Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

14. Будова та принцип дії м’ясорубок

Будова м'ясорубок:

- нерухомі підрізні ґрати;

-обертовий двосторонній ніж;

-ножові ґрати;

-основний набір

Принцип дії м’ясорубок. Продукт, нарізаний шматками масою від 50 до 200 м (у залежності від розмірів м'ясорубки), подається з завантажувальної чаші в робочу камеру, де захоплюється обертовим шнеком і транспортується їм уздовж камери до різальних інструментів. Направляючі ребра, виконані на внутрішній поверхні камери, чи запобігають зводять до мінімуму обертальний рух продукту.

Завдяки поступовому зменшенню кроку витків шнека і їхнього кута підйому продукт, просуваючи уздовж робочої камери, ущільнюється і підходить до робочим інструментам у виді суцільної щільної маси. Останній виток шнека, що має найменший крок, натискаючи на продукт, продавлює його в отвори підрізних ґрат. Частини продукту, що пройшли через отвори підрізних ґрат, відрізаються від основної маси крайками підрізних ґрат, що ріжуть, і крайками обертового двостороннього, що ріжуть, ножа, що переміщаються по площині підрізний ґрати. Потім попередньо здрібнений продукт притискається шнеком до площини перших ножових ґрат і вдавлюється в її отвори. Відрізання вдавилися в отверстия часток продукту відбувається крайками обертового двостороннього, що ріжуть, ножа разом із вхідними крайками отворів ножових ґрат.

Відрізані частки продукту проштовхуються через отвори перших ножових ґрат наступними частками, що вдавилися. При виході з отворів перших ножових ґрат продукт розрізаються крайками другого двостороннього, що ріжуть, ножа і вихідних крайок отворів перших ножових ґрат. Частки продукту, що пройшли через перші ножові ґрати і знаходяться в просторі між першою і другий ножовими ґратами, через підпір продукту притискаються до площини другий ножових ґрат. На вході в другі ґрати продукт подрібнюються так само, як і на вході в першу. На виході з других ґрат продукт мають вид суцільного потоку у виді товстих ниток, що складаються зі злиплих між собою часток

15. Призначення і принцип дії збивальних машин

Збивальні машини призначені для збивання рідких і напіврідких продуктів, забезпечення при цьому рівномірного розподілення компонентів по всій масі, розчиненням окремих продуктів з утворенням однорідної маси і насичченя суміші повітрям.

Принцип дії збивальних машин. Обертання від вала електродвигуна передається шестірні, трьом шестірням-сателітам, водилу і верхньому валу коробки швидкостей. Далі від однієї із трьох пар зубчастих циліндричних передач і конічної обертання одержують головний привідний вал, водило, робочий вал із шестірнею-сателітом і збивачем. У результаті збивач робить складний рух, обертаючись навколо своєї осі й навколо осі.

16. Будова та принцип дії машин для замішування тіста

Тістомісильні машини ризначені для замісу тіста різної консистенції. Складається зі станини, кожуха, фундаментної плити, електродвигуна, передавальних механізмів, місильного важеля з лопатою й діжі з пересувним візком

Принцип дії. Діжу, завантажену продуктами, підкочують до машини й установлюють таким чином, щоб фрикційне колесо щільно прилягало до поверхні діжі. Включають реверсивний електродвигун і за допомогою клинопасової й черв'ячної передач рух передається черв'якові, що починає переміщати черв'ячний сектор, а пов'язана з ним траверса разом із кришкою й робочим органом повертається на певний кут навколо осі черв'яка 8, опускаючись униз доти, поки робочий орган повністю не ввійде в діжу, а кришка повинна при цьому закрити відкриту верхню частину діжі. Закінчення опускання траверси контролюється кінцевим блокувальним вимикачем.

За допомогою програми встановлюють час замісу тіста, що наготовлений. Далі включають електродвигун, що передає обертовий рух за допомогою клинопасової й черв'ячної передач робочому органу й діжі. Відбувається заміс тіста. Після закінчення замісу машина автоматично відключається. Включається «реверс» електродвигуна, і траверсу разом з робочим органом піднімають. Після закінчення підйому траверси (робочий орган повинен повністю вийти з діжі) діжу з тістом відкочують від машини