Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

41 Призначення, будова та види холодильних шаф.

Холодильні шафи призначені для короткочасного зберіган­ня швидкопсувних, попередньо охолоджених (але не заморожених) продуктів.

Корпус шафи складається з охолоджуваної камери і машинного відділення.

Корпус шафи – каркас, облицьований ззовні листовою сталлю, зсередини – листовим алюмінієм. Простір між облицюваннями запов­нено теплоізоляцією. Доступ в охолоджувану камеру здійснюється через двері із вмонтованим замком. Для розміщення продуктів всере­дині охолоджуваної камери встановлені полиці-грати. Температура всередині охолоджуваної камери вимірюється манометричним термо­метром.

холодильною машиною, що складається з герметичного холодильного агрегату, фільтра-осушувача, ребристо-трубного випарника і дроселюючого пристрою – капілярної трубки. Всі вузли холодильної машини з’єднані трубопроводами.

Автоматичне керування роботою холодильного агрегату і підтримання заданої температури здійснюються тер­морегулятором.

Відтавання випарника напівавтома­тичне, компресор включається автома­тично після відтавання, досягнувши заданої температури.

З випарника конденсат стікає по зливальному шлангу в піддон, розташований у машинному відділенні.

42 Призначення та види холодильних вітрин і прилавків.

Вітрини призначена для зберігання у пляшках попе­редньо охолоджених напоїв на підприємствах масового харчування.

Складається вона з охолоджуваної камери і машинного відділення. Охолоджувана камера – це короб, змонтований з листової корозійностійкої сталі. До зовнішньої сторони короба прикріплений випарник, виготовлений з мідних трубок. Зовнішнє облицювання вітрини – з листової сталі. Простір між зовнішнім облицюванням і коробом заповнений теплоізоляційним матеріалом.

Доступ в охолоджувану камеру здійснюється зверху через відкритий проріз. У неробочий час камера швидкого охолодження закривається спеціальною стулкою. У разі потреби стулка може защіпатися вбудованим у корпус вітрини замком.

Машинне відділення закрите зверху знімною кришкою, верхня частина якої слугує столом. Усередині машинного відділення розташовані холодильний агрегат і терморегулятор.

Температурний режим в охолоджуваній камері підтримується холодильною машиною, що складається з холодильного агрегату, випарника і дроселюючого пристрою – капілярної трубки, послідовно і герметично з’єднаних трубопроводами. Циркуляція повітря в охолоджуваному об’ємі – природна.

Прилавки-вітрини призначені для зберігання, демонстрації і продажу охолоджених швидкопсувних продуктів і холодних закусок у закладах ресторанного господарства.

Верхнє охолоджуване відділення – це вітрина, закрита з лицьової сторони подвійним полірованим склом, а з боку обслуговування – трьома скляними розсувними дверцятами. Бічні сторони вітрини закриті склом. Зверху вітрини закриті матовим склом. Днищем вітрини слугує металева ванна, де встановлено шість емальованих листів. Вітрина освітлюється люмінесцентною лампою. Між вітриною і машинним відділенням є перегородка з теплоізоляцією. Всередині вітрини, у ніші, розміщено ребристо-трубний випарник з піддоном. Нижнє охолоджуване відділення являє собою камеру прилавка, облицьовану ззовні металевими листами, пластиком і профілями. Зсередини камера прилавка облицьована нержа­віючою сталлю. Простір між внутрішнім і зовнішнім облицюваннями, а також між прилавком і вітриною заповнено теплоізоляцією. Камера прилавка має робочий стіл і теплоізольовані двері зі швидкодіючим замком.

Машинне відділення не ізольоване, розміщене у правій частині прилавку. Доступ до нього здійснюється з трьох сторін через відкидні ґрати.

Прилавок-вітрина охолоджується вбудованою холодильною машиною, яка складається з холодильного агрегату, теплообмінника, терморегулювального вентиля і двох випарників. Температурний режим підтримується періодичним включенням машини за допомо­гою регулятора тиску.