Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКР МОВА.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
978.43 Кб
Скачать

Кількісні числівники, їх зв’язок з іменниками

Кількісні числівники можуть означати цілі числа, їх частини і збірні поняття: три, сорок, тисяча, три пятих, одна ціла і чотири пятих, двоє, четверо.

1. Кількісні числівники повязуються з іменниками звязком узгодження або самі керують іменником.

Числівник один узгоджується з іменниками усіх трьох родів, має множину і відмінюється, як приметник: один прилад, одна тонна, одне завдання; одні двері, одного прилада (завдання), однієї тонни, одних дверей і т.д.

* В усному мовленні він може опускатися при іменнику

(карбованець, літр, кілограм, метр); не вистачає карбованця, купити літр молока і кілограм цукру, зекономити метр шовку на кажному виробі.

2. Числівник два також має граматичне значення роду: два при звязку з іменниками чоловічого і середнього роду (два роки, два озера) і дві - у поєднанні з іменниками жіночого роду (дві сестри, дві руки). Це значення роду виражається лише у формах називного і знахідного відмінків.

** Означення при іменниках може бути у формі називного або родового відмінка множини: два старі (старих) дуби.

Числівники два, три, чотири не сполучаються з

іменниками, які не підлягають лічбі (честь, бензин, кисень, праця), а також з іменниками IV відміни. Для їх переліку вживаються збірні числівники (двоє, троє, четверо кошенят).

3. Граматичне значення роду мають також числівники іншомовного походження: нуль, тисяча, мільйон, мільярд, більйон, трильйон.

* У реченні вони можуть виступати із своїм давнім іменниковим значенням, тоді вони мають форму множини, на відміну від числівників, що числа не виражають:

тисяча демонстрантів, мільйон трудящихчислівники;

тисячі демонстрантів, мільйон трудящихіменники.

4. При числівниках два (дві), три, чотири називного відмінка та знахідного вживаються іменники у формі називного відмінка множини, але наголос зберігається форм родового однини: три професори, чотири сестри, два фахівці, три компютери.

* Але іменники, які в однині та множині мають різні основи (громадянингромадяни, селянин селяни, друг друзі), поєднуються з числівником два у формі родового відмінка однини: два громадянина, два друга.

5. Числівники пять, шість і т.д. у формах називного та знахідного відмінка керують іменниковою формою родового відмінка множини: пять робітників, шість компютерів, сімдесят пять років.

У непрямих відмінках (крім знахідного) власне кількісні числівники узгоджуються з іменниками (у відмінку), наприклад:

до двох викладачів, трьома приладами, чотирма засобам, у пяти містах, на семи машинах, у двадцяти десятках.

6. Числівники сорок, девяносто, сто у непрямих відмінках мають закінченняа.

7. У складних числівниках від пятдесяти до вісімдесяти відмінюється тільки друга частина.

8. У складних числівниках від двохсот до девятисот відмінюються обидві частини.

9. Числівники тисяча, мільйон, мільярд, нуль відмінюються як іменники в однині: тисячаза системою відмінювання іменників першої відміни мішаної групи; мільйон, мільярдяк іменники другої відміни твердої групи; нульяк іменники другої відміни мякої групи.

10. У складених числівниках, що позначають ціле число, відмінюються усі слова.

11. При складених числівниках, що закінчуються на один (одна, одне), іменник ставиться в однині, а числівник один узгоджується з ним у роді: тридцять один день, пятдесят одна хвилина, тисяча одне обертання.

Якщо іменник стоїть у множині: сто сімдесят одні окуляри.

12. При складених числівниках, що закінчуються на два (дві), три, чотири, іменники стоять у називному відмінку множини: шістдесят два вагони, тридцять чотири тонни, сорок три роки, сімдесят чотири ящики.

13. Складні числівники, що закінчуються словом пять і далі, керують іменником у родовому відмінку множині: шістдесят сім верстатів.

***

  1. Іменники, що мають більш чітко (сотня, десяток, дюжина, пара) чи менш чітко (сила, маса, юрба, табун, череда та ін.) виражене числове значення, сполучаються з іменниками у родовому відмінку множини (сотня козаків, пара черевиків, табун коней).

  1. Іменники з числовим значенням (половина, третина, чверть) повязуються з ім. у Р.в обох чисел: половина відра, третина склянки, половина відер.

*** При неозначено-кількісних та збірних числівниках іменники вживаються у Р.в. множини: кілька осіб, шестеро дівчат.

**** При дробових числівниках іменники мають форму Р.в. однини, а слово частина часто випускається: пять сьомих, одна ціла і три восьмих, дві третіх розчину.

***** Числівники півтора, півтори сполучаються з іменниками у Р.в. однини: півтора метра, півтори години

14. При складених числівниках, що закінчуються на один (одна, одне), іменник ставиться в однині, а числівник один узгоджується з ним у роді: тридцять один день, пятдесят одна хвилина, тисяча одне ягня. Якщо іменник стоїть у множині, то з ним узгоджується числівник у множині: сто сімдесят одні окуляри.

15. При складених числівниках, що закінчуються на два (дві), три або чотири, іменники стоять у називному відмінку множини: шістдесят два вагони, тридцять дві тонни, сорок три роки, сімдесят чотири ящики.