Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

43 Будова та принцип дії охолоджувачів напоїв, льодогенераторів та

фризерів.

Льодогенератори – автоматичні пристрої, призначені для виробництва харчового льоду на підприємствах ресторанного господарства.

Розглянемо пристрій льодогенератора на прикладі типу "Скотсмен" марки АСМ-120-6А фірми "Фрімонт" /Італія/. У верхній частині теплоізольованої камери змонтований випарник, водяний колектор з форсунками і водяний насос. Під ними розташований бункер для льоду. У нижній частині корпусу льодогенератора знаходиться машинне відділення, у якому розміщений холодильний агрегат і електромагнітні вентилі.

Випарник складається з льодоформ (стаканчиків, перевернених нагору дном), до яких припаяний трубчастий змійовик. При роботі льодогенератора насос подає воду з ванни в колектор. Проходячи через форсунки, вода розприскується і потрапляє у стаканчики, на внутрішній поверхні яких утворюється шар льоду, що постійно збільшується. Частина охолодженої води стікає у ванну і знову подається насосом у колектор. Зі зниженням температури кипіння холодильного агента термореле випарника включає реле часу. Холодильний агент надходить у змійовик випарника через капілярну трубку, навиту на віддільнику рідини, що утворює регенеративний теплообмінник. Пари хладона відсмоктуються компресором через віддільник рідини.

Приблизно через 20–25 хв роботи льодогенератора в режимі заморожування льоду за допомогою реле часу відкриваються електро­магнітні вентилі. Через один з них гарячий хладон нагнітається компресором у випарник, а через інший – тепла вода надходить у піддон, омиваючи його. Циліндрики льоду в стаканчиках підтаюють, відокремлюються від форм, падають на похилу поверхню колектора і скочуються в бункер. Цикл відтавання триває близько 3 хв, після чого реле часу переключає роботу льодогенератора на цикл наморо­жування льоду, відключаючи електромагнітні вентилі. Вода, що залишилася у піддоні випарника, через отвір стікає у ванну. Рівень води в ній підтримується не вище верхнього кінця переливної трубки.

Принцип отримання прозорого харчового льоду в льодогене­раторі базується на охолодженні води, що рухається по випарнику, і частковому її заморожуванні. При заморожуванні води, солі, що містяться в ній, переходять у незамерзлу частину води, яка збільшує їхню концентрацію. Збільшення концентрації солей спричинює утворення непрозорого льоду і різке зниження продуктивності льодоге­нератора. Для попередження зазначених явищ у льодогенераторі здійснюється заміна незамерзлої води у ванні насоса. Вода у ванну подається через фільтр очищення, що сполучений із запірним клапаном

Фризер (фрізер, фрезер) - це пристрій для виготовлення морозива шляхом перемішування, насичення повітрям і заморожування попередньо приготованої суміші. Температура готового продукту на виході від -4 ° до -8 ° C. Морозиво, приготоване за допомогою цих пристроїв, реалізується безпосередньо відразу після приготування. Всі фризери можна розділити на такі різновиди:

  • апарати, що дозволяють готувати морозиво одного смаку;

  • апарати, що дозволяють готувати морозиво одного двох смаків + третій змішаний;

  • комбо-апарати (готують один вид морозива і декілька видів коктейлів).

Також фрізери можна розрізняти за такими технічними характеристиками:

  • продуктивність (порцій / кг / л на годину);

  • підлоговий або настільний;

  • наявність або відсутність повітряної помпи;

  • вимоги до напруги в електромережі (220 чи 380);

  • наявність або відсутність функції пастеризації;

  • тип охолодження (повітряний або водяний конденсатор).