Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

49.Режими роботи електронних контрольно-касових апаратів

Електронні контрольно-касові апарати (ЕККА)це реєстратори розрахункових операцій, які додатково забезпечують попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів.

Режими роботи ЕККА:

  • роботи касира (основний);

-забезпечується виконання таких основних операцій:

облік грошових сум, що надходять від пкупців;

друкування фіскальних чеків і контрольної стрічки в єдиному робочому циклі. Контрольна стрічка – д-т, надрукований конт-касов апаратом, який містить копії надрукованих ним розрах док-тів. При розбіжності фактичної суми виручки з сумою свідчень на грошовому лічильнику правильну виручку можна визначити шляхом складання сум надрукованих на контрольній стрічці. Робота на касових апаратах без контр стрічки недопустима. Заповнені контр стрічки підписуються адміністратором, на них ставляться дати і вони розміщуються для зберігання протягом 3 р.

-індикація проведених операцій на подвійному дисплеї

-обчислення суми податків на додану вартість

Для контр за правильністю обрахув податків і їх сплати на кожен касовий апарат заводиться касова книга, яка призначена для щоденної контрольної реєстрації грошових сум на грошових лічильниках оперативної пам яті. Книга реєструється в ДПА повинна бути прошнурована, пронумерована і скріплена підписом власника касового апарату і представлена под адмін.

-обчислення вартості покупок одного покупця

-обчислення сум здачі

-реєстрація сум, які повертаються покупцю при відмові від покупки;

Реєстрація службових сум;

Введення вартості товару за допомогою пам яті цін;

  • виведення оперативних звітів

В цьому режимі можна за зміну багато разів отримувати інформацію про реалізацію окремих товарів, звіти касирів або загальний фінансовий звіт. Для того щоб задати цей режим використовується ключ Х.

  • виведення оперативних звітів з обнулінням (в кінці зміни);

здійснюється 1 раз в кінці зміни з онуленням оперативної пам яті із поповненням інформації у фіскальній пам яті. Ключ Z.

  • режим програмування

здійснюється фахівцем сервісного центру з метою запрограмування і найменування і ціну товару, № фіскальної пам, час і дату, зміст фіск чеку; ключ – р.

  • тестування.

  • В цьму режимі одразу після включення апарату він сам себе тестує вавтоматичному режимі з метою перевірки працездатності власних вузлів і блоків.

50. Призначення фіскальної пам’яті у електронних контрольно-касових апаратах.

Електронні контрольно-касові апарати (ЕККА)це реєстратори розрахункових операцій, які додатково забезпечують попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів.

ЕККА має такий вузол як

Блок управління, основними елементами якого є мікропроцесор, пристрої оперативної (ОЗП) і постійної (ПЗП) пам’яті. В ОЗП зберігаються дані по грошових і операційних регістрах, в ПЗП зберігаються програми, які забезпечують роботу операційної системи процесора.

Фіскальна пам'ять - запам'ятовуючий пристрій у складі реєстратора розрахункових операцій, призначений для одноразового занесення, зберігання і багаторазового зчитування підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, яку неможливо змінити або знищити без пошкодження самого пристрою.

Призначений для контролю ДПА діяльності закладу і регулювання сплати податків.