Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Арабаджиев / 0623481_1B28C_pavlyuk_v_d_pristupa_m_i_starcun_v_i_socialna_politika.pdf
Скачиваний:
80
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.78 Mб
Скачать

РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНИХ 2 ВІДНОСИН. НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

2.1.Соціальна політика у сфері регулювання розвитку соціальних відносин

2.2.Нормативно-правова база соціальної політики в Україні

2.1.Соціальна політика у сфері регулювання розвитку соціальних відносин

2.1.1. Соціальні відносини як об’єкт соціальної політики

Поняття “соціальні відносини” вживається у широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні соціальні відносини є синонімом поняття “суспільні відносини”, тобто протистоять природним відносинам. У такому розумінні соціальні відносини – це система соціальних зв’язків між людьми, в які вони вступають у процесі соціальноекономічної, соціальної (у вузькому значенні), політичної, духовної взаємодії, це відносини, в основі яких лежить обмін цінностями, відносини соціальної залежності та влади. Зазначені елементи є важливими складовими соціального зв’язку.

Соціальні відносини виникають із взаємовідносин, спрямованих на досягнення різноманітних цінностей. Цінності в цьому аспекті є джерелом, необхідною умовою для різних видів соціальних взаємодій. Стабільність соціальних відносин зумовлюється існуванням у суспільстві неперехідних цінностей, природно-історичним процесом їх обміну. На нерівному розподілі соціальних цінностей у суспільстві будуються соціальні, насамперед економічні, відносини. А зміст соціальних відносин залежить від того, як поєднується у взаємодіях людей потреба в цінностях і володіння ними.

Метою соціальної політики в зазначеному аспекті є створення умов для задоволення людьми своїх соціальних цінностей, найважливішою серед яких в українському суспільстві поряд з державністю, національною безпекою є добробут населення.

Характерними для багатьох видів соціальних відносин є відносини соціальної залежності та влади. Відносини залежності виникають у процесі соціальної взаємодії індивідів, суспільної діяльності людей, спрямованої на задоволення своїх потреб. Вони можуть існувати як безпосередньо, так і опосередковано, усвідомлюватись і не усвідомлюватись людьми.

Соціальні відносини залежності та влади безпосередньо впливають на реалізацію людьми власного соціального потенціалу, соціаль-

25

ної безпеки. Вони виявляються значною мірою в системі соціальнотрудових відносин. Влада поряд з доходом, освітою, престижем є важливим виміром соціальної стратифікації, тісно пов’язана із соціальним статусом людини. Що більший обсяг влади, то більшою мірою вона здатна впливати на соціальну безпеку.

Існує багато інших аспектів впливу соціальних відносин залежності та влади на соціальну сферу життя суспільства, задоволення людиною своїх соціальних цінностей, самореалізацію власного соціального потенціалу. Тому важливим завданням соціальної політики є регулювання соціальних відносин залежності та влади, які безпосередньо чи опосередковано впливають на реалізацію людиною свого соціального потенціалу, її соціальної безпеки.

У вузькому розумінні під соціальними відносинами розуміють систему соціально-групових відносин. Основними видами соціальних відносин в зазначеному аспекті є соціально-класові, етнонаціональні, сімейно-шлюбні, територіально-поселенські, соціально-трудові та ін.

2.1.2. Соціальна структура суспільства ісоціальна політика

Якіпоняття“соціальнівідносини”, поняття“соціальна структура” вживається в широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні соціальна структура – це складова суспільства, в основі якої лежить процес функціонування та розвитку соціальних (суспільних) відносин. Соціальна структура суспільства характеризується сталими взаємовідносинами елементів у соціальній системі, кожний з яких функціонує на рівні складної підсистеми з певними взаємозв’язками, взаємозалежностями. Основними елементами соціальної структури є люди (індивіди, особистості), які обстоюють певні соціальні позиції (статуси) у системі соціальних відносин, виконуючи при цьому певні соціальні функції (ролі). Саме на основі статусно-рольових ознак соціальної структури суспільства відбувається об’єднання людей у соціальні спільності (класи, групи). У цьому зв’язку соціальну структуру суспільства часто визначають як сукупність статусів і ролей.

У вузькому розумінні соціальною структурою є система соці- ально-класових, соціально-групових відносин. Основний елемент соціальної структури – система соціальних спільностей, що реалізується в системі соціальних відносин (у вузькому розумінні). Вона охоплює соціально-класові, соціально-професійні, соціально-демографічні, етнонаціональні, сімейно-шлюбні, соціально-територіальні відносини. Кожний із зазначених елементів соціальної структури суспільства складається зрізноманітних підсистем зпевнимивнутрішніми властивостями.

Зазначені елементи соціальної структури суспільства є об’єктом соціальної політики. Соціально-класові, етнонаціональні, соціально-

26

демографічні, сімейно-шлюбні та інші види соціальних відносин, що становлять соціальну структуру суспільства, основу соціальної сфери, значною мірою детермінують самореалізацію людиною власного соціального потенціалу, стан її соціальної безпеки. Зазначене зумовлює необхідність цілеспрямованого регулювання суб’єктами соціальної політики всіх елементів соціальної структури суспільства, створення умов для їх оптимального розвитку та функціонування.

2.1.3. Соціально-класові відносини і соціальна політика, спрямована на їх розвиток

Основу соціальної структури суспільства становлять соціаль- но-класові відносини. Тому серед основних пріоритетів, напрямків соціальної політики одне з основних місць належить соціальній політиці, спрямованій на розвиток та оптимальне функціонування соціаль- но-класових відносин. Цей напрямок є основним у соціальній політиці, мета якої полягає в розвитку соціальної структури суспільства.

Для ефективного здійснення соціальної політики важливо знати об’єкт управлінського, регулятивного впливу, зокрема процеси соціальної структуризації суспільства, складові взаємозумовлених зв’язків між елементами соціальної структури, соціально-класові відносини. Нині дедалі більше вчених у процесі дослідження соціальної структури суспільства віддають перевагу теорії соціальної стратифікації, на якій базуються більшість сучасних теорій соціально-класо- вих відносин. Соціальна стратифікація – це центральна тема соціології, важлива проблема теорії соціальної політики, оскільки пояснює процеси соціальної структурованості суспільства, соціального розшарування людей, їх поділу на класи (класова система – це тип соціальної стратифікації).

Засновниками теорії соціальної стратифікації є М. Вебер і П. Сорокін; їхідеїактивнорозроблялиР. Дарендорф, К. Девіс, Р. Коллінз, У. Мур і Т. Парсонс. Представники теорії стратифікації вважають, що поняття “клас” у сучасних умовах уже не спрацьовує і має бути замінене на поняття “страта” чи “соціальна група”, а концепція соціально-класових відносин – на теорію соціальної стратифікації. У сучасній західній соціології основні методологічні засади теорії соціальної стратифікації ґрунтуються на постулаті соціальної нерівності людей, що виявляється в нерівності соціальних статусів і ролей, а отже, у нерівності доходів і можливостей, прав і обов’язків, привілеїв і нагород тощо.

Згідно з теорією соціальної стратифікації соціальні групи різняться: становищем у системі соціальної нерівності певного суспільства; становищем соціальних груп у системі володіння владою; рівнем

27

доходів; престижем особистості чи соціальної групи, її соціальним статусом; рівнем освіти.

Стратифікаційна модель за Н. Римашевською, соціально-кла- сової структури українського суспільства, має такий вигляд:

1.“Загальноукраїнські елітні групи”, які мають власність у таких розмірах, що їх можна порівняти з найбільшими західними статками і засобами владного впливу на загальнонаціональному рівні.

2.“Регіональні і корпоративні еліти”, які мають великі за українськими масштабами статки і вплив на рівні регіонів і секторів економіки.

3.Український “верхній середній клас”, який має власність і доходи, що забезпечують західні стандарти споживання, домагається підвищення свого соціального статусу, орієнтується на практику і етичні норми господарських відносин, що склалися.

4.Український “динамічній середній клас”, який має доходи, що забезпечують задоволення середніх українських і вищих стандартів споживання, значні соціальні домагання та мотивацію, характеризується соціальною активністю і орієнтується на легальні способи її прояву.

5.“Аутсайдери”, для яких характерні низька адаптація і соціальна активність, вони мають невеликі доходи і орієнтуються на легальні способи їх отримання.

6.“Маргінали”, для яких характерні низька адаптація і асоціальні та антисоціальні установки соціально-економічної діяльності.

7.“Криміналітет”, для представників якого характерні висока соціальна активність і адаптація, але при цьому вони діють цілком раціонально всупереч легальним нормам господарської діяльності.

Отже, страта – це соціальна верства людей, які мають схожі об’єктивні показники за чотирма основними шкалами (вимірами) стратифікації: дохід, влада, освіта і престиж. Соціальна стратифікація – це сукупність розміщених у верхньому порядку соціальних верств, зокрема багатих, заможних та бідних, і водночас це процес, структура, основу якої становить природна та соціальна нерівність серед людей.

У соціології виокремлюють чотири основних історичних типи соціальної стратифікації – рабство, касти, стани і класи. Перші три характерні для закритого суспільства, останній – для відкритого.

Класові відносини, класова система суспільства є типом соціальної стратифікації. Поняття “клас” вживається в широкому і вузькому значеннях.

У широкому значенні клас – це велика група людей, які володіють або не володіють засобами виробництва, посідають певне місце в системі суспільного поділу праці і використовують специфічний спосіб

28

отримання доходу. Виникнення класів пов’язане з появою приватної власності, а тому класи зароджуються в умовах рабовласницького суспільства ііснують при феодалізмі.

У вузькому значенні клас – це будь-яка соціальна страта в сучасному суспільстві. Такий підхід до розуміння класів нині переважає в зарубіжній літературі і таку точку зору поділяють дедалі більше вітчизняних вчених. Згідно з таким підходом у сучасному суспільстві виокремлюють не два протилежних класи, а кілька страт, здатних переходити одна в одну і які називають класами. Різні вчені виокремлюють різну кількість таких класів. У такому вузькому значенні класів не було до капіталізму. На думку представниківтеоріїстратифікації, вони єпродуктомрозвиткуіндустріального суспільства.

Отже, людина як суб’єкт соціальної політики входить у систему соціально-класових відносин, процесів соціальної стратифікації, які, визначаючи місце людини, її статусний рівень у системі соціальної ієрархії, безпосередньо впливають на її соціальну безпеку, соціальне самопочуття, значною мірою детермінуючи інші види суспільних відносин. Це свідчить про те, що соціально-класові відносини є важливим об’єктом соціальної політики, системи державного, соціального управління загалом.

Сучасне постіндустріальне, постекономічне суспільство, основними ресурсами якого є знання та інформація, посилюють динамізм, рухливість, багатовимірність класових змін, а феномен класу, що не пов’язаний з постійним членством людини, весь час видозмінюється під впливом багатьох чинників. Можливості особистості, її шанси у процесі соціальної мобільності перейти до вищого класу (або до нижчого) зростають здебільшого під впливом освітнього, культурного потенціалу; вони дедалі більше відходять від одновимірності до багатовимірності класових комбінацій. Формується клас носіїв знань, який у перспективі перерозподілятиме на свою користь щодалі більшу частину суспільного багатства. І навпаки, представники класу працівників, зайнятих у масових виробництвах, відчуватимуть на ринку праці зростаючу конкуренцію і долатимуть дедалі більше труднощів на шляху створення свого добробуту. Освіта, культура, наука (зокрема, раціоналістично орієнтований світогляд, творчість) перетворюватимуться на чинник сучасної соціальної стратифікації, соціально-класо- вих відносин, формуватимуть нову соціальну структуру світу на шляху його переходу від традиційного до сучасного (постіндустріального, постекономічного, інформаційного) суспільства.

Поняття “соціальної мобільності” в соціології запропонував П. Сорокін (“Соціальна мобільність”, 1927 р.). Під соціальною мобільністю він розумів, по-перше, перехід індивідів з однієї соціальної групи в

29

іншу, по-друге, зникнення тих чи інших соціальних груп і появу інших, по-третє, зникнення і заміну сукупностей певних соціальних груп елементарного та кумулятивного характеру. Отже, на думку П. Сорокіна, соціальна мобільність – це будь-який перехід індивіда чи соціального об’єкта або цінності, створеної чи модифікованої завдяки діяльності, з однієї соціальної позиції в іншу. Сорокін виокремив два основних типи соціальноїмобільності– горизонтальнутавертикальну.

Процеси соціальної мобільності є важливим об’єктом соціальної політики. Соціальна політика, спрямована на створення умов для функціонування соціальної мобільності, має виходити з того, що об’єктивними чинниками, які зумовлюють процеси соціальної мобільності, є потреба суспільства у стійких, стабільних, відкритих, самовідтворюваних процесах соціодинаміки, що здійснюється на основі соціальних переміщень людей, насамперед по вертикалі. Стабільне соціодинамічне, демократичне суспільство – це насамперед суспільство інтенсивної соціальної мобільності, яке постійно “порушує”, розриває тканину його соціальної структури, не доводить її до жорсткості, застійності. Така соціальна політика має створювати умови для природного функціонування процесів соціальної мобільності, сприяючи відтворенню конструктивних складових цього процесу і гальмуючи деструктивні чинники.

Соціальний розвиток сучасного українського суспільства має надзвичайно складний, неоднозначний, суперечливий характер. Полюси сучасної соціальної ієрархії, соціальної нерівності в Україні багато в чому мають деструктивні характер і джерела походження. Вони сформовані здебільшого на не природних об’єктивних еволюційних процесах, а на стихійних, хаотичних, неприродних чинниках деструктивної саморегуляції. З огляду на це в розвитку соціальної структури українського суспільства велику роль відіграють чинники “несистемної” організації і відтворення соціальної нерівності, що спрямовують країну до соціального регресу. Деструктивний характер розвитку “несистемних” чинників, елементів соціальної структури полягає в тому, що вони неприродно, надмірно поглиблюють соціальну ієрархію, диференціацію суспільства, соціальну нерівність, оскільки значно звужують, а то й унеможливлюють передумови для становлення і формування основного джерела соціальної стабільності і мобільності суспільства, його багатовимірної життєздатної соціальної раціональності – середнього класу.

В соціально-класовій структурі України продовжуються процеси соціальної диференціації та поляризації суспільства, зокрема диференціації доходів населення. Відбувається поступовий, складний, суперечливий процес становлення нового типу соціально-класової

30

структури на основі демонтажу існуючої соціальної структури і формування різноманітних елементів нової – класів, соціальних верств, груп, прошарків тощо. Поступово складаються контури трьох основних рівнів, верств соціальної ієрархії: вищого, середнього і нижчого класів. Однак зазначені рівні соціальної ієрархії не становлять цілісного утворення і багато в чому є невизначеною, напіврозмитою структурою. Особливість розвитку соціально-класової ієрархії українського суспільства полягає в повільному збільшенні середнього класу за швидкого збільшення вищого та нижчого класів і поглиблення на цій основі соціальної поляризації.

Одним із чинників, який сприятиме утвердженню соціальнокласової структурованості, соціально-групової спорідненості суспільства, є формування нової системи соціальних цінностей.

Формування системи соціальних нормативних цінностей поряд з іншими чинниками становлення позитивної логіки соціодинаміки є чи не основною її складовою, детермінантою цивілізованої стратифікації суспільства, його соціальної стабільності, консолідації, міжгруповоїсолідарності, щомаєбутивідображенаузваженійсоціальній політиці.

2.1.4. Соціальна політика, спрямована на регулювання етнонаціональних відносин

Важливим напрямком соціальної політики є регулювання етнонаціональних відносин, різноманітних процесів етносоціального розвитку. В основі соціальної політики, спрямованої на регулювання етнонаціональних відносин, лежить додержання прав, свобод та рівності громадян України усіх національностей перед законом, забезпечення участі їх в усіх сферах суспільного життя, оптимальне врахування інтересів.

До факторів, що зумовлюють особливості реалізації соціальної політики, спрямованої на розвиток етнонаціональних відносин в Україні, належать:

відсутність чіткої науково обґрунтованої системи здійснення етнонаціональної політики, що спричинилося відсутністю власного досвіду розв’язання проблем, суперечностей у сфері етнонаціонального буття (етнонаціональна політика протягом десятиріч формувалася не в Україні);

невизначеність концептуальних засад, методологічних принципів етнонаціональної політики;

стійкість у суспільстві догм етнополітичного мислення, негативних етнодуховних, етноідеологічних стереотипів тощо, що суперечать цивілізаційним, гуманістичним засадам етнонаціонального розвитку суспільства.

31

Серед складових процесу регулювання етнонаціональних відносин його пріоритетом є формування матеріальних, економічних основ для динамічного та стабільного етнонаціонального розвитку суспільства. Економічні, насамперед виробничі, відносини об’єктивно надають широкі можливості для зміцнення матеріальної основи поліетнічного суспільства, розширення етносоціального поля міжнаціонального співробітництва, етносоціальної творчості індивідуальності.

У сучасних умовах суспільного розвитку важливими чинниками посилення динамізму процесів етнонаціонального розвитку, подолання взаємного відчуження народів, сполучною ланкою міжетнічної єдностісуспільства є:

послідовне поглиблення радикальних економічних перетворень на ринкових засадах;

розвиток матеріальної основи багатогранних, якісно нових форм етнонаціональних відносин і адекватних форм культури міжетнічного спілкування, економічної культури шляхом формування єдиного економічного простору;

вдосконалення нормативно-правових засад розвитку економіки всіх регіонів України, насамперед депресивних, що є неоднорідними щодо етнонаціональної структури.

Етнонаціональна стабільність суспільства, динамізм його розвитку значною мірою зумовлені діяльністю суб’єктів соціальної політики, спрямованою на врахування та поєднання різних видів і груп інтересів. Роль і значення органічного і гармонійного поєднання цих інтересів, особливо національних і загальнолюдських, національних і міжнаціональних, національних і класових, дедалі посилюватимуться. Суперечлива практика етносоціального розвитку свідчить: зв’язок, органічна єдність зазначених інтересів і надалі супроводжуватимуться виникненням нових суперечностей у сфері їх формування і реалізації,

асвоєчасне їх виявлення і розв’язання сприятиме збагаченню буття, соціуму загалом. Тому процес оптимізації регулятивної діяльності у сфері етнонаціональних відносин завжди буде пов’язаний із соціальною політикою, спрямованою на формування і вираження багатогранності інтересівпредставниківвсіх національностей.

Соціальна, гуманітарна політика спрямована на утвердження в українському суспільстві національної ідеї і має виходити з того, що не лише ідеологічні, культурні домінанти, парадигми тощо мають бути покладені в основу національної ідеї (при всій їх важливості для духовного розвитку), у ній мають органічно поєднуватись етнічне та соціальне, етнонаціональне та загальнолюдське. Її зміст має бути наповнений такими складовими діяльності людини і суспільства, які сприяють формуванню, утвердженню в ньому базових цінностей.

32

Етнонаціональна політика має здійснюватися на наукових засадах у контексті цивілізованого, світового науково-гуманітарного досвіду людства, на основі надбань національного і загальнолюдського, насамперед у сфері духовного життя, культури. Етнонаціональна політика має бути спрямована на створення умов для того, щоб людина, етнічна індивідуальність, її різноманітні духовні потреби та інтереси постійно перебували в центрі уваги держави і суспільства. Гуманізація багатогранного соціального, духовного простору етносуспільного буття, створення умов для безперервного процесу збагачення внутрішнього світу людини, утвердження неповторності та самобутності кожної особистості є стратегічною метою етнонаціональної політики, а також соціальної та гуманітарної політики.

Важливим напрямком процесу оптимізації регулювання етнонаціональних відносин є підвищення ефективності мовної політики.

Основна мета мовної політики полягає в розвитку української мови та утвердженні її державності, у задоволенні мовних потреб національних меншин.

Реалізація цієї мети у сфері мовної політики передбачає створення комплексної програми розвитку української мови, визначення правових засад російської та інших мов національних меншин України, формування механізмів відповідальності за порушення законодавства України про розвиток та застосування мов.

Особливе значення для зростання національної самосвідомості, зміцнення етносоціальної культури має забезпечення правових гарантій розвитку національних мов для національних меншин. Діапазон застосування мов національних меншин має розширюватися, але поряд з державною мовою.

Щоб стабілізувати та гармонізувати регіональні відносини, сформувати етносоціальну культуру людей різних національностей, суспільство і держава мають більше піклуватися про збереження і розвиток мов, сприяти розвитку мовної самобутності, вільному використанню рідної мови представниками всіх національностей. При цьому слід уникати будь-яких форм насильства над особистістю і обмеження її мовної свободи.

Важливим завданням суб’єктів етнонаціональної, гуманітарної політики, зокрема органів державної влади, засобів масової інформації, є широке роз’яснення змісту, принципів мовної політики, правових і організаційних засад розвитку та застосування української мови та мов національних меншин, основних складових мовної політики.

Неодмінною умовою оптимізації процесу регулювання етнонаціональних відносин є його законодавче забезпечення, зміцнення правових засад розвитку етнонаціонального буття. Правові засади

33

етнонаціональної політики відображають особливості функціонування національної правової системи, спрямованої на юридичне закріплення правового статусу суверенних держав, територій, послідовне втілення в життя конституційного принципу рівноправності громадян незалежно від расової та етнонаціональної приналежності, вільне самовизначення людини будь-якої національності.

Обов’язковою умовою закріплення правових основ етнонаціональної політики є відновлення в повному обсязі законних прав та інтересів усіх народів, до яких було виявлено несправедливість, природного і соціального середовища їхнього мешкання.

Важливим чинником оптимізації етнонаціональної політики є зміцнення та вдосконалення механізму забезпечення законності, який би однаковою мірою захищав права та інтереси громадян усіх національностей. Основними напрямками формування такого механізму є створення надійної правової системи, яка б забезпечувала цілковите дотримання конституційної законності в суспільстві і була здатна визначати і оголошувати незаконність постанов, рішень, інструкцій, актів державних органів місцевої влади неконституційного характеру, що суперечать інтересам і правам громадян різних національностей.

2.1.5. Соціальна політика, спрямована на регулювання сімейно-шлюбних відносин

Одним з пріоритетних завдань процесу регулювання сімейношлюбних відносин є створення всебічних умов для зміцнення сім’ї як соціальноїосновисуспільства, підвищенняїїролівйогожиттєдіяльності.

В основі нової філософії соціальної політики регулювання сімейно-шлюбних відносин має стати політика, спрямована на посилення ролі сім’ї як соціального інституту (нині триває процес її послаблення), створення умов для формування економічних, соціальних, духовних, правових основ для утвердження свободи сімейно-шлюбних відносин, сімейної незалежності, стабільності і цілісності її розвитку. Пріоритетом такої політики є формування умов для відтворення при- родно-історичного характеру функціонування сімейно-шлюбних відносин, які були б адекватні сучасним реаліям суспільного буття, загальним демократичним тенденціям його розвитку.

Основним завданням суб’єктів соціальної політики, спрямованої на розвиток сімейно-шлюбних відносин, є створення ними умов дляповноцінноготауспішноговиконаннясім’єюсвоїхосновних функцій.

Соціальна політика, спрямована на розвиток сімейно-шлюб- них відносин, має ґрунтуватися на законодавчому забезпеченні створення сприятливих умов для ефективного виконання сім’єю репродуктивної, виховної, економічної, господарсько-побутової функцій, функ-

34

ції проведення дозвілля та інших, дотримання на практиці конституційного принципу рівності жінки і чоловіка.

Основна, перша функція сім’ї – репродуктивна, дітонародження, відтворення населення, задоволення потреби особистості (як чоловіка, так і жінки) у дітях. А тому пріоритетним напрямком соціальноїполітики, спрямованоїнарозвитоксімейно-шлюбних відносин, є створення всебічних умов для реалізації сім’єю репродуктивної функції, що виявляється у зваженій демографічній політиці.

Важливими складовими демографічної політики є сукупність заходів, які здійснюють її різноманітні суб’єкти і насамперед держава:

створенняумовдляповноцінногопроцесувідтвореннянаселення;

реформування національної системи охорони здоров’я;

здійснення регіонального соціально-демографічного моні-

торингу;

здійснення соціально-демографічного прогнозування, спрямованого на виявлення глибинних тенденцій розвитку демографічних процесів, особливостейфункціонуваннядемографічних структур тощо.

Серед важливих пріоритетів процесу розвитку сімейно-шлюб- них відносин є створення суб’єктами соціальної політики всебічних умов для виконання сім’єю виховної функції. Реалізація сім’єю означеної функції є основною складовою процесу формування особистості,

їїсоціологізації, особливо на ранніх етапах розвитку.

Важливим у соціальній політиці, спрямованій на розвиток сімейно-шлюбних відносин, є створення умов для виконання сім’єю своїх основних функцій, у тому числі і економічної. Новий зміст економічної функції сім’ї суттєво видозмінює внутрішньосімейні економічні відносини, що формуються у процесі діяльності батьків і дітей, норми економічної поведінки. В основу нового змісту економічної функції сім’ї покладено процес посилення її ролі у примноженні та передаванні у спадок приватної власності, організації виробництва, зміцнення фінансової незалежності сім’ї, підвищення рівня її матеріального добробуту. Українське суспільство, що трансформується, зацікавлене в матеріальному достатку кожної сім’ї, її добробуті та економічній, фінансовій незалежності від держави. Адже “багата сім’я – це багате суспільство і багата держава”. Невипадково матеріальне, економічне становище сім’ї адекватне стану економічного розвитку суспільства, відображає рівень зрілості його суспільних відносин.

У структурі функцій сім’ї особливе значення має функція використання вільного часу. Тому важливо створити умови для задоволення потреб членів сім’і в раціональному використанні вільного часу, зокрема проведення дозвілля, плюралізації інтересів людей при проведеннідозвілля, їх збагачення.

35

2.2.Нормативно-правова база соціальної політики в Україні

2.2.1.Нормативно-правова база соціальної політики,

порядок її розробки, затвердження і перегляду

Нормативно-правова база соціальної політики у нашій країні поки що формується. Багато законів застаріли за змістом і не відповідають сьогоднішнім вимогам. Досі ще не завершена розробка системи нормативно-правових актів, які б регулювали питання соціальної політики та їх використання. Однак попри все це сьогоднішнє законодавство України стосовно соціальної політики дедалі більше відрізняється від радянського і навіть від сучасного законодавства країн СНД у цих сферах .

Нормативно-правова база соціальної політики створюється на основі норм права, тобто правил поведінки, які встановлюються і забезпечуються (гарантуються) державою. За допомогою норм права поступово впроваджуються контроль і облік за мірою праці і споживання, організацією суспільних відносин, послідовно здійснюється принцип рівноправності відносин між громадянами.

Реалізація норм і прав щодо соціальної політики забезпечується не лише юридичними засобами, а переважно організаторською і виховною роботою державних органів та громадських організацій.

Нормативно-правові акти, що виробляються, є імперативними, тобто обов’язковими для виконання, та диспозитивними, що дають змогу учасникам правовідносин визначати свої права та обов’язки у межах, встановлених законом.

На жаль, сучасна нормативно-правова база в Україні є недосконалою. По-перше, ще не погоджені різнопланові щодо змісту і форм вияву завдання соціальної політики на різних рівнях державного управління. По-друге, відчутна різноплановість цілей і функцій регіону, галузі і підприємства відносно соціального захисту населення та відтворення трудових ресурсів, що ставить перед кожним з них спеціальні завдання управління. Крім того, треба позбуватися адміністративних методів управління соціальною політикою на законодавчому рівні і переходити до економічних методів.

Зростання мобільності трудових ресурсів, в т.ч. і міждержавної, потребує розробки економічних і соціальних заходів щодо їх оптимізації через виконання державних програм.

При формуванні нормативно-правової бази в галузі соціальної політики потрібен комплексний підхід, який полягає передовсім у поєднанні їх макрота мікроекономічного аналізу.

Закони, постанови, інструкції повинні містити відповіді на зміни ситуації з пропозицією праці на ринку праці, кваліфікаційними

36

характеристиками трудового потенціалу (підготовка та перепідготовка), з міграцією дефіцитної робочої сили, із репродуктивною поведінкою населення (дітонародження), демографічною ситуацією. Для цього доцільно прийняти нові або поновити діючі закони, що стосуються соціального розвитку, активної демографічної політики, соціальних відносинміжроботодавцеміпрацівникомза наймом.

Отже, вирішальною умовою вдосконалення соціальної політики на сучасному етапі є врахування усіх чинників, які впливають на потреби і цілі соціального розвитку країни.

2.2.2. Система нормативно-правових актів, що регулюють соціальні відносини

До системи нормативно-правових актів належить насамперед Конституція України, а також ЗУ “Про межу малозабезпеченості”, “Про мінімальний споживчій бюджет”, “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”, “Про охорону здоров’я”, “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, “Про зайнятість населення”, “Про охорону праці”, “Про освіту”, “Про оплату праці” (1995), “Про мінімальний споживчій бюджет”, “Про пенсійне забезпечення”, “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, нормативні акти, укази, інструкції, відповідних державних комітетів, міністерств і відомств.

У Конституції України вказано:

1.Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості (ст. 23).

2.Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; спеціальними заходами щодо охорони праці

іздоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям (ст. 24).

37

3.Громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Професійні спілки є громадськими організаціями, що об’єднують громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їхньої професійної діяльності. Професійні спілки створюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їхніх членів. Усі професійні спілки мають рівні права (ст. 36).

4.Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовкиіперепідготовкикадріввідповіднодосуспільнихпотреб.

Використання примусової праці забороняється. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’я роботах забороняється.

Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається зако-

ном (ст. 43).

5.Кожен, хто працює, має право на відпочинок.

Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час.

Максимальна тривалість робочого часу, мінімальна тривалість відпочинку та оплачуваної щорічної відпустки, вихідні та святкові дні,

атакожіншіумовиреалізації цьогоправавизначаються законом (ст. 45).

6.Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом (ст. 46). Кожен має право на освіту.

7.Повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної

38

середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державнихікомунальнихнавчальнихзакладахнаконкурснійоснові(ст. 53).

ЗУ “Про зайнятість населення” визначає правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю в умовах ринкової економіки і рівноправності різних форм власності. Найважливішими положеннями цього закону є:

Стаття 1. Зайнятість населення

Зайнятість населення, що проживає на території України, держава забезпечує шляхом активної соціально-економічної політики, спрямованої на задоволення його потреб у добровільному виборі виду діяльності, стимулювання створення нових робочих місць і розвитку підприємництва.

Громадяни України вільно обирають види діяльності, які не заборонені законодавством, у тому числі і не пов’язані з виконанням оплачуваної роботи, а також професію, місце роботи відповідно до своїх здібностей.

Примушування до праці у будь-якій формі не допускається, за винятком випадків, передбачених законодавством України. Добровільна незайнятість громадян не є підставою для притягнення їх до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Стаття 4. Державні гарантії права на вибір професії та виду діяльності

Держава гарантує працездатному населенню у працездатному віці в Україні:

а) добровільність праці, вибір або зміну професії та виду діяльності;

б) захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи;

в) безплатне сприяння у підборі роботи і працевлаштуванні відповідно до покликання, здібностей, професійної підготовки, освіти, з урахуванням суспільних потреб, всіма доступними засобами, у т. ч. через професійну орієнтацію і перепідготовку;

г) компенсацію матеріальних витрат у зв’язку з направленням на роботу до іншої місцевості;

39

д) виплату вихідної допомоги працівникам, які втратили постійну роботу на підприємствах, в установах і організаціях, у випадках і на умовах, передбачених чинним законодавством;

е) безплатне навчання безробітних нових професій, перепідготовку в навчальних закладах або в системі державної служби зайнятості з виплатою матеріальної допомоги;

є) виплату безробітним в установленому порядку допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги по безробіттю, матеріальної допомогичленамсім’ї, якіперебуваютьнаїхутриманні, таіншихвидівдопомоги; ж) включення періоду перепідготовки та навчання нових професій, участі в оплачуваних громадських роботах, отримання допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги по безробіттю до загально-

го трудового стажу, а також до безперервного трудового стажу; з) надання роботи за фахом на період, не менший як три роки

молодим спеціалістам – випускникам державних навчальних закладів, наперед заявлених підприємствами, установами, організаціями.

Стаття 5. Додаткові гарантії зайнятості для окремих категорій населення

Держава забезпечує надання додаткових гарантій щодо працевлаштування працездатним громадянам у працездатному віці, які потребують соціального захисту і не здатні конкурувати на ринку праці, у тому числі:

а) жінкам, що мають дітей віком до шести років; б) одиноким матерям, що мають дітей віком до чотирнадцяти

років або дітей-інвалідів; в) молоді, яка закінчила або припинила навчання у середніх

загальноосвітніх школах, професійно-технічних закладах освіти, звільнилися зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, і якій надається перше робоче місце, дітям (сиротам), які залишилися без піклування батьків, а також особам, яким виповнилося п’ятнадцять років і яких за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;

г) особам перед пенсійного віку (за два роки до пенсії); д) особам, звільненим після відбуття покарання або примусо-

вого лікування.

Стаття 8. Право громадян на працевлаштування

Громадяни мають право працевлаштування і вибір місця роботи шляхом звернення до підприємства, установи, організації, індивідуального селянського (фермерського) господарства і до іншого роботодавця або при безплатному сприянні державної служби зайнятості.

40

Стаття 9. Право громадян на професійну консультацію, підготовку, перепідготовкуіодержанняінформаціїусфері зайнятості

Громадяни, які звернулися до державної служби зайнятості як особи, що шукають роботу, мають право на безплатну професійну орієнтацію, консультацію, підготовку, перепідготовку, отримання відповідної інформації з метою вибору виду діяльності, професії, місця роботи, режиму праці.

Стаття10. Правогромадяннапрофесійнудіяльністьзакордоном

Громадяни мають право займатися трудовою діяльністю у період тимчасового перебування за кордоном, якщо вона не суперечить чинному законодавству України і країни перебування.

Стаття 11. Право громадян на соціальний захист у сфері зайнятості

Громадяни мають право на соціальний захист у сфері зайнятості згідно із законодавством України про зайнятість.

Особи, визнані у встановленому порядку безробітними, мають право на отримання допомоги по безробіттю.

Стаття 12. Право оскарження дій працівників служби зайнятості

Громадяни мають право оскаржити дії працівників державної служби зайнятості до відповідного за підпорядкуванням органів цієї Служби або до суду в порядку, встановленому законодавством.

Важливим нормативно-правовим актом, що регулює соціальну політику та її використання, є Указ Президента України від 2.08.1996 р. “Про утворення Координаційного комітету з питань соціальної переорієнтації трудових ресурсів”, у якому звертається увага на погодження дій при розв’язанні питань використання трудових ресурсів та подолання явищ прихованого безробіття під час економічних реформ.

2.2.3. Науково-методичне обслуговування процесів управління і використання трудових ресурсів

На думку науковців, повноцінна управлінська реформа на всіх рівнях може стати одним з головних інструментів зміцнення виконавчої влади, раціонального добору управлінських працівників за ознакою їхнього професіоналізму і відповідальності; підвищення соціального захисту управлінського апарату тощо. Для цього потрібно виробити систему правових, фінансових, організаційних та інших заходів, які мають становити основу управлінської реформи.

Значною проблемою є якісний склад управлінського апарату. Державні службовці, у т. ч. у підсистемі соціальної політики, – це переважно інженери, вчителі, агрономи, представники інших професій,

41

не пов’язаних з управлінням, які засвоїли управлінську роботу (частина з них непогано), але здебільшого так і залишаються за своїм світоглядом виробничниками. Через брак в апараті управлінців (правників, економістів, соціологів) у ньому часто виробничі питання переважають над управлінськими.

Отже, щоб розв’язати стратегічні і тактичні питання реформування управлінського апарату, потрібна насамперед концепція як політичний і науково прогнозний документ для визначення орієнтирів

ізасобів досягнення мети. У концепції треба визначити основні завдання і принципи управлінської реформи, порядок формування управлінського апарату, статус державних управлінців в органах виконавчої влади та їхній соціальний захист, реформування державної системи управління, фінансування і матеріально-технічного забезпечення адміністративного апарату. Етапи такої управлінської реформи, за оцінками експертів, розраховані приблизно на 4–5 років.

ВУкраїні створено Фонд соціальної адаптації молоді України. Проблемами управління та використання трудових ресурсів займається Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, Наукова рада НАН України з проблем народонаселення і відтворення трудового потенціалу. Не всі вони взаємодіють на науковому та методичному рівнях, але інколи об’єднуються для вивчення певної проблеми, пов’язаної з трудовими ресурсами, організовуючи відповідні наукові чи науково-методичні конференції, або допомагають урядовим і законодавчим структурам готувати ряд питань і законопроектів.

У нормотворчій діяльності в Україні, крім окремих міністерств і науково-дослідних інститутів, активну участь беруть профспілки. За їх безпосередньою участю підготовлено проекти багатьох законів, положень, інструкцій, правил відповідних державних комітетів, міністерств і відомств.

Вироблення концепції управлінської реформи вимагає значних фінансових, кадрових, інтелектуальних, гнучких організаційних та інших зусиль, часу тощо. Питання складне, але в Україні є достатньо вчених і практиків, здатних його розв’язати. Головне, щоб законодавча

івиконавча влади діяли спільно.

Важливим є фінансове і матеріальне забезпечення управлінської діяльності. Сьогодні низькому рівневі управлінської роботи відповідає відносно низький рівень оплати праці управлінців. Потрібні стимули для якісної роботи, самовдосконалення, а також ефективний контроль за діяльністю апарату.

Фінансовому забезпеченню повинна допомагати тарифна система загалом, а також галузеві тарифні системи, тарифно-кваліфіка- ційні довідники, тарифні сітки, тарифні ставки і схеми посадових

42

окладів, а також трудові нормативи як об’єктивна основа регулювання міри праці та споживання.

Запитання для самоконтролю

1.Основні завдання регулювання процесу розвитку соціальних відносин.

2.Сутність нової парадигми соціальної політики регулювання соціальнокласових відносин.

3.Основні пріоритети соціальної політики регулювання со- ціально-класових відносин.

4.Зміст соціальної політики, спрямованої на виявлення, урахування та поєднання соціальних інтересів.

5.Сутність процесів соціальної стратифікації та соціальної мобільності.

6.Щолежитьвосновірозвиткупроцесівсоціальноїмобільності?

7.Сутність соціальної нерівності як суспільного явища.

8.Охарактеризуйте багатовимірний характер соціальної нерівності та особливості її прояву в Україні.

9.Основні риси соціально-класової структури сучасного українського суспільства.

10.Основні завдання соціальної політики щодо регулювання етнонаціональних відносин.

11.Основні умови оптимізації мовної політики.

12.Основні особливості та пріоритети соціальної політики, спрямованої на регулювання сімейно-шлюбних відносин.

Література: [1–20; 30; 37; 40–42, 44].

43

Соседние файлы в папке Арабаджиев