Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalistika_ekzamen_2011_rik.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
521.34 Кб
Скачать

217. Судові експертизи, які найчастіше призначаються у ході розслідування порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту.

Під час розслідування ДТП обов'язково призначається й проводиться судово-медична експертиза для:

встановлення характеру тілесних ушкоджень;

встановлення механізму утворень тілесних ушкоджень;

визначення причини смерті тощо.

Тілесні ушкодження, спричинені в результаті ДТП, у спеці­альній експертній літературі переділяють на:

специфічні; характерні: нехарактерні.

Специфічні тілесні ушкодження передають деякі властивості деталей ТЗ. Наприклад, відбитки протектора шин на тілі або одязі потерпілого. Характерні - виникають тільки за конкретних обставин ДТП. Наприклад, випадання з ТЗ, наїзд на людину. Нехарактерні - виникають від дії на тіло людини будь-яко­го тупого чи гострого предмета. Призначення й виконання інших видів судових експертиз. Автотехнічна експертиза. Призначається для дослідження події ДТП.

Коло питань, що вирішуються виконанням автотехнічної експертизи дослідження події ДТП, можна поділити на три групи.

1 група: вирішення питання про швидкість руху транспорт­них засобів і пішоходів на момент ДТП; про відстані між транс­портними засобами, транспортним засобом і пішоходом на різних етапах події; про технічний стан ТЗ; про характернесправностей ТЗ тощо.

2 група: питання оцінювання дій водія щодо забезпечення ним вимог безпеки дорожнього руху. Наприклад: як треба було діяти водієві в конкретній ситуації; чи мав водій змогу уник­нути наїзду на пішохода тощо.

3 група: питання, скеровані на встановлення причинних зв'язків між діями учасників ДТП та їх наслідками. Експерт може відповісти на запитання про те, чи перебувають у при­чинному зв'язку з наслідками злочину певні дії водія, пішохода під кутом зору їх невідповідності вимогам безпеки руху.

Трасологгчна експертиза призначається й виконується для встановлення механізму ДТП. Наприклад, проведенням цього виду експертизи може бути встановлено в разі спору або прихо­вування чи неможливості визначення оглядом місця події -взаєморозташування на момент ДТП транспортних засобів, а отже, і конкретне місце на проїжджій частині, де сталося їх зіткнення; взаєморозташування на місці ДТП транспортного засобу і пішохода, на якого було скоєно наїзд тощо.

Для дослідження слідів відшарування фарби, характеру і складу відповідної рідини часто у таких справах призначають судово-хімічну експертизу.

Крім того, призначають комплексні судові експертизи: медико-автотехнічну, медико криміналістичну, трасолого-авто-технічну тощо.

218. Судові експертизи, які найчастіше призначаються під час розслідування злочинних порушень правил охорони вод.

Експертиза допомагає встановити місце, час і безпосередню причину забруднення, несправність очисного спорудження, з'ясувати причини її виникнення, визначити коло осіб, відповідальних за допущене порушення правил, виявити факти, що сприяли забрудненню, і ін. По справах про злочинні порушення правил охорони навколишнього середовища найбільше часто призначаються наступні експертизи.

Судово-медична експертиз" проводиться для встановлення причин смерті у випадках отруєння людей з летальним результатом. Крім того, на її дозвіл можуть бути поставлені питання: про наявність у крові окису вуглецю: чи представляють небезпеку для здоров'я людей викиди в атмосферу кіптяви й пилу, золи, газів і інших речовин у певній концентрації; у якій кількості і як вони діють на організм людини; і ін. Судово-медична експертиза (при участі епідеміолога) може бути призначена з метою встановлення причини захворювання й рішення питання про небезпеку для здоров'я людей скидання (викиду) шкідливих речовин, виявлення обставин, що сприяли здійсненню злочину. Судово-медична експертиза призначається при падежі тварин і загибелі риби, викликаних викидом в атмосферу шкідливих відходів виробництва або скиданням у водойму неочищених і незнешкоджених стічних вод. Об'єктами її дослідження можуть бути трупи різних видів тварин, забруднені пасовища, водопої, корми, вироби й продукти тваринного походження. На дозвіл експертів можуть бути поставлені наступні питання: коли наступила смерть тварини; яка причина захворювання, чи є причиною загибелі (захворювання) тварин отруєння; якою речовиною воно викликано; яким шляхом отруйні отруйні речовини потрапили в організм тварини; чи є причиною загибелі або захворювання тварин скидання у водойму неочищених і незнешкоджених стічних вод, відходів виробництва; чи зробив викид шкідливих речовин в атмосферу впливу на продуктивність тварин: і ін. Для визначення характеру й розміру збитку, заподіяного рибному господарству в результаті забруднення водойми, для встановлення причин і обставин загибелі риби й планктонів, визначення перспектив відновлення кормових організмів у водоймі призначається іхтіологічна експертиза. На її дозвіл можуть бути поставлені питання: яка кількість певного виду риб змінилася природні властивості; чи могли заподіяти шкоду рибним запасам водойми скидання неочищених і незнешкоджених стічних вод, що містять певні речовини, наприклад, нафтопродукти, що перевищують гранично припустимі концентрації; у чому може виразитися шкода рибному господарству від скидання стічних вод і інших відходів виробництва; чи є в представлені на дослідження екземплярах риб речовини, що створюють погрозу життєдіяльності водойми; і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]