Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

39 Зберігання харчових продуктів у стаціонарних холодильних камерах.

Продукти, що надходять на зберігання, попередньо охо­лоджують або заморожують. При охолодженні продукту відбувається відведення від нього тепла, внаслідок чого температура продукту знижується. Продукт можна охолодити до температури замерзання. При подальшому відведенні тепла почнеться процес заморожування продукту. Тепло, відведене від продукту при охолодженні, поглинається холодильною установкою.

Для охолодження продукту необхідно затратити стільки ж холоду, скільки тепла було відведено від нього.

Кількість тепла, яку треба відвести від 1 кг продукту, щоб охолодити його на 1оС, називається теплоємністю продукту. Знаючи теплоємність продуктів, можна визначити кількість холоду, необхідного для їх охолодження.

Охолодження продуктів починається з поверхневих шарів. Через деякий час температура всіх частин продукту дорівнює температурі зовнішнього середовища.

Тривалість охолодження продуктів залежить від їхньої теплопровідності, товщини, температури охолоджуваного середовища і швидкості циркуляції. На тривалість охолодження впливає також склад продукту.

Продукти з великим вмістом жиру охолоджуються повільніше, оскільки теплопровідність жиру в три рази менша теплопровідності м’язової тканини чи м’яса риби.

Чим більша товщина продукту, тим повільніше він охолоджу­ється. Для прискорення цього процесу продукт ділять на дрібні частини.

Існує кілька способів охолодження продуктів. Найбільш універ­сальним є спосіб охолодження повітрям. Прискорити цей процес можна шляхом зниження температури повітря і збільшення швидкості його циркуляції в камері.

Холодне повітря, проходячи по поверхні охолоджуваного продукту, нагрівається, стає менш насиченим водяними парами і поглинає з поверхні продукту вологу. У результаті поверхневий шар продукту підсихає. На м’ясних продуктах, наприклад, утворюється кірочка, яка перешкоджає розвитку в м’ясі бактерій і плісняви. Для деяких продуктів (риба, яйця, овочі та ін.) усихання шкідливе, тому що призводить до втрати ваги і погіршення якості. Щоб зменшити усихання продуктів при охолодженні, підвищують вологість повітря в камері, чи загортають продукти в матеріал, непроникний для водяних парів.

40 Призначення та види збірних холодильних камер.

Холодильна камера – збірна, складається з бічних, кутових щитів, щитів передньої і задньої стінки, підлоги, стелі і перегородки, а також дверей, накладного бруска і швелера стику.

Камера збирається за допомогою спеціальних стяжних пристроїв. Стикові з’єднання ущільнені гумою, яка закріплюється на торці одного із щитів. Двері камери ущільнені гумовими прокладками, оснащені затворами і можуть зачинятися на вбудований в них замок.

Збірні камери бувають:

-Камера призначена для короткочасного зберігання попе­редньо охолоджених швидкопсувних продуктів у закладах ресторанного господарства. Складається з щитів кутових, бічних, переднього і заднього щитів, щитів підлоги, стелі, дверей і вузла для стикування панелей підлоги. З’єднання панелей між собою здійснюється за допомогою клинових стяжок.

-Камера призначена для зберігання заморожених продуктів у закладах ресторанного господарства.

Це збірна конструкція панельного типу, що складається з десяти панелей, облицьованих ззовні металопластом, зсередини – алюмінієвим листом. Панелі з’єднуються між собою стяжками і болтами.