Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

46 Характеристика електронних ваг

Електронні ваги  настільні одноплощадкові ваги з вібро­частотним датчиком і цифровим покажчиком маси і вартості. У конструкції вагів використані сучасні інтегральні схеми, безконтактні перемикачі, що забезпечують високу надійність ваг і швидкість зважування.

Вантажоприймальний пристрій вагів (товарна площадка) спира­ється на підіймальний механізм, що складається з основного і двох допоміжних нерівноплечових важелів. Основний важіль з’єднаний з віброчастотним датчиком, що перетворює зусилля від зважування товару в електричний сигнал.

Блок індикації  це двосторонній індикатор, який має цифрові табло: "ВАРТІСТЬ", "МАСА", "ЦІНА" за 1 кг.

На пульті (клавіатурі) розміщені клавіші з цифрами від 0 до 9 для набору ціни за 1 кг і клавіша "С" для скидання набраної ціни.

Кнопка "тара" використовується для встановлення нульових показань при порожній вантажо-приймальній платформі та для компенсації ваги тари.

47.Призначення та класифікація реєстраторів розрахункових операцій.

Реєстратор розрахункових операцій - це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти .

Фіскальні функції - це здатність реєстраторів розрахункових операцій забезпечувати одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам'яті, багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Фіскальна пам'ять - запам'ятовуючий пристрій у складі реєстратора розрахункових операцій, призначений для одноразового занесення, зберігання і багаторазового зчитування підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, яку неможливо змінити або знищити без пошкодження самого пристрою.

Види реєстраторів розрахункових операцій

Електронні контрольно-касові апарати (ЕККА це реєстратори розрахункових операцій, які додатково забезпечують попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів.

2. Електронні контрольно-касові реєстратори

. Комп’ютерно-касові системи (POS-системи)

. Електронні таксометри

. Автомати з продажу товарів (послуг) називаються пристрої, що в автоматичному режимі (без оператора) здійснюють процес обміну товару на гроші чи грошові еквіваленти.

  1. Основні функціональні вузли електронних контрольно-касових апаратів.

Електронні контрольно-касові апарати (ЕККА)це реєстратори розрахункових операцій, які додатково забезпечують попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів.

Пристрій вводу інформації, для чого використовується клавіатура чи сканер

Блок управління, основними елементами якого є мікропроцесор, пристрої оперативної (ОЗП) і постійної (ПЗП) пам’яті. В ОЗП зберігаються дані по грошових і операційних регістрах, в ПЗП зберігаються програми, які забезпечують роботу операційної системи процесора

Блоки індикації – дисплей для показу інформації, що вводиться в машину, для візуального контролю результатів обчислень, а також для відображення режиму роботи ЕККА і його стану на даний момент

Блок фінансової (фіскальної) пам’яті – енергонезалежний пристрій, в якому накопичується інформація про виручку ЕККМ від зміни до зміни. Інформація у ФП заноситься при обнулінні ОЗП

Блок друку (принтер) – призначений для друкування касових документів: чеків, контрольної стрічки, звітів з обнулінням і без обнуління ОЗП

Блок живлення – застосовується для подачі напруги на всі функціональні вузли апарата