. Виконання рішень, перелік яких встановлено законом, поклада­ ється на державних виконавців районних, міських (міст обласного зна­ чення), районних у містах відділів державної виконавчої служби.

-141-

                  1. Районні, міські (міст обласного значення), районні у містах від­ діли державної виконавчої служби є юридичними особами, мають роз­ рахункові та інші рахунки в установах банків, гербову печатку.

                  1. Державними виконавцями є начальник, заступник начальника, старший державний виконавець, державний виконавець районного, мі­ ського (міста обласного значення), районного у місті відділу державної виконавчої служби.

                  1. Примусове виконання рішень покладається на державних вико­ навців у порядку, передбаченому законом.

2. Функціональні обов'язки Департаменту державної виконавчої служби

2.1. На Департамент державної виконавчої служби покладається:

                  1. організація своєчасного, повного і неупередженого примусового виконання рішень, ухвал, постанов судів у цивільних справах, у справах про адміністративні правопорушення, вироків, ухвал та постанов судів у кримінальних справах щодо майнових стягнень, а також постанов і рі­ шень органів, виконання яких покладено на державних виконавців (далі рішень) у порядку, встановленому законодавством України;

                  1. спільно з Департаментом кадрового забезпечення центрального апарату, територіальних органів системи юстиції та судів України орга­ нізовує добір кадрів до органів державної виконавчої служби;

                  1. методичне керівництво діяльністю державних виконавців, підви­ щення їх професійного рівня;

                  1. розгляд скарг на дії державних виконавців;

                  1. підготовка необхідних розрахунків щодо фінансового і матеріаль­ но-технічного забезпечення органів державної виконавчої служби;

                  1. в межах компетенції, організація та забезпечення виконання між­ народних договорів України з питань надання правової допомоги в ци­ вільних, сімейних та кримінальних справах;

                  1. узагальнення роботи з питань виконання судових рішень;

                  1. організація навчання державних виконавців і поширення пози­ тивного досвіду з питань виконання рішень;

                  1. ведення статистики.

                  1. Свої функції Департамент здійснює як безпосередньо так і че­ рез відповідні відділи державної виконавчої служби Головного управ­ ління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції; через районні, міські (міст обласного значення), районні у містах відділи державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

                  1. У своїй діяльності Департамент державної виконавчої служби керується Конституцією України, Законами України «Про державну виконавчу службу» та «Про виконавче провадження»-, іншими законами та підзаконними нормативно-правовими актами, що прийняті на їх ви­ конання і цим Положенням.

3. Порядок формування Департаменту

3.1. Структура, склад та функціональні обов'язки працівників Де­партаменту державної виконавчої служби затверджуються Міністром юстиції України.

-142-

                  1. Керує роботою Департаменту директор Департаменту держав­ ної виконавчої служби, який призначається на посаду та звільняється з посади Міністром юстиції України.

                  1. Начальники відділів державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Респуб­ ліці Крим, управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі призначаються Міністром юстиції України за поданням начальника від­ повідного управління юстиції, погодженим з директором Департаменту державної виконавчої служби.

                  1. Начальники районних, міських (міст обласного значення), ра­ йонних у містах відділів державної виконавчої служби призначаються на посаду та звільняються з посади начальниками Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських Управлінь юстиції за поданням начальників відділів державної виконавчої служби відпо­ відних управлінь юстиції.

                  1. Державні виконавці призначаються на посаду, звільняються з посади начальниками районних, міських (міст обласного значення), ра­ йонних у містах відділів державної виконавчої служби відповідних уп­ равлінь юстиції за погодженням з директором Департаменту державної виконавчої служби.

4. Повноваження Департаменту державної виконавчої служби

                  1. Департамент державної виконавчої служби організує виконання законів і здійснює керівництво роботою відділів державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастополь­ ського міських управлінь юстиції, районних, міських (міст обласного значення), районних у містах відділів державної виконавчої служби від­ повідних управлінь юстиції.

                  1. В межах компетенції перевіряє та контролює роботу, розглядає скарги на державних виконавців, організує професійну підготовку і атестацію державних виконавців районних, міських (міст обласного зна­ чення), районних у містах відділів державної виконавчої служби відпо­ відних управлінь юстиції.

                  1. Для здійснення своїх повноважень має право:

                  1. залучати в установленому порядку до перевірок з питань органі­ заційного забезпечення виконання рішень спеціалістів відділів держав­ ної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юс­ тиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції, районних, міських (міст обласного значення), районних у містах відділів державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції, державних виконавців;

                  1. залучати вчених, спеціалістів місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції;

                  1. безоплатно отримувати будь-яку інформацію, пов'язану із здій­ сненням своїх повноважень;

                  1. скликати наради з питань що належать до його компетенції.

-143-

4.3. За результатами перевірок вносить пропозиції Міністру юстиції України, начальникам Головного управління юстиції Міністерства юс­тиції України в Автономній Республіці Крим, управлінь юстиції в об­ластях, містах Києві та Севастополі про заохочення за успіхи в роботі і накладення стягнення за допущені порушення працівниками державної виконавчої служби. Ініціює розгляд цих питань на засіданнях колегії Міністерства юстиції України.

Затверджено

наказом Міністерства юстиції України від ЗО серпня 2000 р. № 36/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України ЗО серпня 2000 р. за № 558/4779

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]