Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

28. Призначення та види варильного устаткування.

Варильне устаткування забезпечує теплову обробку харчових продуктів у рідкому середовищі (при повному або частковому зануренні) чи в парі.

До варильного устаткування відносяться:

  • харчоварильні котли

  • автоклави

  • пароварильні апарати

  • сосисковарки

  • кавоварки

  • Апарати для варіння борошняних виробів

Харчо варильні котли можна класифікувати за такими ознаками:

  1. Залежно від способу обігрівання:

  • з безпосереднім обігрівом

  • з непрямим обігрівом

  1. За способом встановлення

  • стаціонарні

  • перекидні

  • зі з’ємною варильною посудиною

  1. Залежно від джерела теплоти:

  • електричні

  • газові

  • парові

  • твердопаливні

Харчоварильні котли, в яких процес варіння відбувається при значному надлишковому тискові у варильній посудині, називають автоклавами. Надлишковий тиск 200…250 кПа, йому відповідає температура кипіння 135…140С. В результаті збільшення температури суттєво (у 2…2,5 раза) скорочується час варіння харчових продуктів. Однак при цьому спостерігається активне термічне руйнування вітамінів і амінокислот, гідроліз та емульгування жиру. Крім того, автоклави, які працюють під надлишковим тиском, становлять підвищену небезпеку для обслуговуючого персоналу.

У пароварильних котлах процес варіння продуктів відбувається у паровому середовищі. Під час варіння у такому середовищі порівняно з варінням у воді продукт більшою мірою зберігає харчову цінність і масу, а готові вироби характеризуються високими органолептичними і дієтичними властивостями. Пароварильні апарати можуть працювати при атмосферному чи надлишковому тиску.

Сосисковарки призначені для варіння сосисок і сардельок і підтримання їх у гарячому стані в процесі реалізації.

Кавоварки призначені для приготування натуральної кави, кавових напоїв (капу чинно, гарячий шоколад) і чаю. Використовують їх у кафетеріях, барах, ресторанах, пі церіях, супермаркетах тощо.

Використовують кавоварки нестаціонарні і стаціонарні, з вмонтованими кавомолками і без, з продуктивністю 50,90, 100, 120, 150, 180, 200, 240, 300 чашок кави/год.

29 Призначення, будова і принцип дії електричних стравоварильних котлів і автоклавів.

Харчоварильні котли призначені для варіння бульйонів, перших страв, гарнірів, каш. Використовують їх для обладнання їдалень і ресторанів, а також інших пунктів харчування з великою кількістю відвідувачів (табл. 2.8).

Котли, які використовують на підприємствах ресторанного господарства, мають однакову конструкцію і відрізняються лише теплогенеруючими пристроями, потужністю, габаритними розмірами і об'ємом варильної камери.

Схема харчоварильного котла з прямим способом нагрівання:

а — електричного;

1- електронагрівальний елемент; 2 ~ варильна посудина; 3 - кришка;

4 - теплоізоляція; 5 - зливний кран; 6 - основа;

Котли електричні харчоварильнш:

  • Стаціонарні

  • перекидні (перевертальні)

стаціонарні

Конструктивно такі котли є зварною конструкцією, основними вузлами якої є: варильна (робоча) камера, корпус (на якому монту­ються основні елементи котла), кришка, теплоізоляція, пароводяна сорочка, парогенератор, постамент, вузол контрольно-вимірювальної арматури, захисний кожух, трубопровід.

Усі елементи котла виконані з нержавіючої сталі, теплоізоля­ційний матеріал - альфоль (м'яка алюмінієва фольга).

На підприємствах ресторанного господарства використовують котли харчоварильні електричні та з газовим нагріванням.

Котли харчоварильні електричні стаціонарні випускають об'ємом 80, 100, 150 дм3.

Стаціонарні котли кріпляться на окремому постаменті, або на загальному - типу "острів"разом з іншим обладнанням.

У нижній частині котла розташований парогенератор, виго­товлений з нержавіючої сталі, в якому розташований блок трубчастих електронагрівачів.

Варильна посудина приварюється до корпусу, має відкидну кришку, урівноважену противагою, що робить більш зручним підіймання кришки й утримування її в необхідному положенні. Щільне прилягання кришки до котла досягається за допомогою прокладки з термостійкої харчової резини і накидних гвинтів у тому випадку, якщо котел герметичний. Між варильною посудиною і корпусом розташована пароводяна сорочка. У просторі між корпусом і зовнішнім кожухом прокладається теплоізоляція. Трубопроводи вмонтовані під кожухом. Котел обладнаний контрольно-вимірю­вальними приладами і арматурою: електроконтактним манометром, подвійним запобіжним клапаном, наливною воронкою з краном, краном рівня і клапаном-турбінкою (якщо котел герметичний).

Перекидні (перевертальні)

Котли перекидні випускаються об'ємом 40, 60 дм3 (Від стаціонарних конструктивно вони відрізняються парогене­ратором, який у цих апаратах є нижньою частиною пароводяної сорочки. Дно зовнішнього корпусу котла знімне, на ньому розта­шовані ТЕНи. До зовнішнього корпусу дно кріпиться за допомогою фланця з паронітовою прокладкою.

Котел встановлюється на станині, що має форму виделки, за допомогою цапф, які разом із черв'ячним механізмом забезпечують перевертання котла, або у загальну теплову лінію, прилади якої встановлюються на інсталяційну ногу (рис. 2.11; 2.12). Механізм перевертання утримує котел у будь-якому положенні до 110°.

Контрольно-вимірювальна арматура розміщена на правій стійці станини і з'єднується з пароводяною сорочкою за допомогою трубки, що проходить через цапфу. Кришка в таких котлах знімна. Вода у варильну камеру заливається через поворотний водорозбірний пристрій, який розташований ліворуч на станині.

Автоклава - апарат для проведення різних процесів при нагріванні і під тиском вище атмосферного. У цих умовах досягається прискорення реакції і збільшення виходу продукту. У разі, якщо стерилізація проводиться при високій температурі але без тиску використовують термін стерилізатор або сушильну шафу. Був винайдений Чарльзом Чемберлендом в 1879.

Автоклави бувають: обертальні , гойдальні, горизонтальні, вертикальні і колонні. Автоклав являє собою апарат з сорочкою, в робочій каме5рі якого створюється надлишком тиск. При необхідності забезпечуються внутрішніми, зовнішніми або виносними теплообмінниками, механічними, електромагнітними, або пневматичними пристроями, що перемішують і контрольно-вимірювальними приладами для виміру й регулювання тиску, температури, рівня рідини.

Конструкція й основні параметри промислових автоклав різноманітні, місткість від декількох десятків см ³ до сотень м ³, призначаються для роботи під тиском до 150 МН / м ² (1500 кгс / см ²) при температурі до 500 ° C.