Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування.doc
Скачиваний:
634
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

8.Будова і принцип дії посудомийних машин періодичної дії.

Найбільш поширеними моделями для миття посуду є моделі вир-ва Італії та спеціалізовані, призначені для миття наборів, скляного посуду, кухонного посуду та інвентарю.

Розрізняють 4 стадії миття посуду: видалення дрібних залишків їжі, миття мийним розчином, ополіскування та ошпарювання. Попереднєвидалення залишків їжі здійснюється на завантажувальному столі за допомогою душу, до якого підводиться гаряча та холодна вода.

Секція миття виконана у вигляді прямокутної камери, у верхній частині якої знаход мийна секція, у нижній – ванна і машинне відділення. Корпусом мийної секції є кожух, який можна підіймати і опускати за допомогою ручки. Вгорі і внизу мийної секції розташовані мийні і ополіскувальні розприскувачі, завдяки дії струменів води розприскувачі здійснюють обертальний рух. У ванні встановлено фільтр насоса і переливний патрубок, через який видаляються у каналізацію надлишки води. У машинному відділені встановлено електродвигун , відцентровий насос, електронагрівач з трубопроводами. На передній панелі розміщена панель керування , на якій розміщено кнопку пуск, перемикач режимів роботи і три сигнальні лампи.

Завантаживши касету з посудоми в машину , встановити час миття посуду і натиснути кнопку Пуск, одночасно з цим починається подача миючого засобу, холодної води і запускається електродвигун програмного механізму. Здійснюється операція змивання залишків їжі холодною водою. Після цієї операції вмикається і починає працювати насос. Після завершення процесу миття вмикаються клапани холодної і гарячої води починається процес ополіскування, потім вимикається подача холодної води і починається миття тільки гарячою водою.Після закінченя повного циклу обробки посуду сигнальна лампа гасне.

Технологічний процес миття посуду

Видалення залишків їжі холодною чи теплою водою (до 40° С)

Миття мийно-дезінфекційним розчином (45…55° С)

Первинне ополіскування водою (56…65° С)

Вторинне ополіскування (стерилізація) водою (85…98° С)

Сушіння за допомогою природної конвекції, зумовленої різницею температур гарячого посуду і повітря навколишнього середовища, чи гарячого повітря, що подається примусово

9.Будова і принцип дії посудомийних машин безперервної дії.

Основними моделями машин для миття посуду безперервної дії, що викор на середніх та великих підприємствах харчування є універсальні машини та спеціалізовані машини для миття тарілок, кухонного посуду, контейнерів та стелажів для миття функціональних ємкостей… Машина послідовно виконує такі операції: видалення з посуду залишків їжі; миття із застосуванням мийних засобів, подвійне ополіскування. Машина склад з трьох секцій: завантаження, обробки посуду, вивантаження.

Секція миття це тунель, утворений настилом конвеєра і кожуха. На кожусі передбачено троє дверей що піднімаються. Мийна секція поділена трьома гумовими перегородками на чотири зони: видалення залишків їжі, миття мийним розчином, та подвійного ополіскування. Видалення залишків відбув холодною водою з душу. Зона первинного ополіскування виконана так само як зона для миття, але є нагрівачі, оскільки ополіскування здійснюється водою 50-55, яка подається насосом по стояку до верхнього і нижнього душу. Зона вторинного ополіскування має верхній і нижній душ з розбрискуючими форсунками. Вода в форсунки подається з електронагрівача. Вода після ополіскування стікає по нахиленій площині у ванну. Секція розвантаження складається із рами з кронштейнами, що підтримують раму транспортера і ванну.