Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр.м. за проф. спрямув. (синтаксис) 2014 р..doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
702.46 Кб
Скачать

81

Українська мова за професійним спрямуванням Синтаксис.

Словосполучення. Просте реченняфілології та журнлістики

як конспект лекцій з дисципліни сна українська мова».

Протокол № 8 від 14.03.12.

В опорних конспектах подається теоретичний матеріал з питань синтаксису словосполучення, простого речення і пунктуації.

Рекомендовано для самостійної роботи студентів вищих навчальних закладів гуманітарних спеціальностей. Матеріали можуть бути використані вчителями української мови, старшокласниками для поглибленого вивчення курсу синтаксису української мови.

Передмова

Синтаксис української літературної мови – багате надбання загальнонародної української культури. У своїх гнучких різноманітних формах висловлення, що склались у чітку закономірну систему, він відтворює історичні скарби мислення, переживань і почуттів, а отже, й мовні взаємини всіх поколінь українського народу. Мета пропонованих навчальних матеріалів – допомогти студентам засвоїти теоретичний курс синтаксису сучасної української літературної мови, стимулювати їх до вдосконалення культури усного й писемного мовлення.

У зв’язку з реформуванням системи освіти в Україні зменшується аудиторне навантаження, натомість посилюється роль і місце самостійної роботи студентів у навчальному процесі. У зв’язку з цим подаємо відомості із загальних питань синтаксису, словосполучення та простого речення у вигляді логічних схем, опорних конспектів, таблиць, які узагальнено відбивають основні положення лінгвістичного матеріалу. Це спростить і полегшить роботу з вивчення теоретичного матеріалу, допоможе відтворити, узагальнити й систематизувати матеріал проблемно-установочних лекцій з теоретичних питань синтаксису. Крім того, опорні конспекти мають практичне спрямування, оскільки дають певні рекомендації щодо визначення, класифікації та характеристики мовних явищ, що в свою чергу сприятиме виробленню навичок синтаксичного аналізу словосполучення та простих речень різних типів. Поряд із синтаксичними відомостями до кожної з тем пропонуються правила пунктуації. Це допоможе студентам удосконалити навички пунктуаційної грамотності.

У підготовці лекцій використано матеріали рекомендованих Міністерством світи і науки, молоді та спорту України підручників, навчальних посібників з сучасної української мови для студентів вищих навчальних закладів (автори: М. Я. Плющ, О. Д. Пономарів, М. У. Каранська, Г. О. Козачук, Н. Г. Шкуратяна, С. В. Шевчук, І. П. Ющук та ін.) й Українського правопису.

Лекція 1

Тема «Синтаксис. Словосполучення»

План

  1. Синтаксис як розділ граматики. Основні синтаксичні одиниці.

  2. Словосполучення як синтаксична одиниця. Ознаки словосполучення. Типи словосполучень за будовою, за ступенем злиття компонентів, за морфологічним вираженням головного слова.

  3. Типи словосполучень за смисловими відношеннями між головним і залежним словом.

  4. Типи граматичного зв’язку у словосполученні.

Список літератури

  1. Сучасна українська літературна мова : підручник для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів / ред. М. Я. Плющ. - 6-те вид., стереотип. К. : Вища школа, 2006. 430 с.

  2. Сучасна українська мова : Підручник / О. Д. Пономарів, В. В. Різун, Л. Ю. Шевченко та ін.; за ред. О.Д.Пономарева. К. : Либідь, 2001. 400 с.

  3. Український правопис / НАН України, Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Інститут української мови. – К. : Наук. думка, 2004. – 240 с.

  4. Шкуратяна Н. Г. Сучасна українська літературна мова. Модульний курс : навч. посібник / Н. Г. Шкуратяна, С. В. Шевчук. К. : Літера, 2006. – 823 с.

  5. Ющук І. П. Українська мова : посібник / І. П. Ющук. – К. : Либідь, 2004. – 640 с.

С И Н Т А К С И С

С Л О В О С П О Л У Ч Е Н Н Я

Лекція 2

Тема «Речення. Просте двоскладне речення»

План

  1. Речення як основна одиниця синтаксису. Основні ознаки речення.

  2. Структурно-семантичні типи речень.

  3. Просте двоскладне речення. Головні члени речення. Підмет: основні ознаки, семантика. Види підметів за структурою. Присудок: основні ознаки, семантика. Види присудків за структурою: простий дієслівний, складений дієслівний, складений іменний, складний. Складні випадки синтаксичного зв’язку між підметом і присудком. Тире між підметом і присудком.

  4. Другорядні члени речення. Означення. Види означень за характером синтаксичного зв’язку із означуваним словом. Прикладка як різновид означення. Правопис прикладок.

  5. Додаток: диференційні ознаки, семантичні відтінки, способи вираження. Додаток прямий і непрямий.

  6. Обставина: диференційні ознаки, способи вираження. Види обставин за значенням.