Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Арабаджиев / 0623481_1B28C_pavlyuk_v_d_pristupa_m_i_starcun_v_i_socialna_politika.pdf
Скачиваний:
80
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.78 Mб
Скачать

СОЦІАЛЬНЕНОРМУВАННЯІБІДНІСТЬ. 5 ДОПОМОГА МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕННИМ ВЕРСТВАМ НАСЕЛЕННЯ

5.1.Соціальне нормування

5.2.Бідність: поняття та підходи до її оцінки

5.3.Соціальна допомога малозабезпеченим верствам населення

5.1.Соціальне нормування

5.1.1. Мінімум засобів існування

Соціальний захист передбачає забезпечення соціально гарантованих умов для нормального існування та розвитку людини, тобто певного життєвого рівня на основі, як правило, системи соціальних гарантій. Від належного обґрунтування соціальних нормативів залежать ефективність практичних дій щодо пом’якшення соціальної нерівності, утвердження соціальної справедливості в суспільстві, ефективність державної соціальної політики загалом.

Категорія мінімуму засобів існування є вихідним пунктом розробки соціальних нормативів. У цій категорії прийнято розрізняти три рівні: соціальний мінімум – задоволення потреб на рівні, достатньому для нормального способу життя (нормальний спосіб життя визначається як такий, що притаманний більшості населення країни, зумовлений її історичним, культурним та економічним розвитком і практично наявний на конкретний момент часу); прожитковий мінімум – задоволення потреб на рівні, необхідному для виживання людини в суспільстві як соціальної істоти (межа бідності); фізіологічний мінімум – сукупність засобів існування, достатніх для виживання людини як біологічної істоти.

Жодний із цих рівнів, безперечно, не існує поза часом і поза певним економічним, культурним і політичним простором. Нинішній стан економічного і суспільного розвитку не дає змоги повністю задовольняти навіть мінімальні соціальні потреби населення. Тому категорія соціального мінімуму становить здебільшого академічний інтерес. Її можна розглядати, з одного боку, як цільовий орієнтир, до якого треба прагнути суспільству в реалізації соціальної політики, а з іншого – як міру забезпечення соціальних гарантій його членам.

Прожитковий мінімум на сучасному етапі є основним поняттям, на якому ґрунтується забезпечення соціальних прав людини. Його слід розглядати виключно з позицій сьогодення, тобто уявлень про те, через посередництво яких мінімальних засобів можна зберегти наявний людський потенціал і не допустити деградації суспільства.

84

Фізіологічний мінімум стосується обмеженого кола потреб людського організму, які мають певні властивості національного та культурного характеру. Фізіологічний мінімум меншою мірою, ніж соціальний, є академічним визначенням. Його основна складова у вигляді продуктового кошику є підставою для подальшого визначення прожиткового мінімуму. Проте в чистому вигляді фізіологічний мінімум не може застосовуватися принаймні з політичних міркувань. Рівень мінімуму засобів існування залежить від віку, статі, соціального статусуісередовища, девідбуваєтьсяжиттєдіяльністьконкретної людини.

5.1.2. Сім’я як об’єкт соціального нормування

Сучасна людина має надзвичайно великий спектр потреб, що задовольняються у межах сім’ї, удома. Населення, яке проживає у країні або в межах певного регіону, у місті чи в селі, є не абстрактною сукупністю індивідів, а сім’ями, домогосподарствами, потреби яких істотно різняться залежно від їхнього складу. Різні потреби мають сім’ї з неповнолітніми і дорослими дітьми або без дітей, або багатодітні й малодітні сім’ї, або подружні пари та одинаки, або сім’ї, які складаються з двох та трьох поколінь. При цьому потреби сімей не складаються як арифметична сума потреб їх членів.

Не можна абстрагуватися також від того, що у країні, населення якої становить кілька десятків мільйонів осіб, існують певні відмінності у способі та якості життя міського й сільського населення, а отже, і в його потребах.

Отже, мінімальні засоби існування слід визначати не абстрактно, для всього населення, а для сімей (домогосподарств) чи одинаків, які належать до груп населення ідентичного соціально-демографічного складу. Однак не можна заперечувати можливість визначення абсолютного мінімуму засобів існування, тобто такого, що властивий соціально-демографічній групі з найнижчими соціальними потребами.

Методологічно правильним підходом до розрахунку мінімуму засобів існування буде такий, що визначатиметься диференційовано: окремо для матеріальних і духовних благ, що споживаються індивідуально, і для тих, що споживаються в межах домогосподарств різного розміру і складу. На сучасному етапі не можна уникнути також диференціаціїмінімальнихпотребвідносноміськоготасільського населення.

До основних видів засобів існування та потреб людини належить харчування, житло, медична допомога, одяг і взуття, освіта й інші духовні блага.

У сучасних умовах є специфічна потреба. Це потреба в безпечному середовищі життєдіяльності як природному, так і соціальному. Конкретизується вона в таких потребах, як чиста питна вода, еколо-

85

гічно чисті продукти харчування, рекреація в безпечному природному середовищі, безпечні умови праці тощо.

Держава задовольняє ці потреби, встановлюючи стандарти щодо якості перелічених складових природного й соціального середовища. Мінімальні стандарти можуть запроваджуватися лише як тимчасові під час надзвичайних ситуацій в окремо взятому регіоні чи країні загалом, колинемаєжоднихможливостейпідтримуватинормальні стандарти.

Харчування. Мінімальні соціальні потреби щодо харчування – це набір продуктів, що не тільки необхідні для підтримання здоров’я, тобто містять потрібну кількість калорій і таких елементів, як вітаміни, амінокислоти, білки рослинного і тваринного походження, жири тощо в раціональній пропорції, а й відповідають традиційному типу харчування, що характерний для певного народу.

Житло. Житло сучасної людини є основним середовищем її соціалізації і життєдіяльності загалом. Воно пристосоване для виконання функцій сім’ї: ведення домашнього господарства, народження та виховання дітей, опіки над перестарілими і хворими, задоволення фізіологічних, емоційних і духовних потреб членів сім’ї.

Рівень цих потреб змінюється у процесі історичного розвитку і відповідно до нього змінюються розмір, структура та якість житлових і підсобних приміщень. Особливо важливо задовольняти потреби підростаючого покоління, для якого сім’я є головним осередком соціалізації. Збільшення потоку інформації, емоційних напружень поза сім’єю висувають підвищені вимоги до комфортності проживання в межах сім’ї. Сучасний підхід потребує врахування потреб людини не лише в житловому просторі, що вимірюється квадратними метрами, а й в окремих приміщеннях. Для цього визначають кількість осіб, що припадають на одну кімнату, і загальну житлову площу на одну особу.

Житло не може виконувати своїх функцій, якщо не має комунальних зручностей, меблів, приладів, предметів домашнього вжитку, засобів комунікації, без яких неможливе існування людини в сучасному суспільстві. Тому поряд з фізичним простором житла мають бути визначені суспільні норми необхідної забезпеченості комунальними зручностями, витрачання електроенергії, води (гарячої та холодної), газу, предметами тривалого користування та іншими предметами домашнього вжитку.

Одяг і взуття. Соціальні потреби в одязі і взутті, як і харчуванні, відрізняються від фізіологічних потреб тим, що відповідають традиціям і певним вимогам моди та стилю поведінки для певної соціально-демографічної групи. Зокрема, запровадження шкільної форми робить необхідним уведення її в набір мінімальних соціальних

86

потреб дитини шкільного віку. Нормальним слід також вважати явище, коли в багатодітних сім’ях незношені одяг і взуття переходять від старших дітей до молодших. Отже, цей вид потреб у багатодітних сім’ях буде менший у розрахунку на одну дитину, ніж у малодітних.

Культура, доступ до інформації. Сформована в Україні су-

часна культура як нормальний спосіб життя передбачає користування телевізором, радіо, читання книжок і газет, відвідування концертів, виставок, театрів, музеїв. Цілком очевидно, що рівень цих потреб для різних соціальних груп надто диференційований, особливо щодо міського і сільського населення.

5.2.Бідність: поняття та підходи до її оцінки

5.2.1.Бідність як суспільно-історичне

явище. Визначення бідності

Бідність – це неможливість внаслідок нестачі коштів підтримувати спосіб життя, притаманний конкретному суспільству у конкретнийперіод часу.

Рівень бідності – це питома вага сімей (домогосподарств), чий рівень споживання (доходів) на одну особу є нижчим за визначену межу бідності. Глибина бідності це відхилення доходів або витрат бідних від визначеної межі бідності.

Опікуваний державою дохід – це рівень доходу, що до 10 % перевищує межу бідності і обмежує ймовірність сім’ї потрапити до категорії бідних.

Крайня формабідності– цебідність повідношеннюдо стандартів цивілізації, яка асоціюється з абсолютною бідністю (межею виживання). До бідних належать ті верстви населення, хто не з власної волі позбавлений благ, які більша частина населення вважає необхідними, а саме: належного житла; їжі; одягу; ліків для підтримання здоров’я.

5.2.2. Межа та вимірювання бідності. Статистичні характеристики бідності

У світовій практиці крайній формі бідності відповідає такий показник, як межа бідності. Критерії визначення її існують різні. Скажімо, ООН разом з ОЕСР і Світовим банком бідність визначаєть-

ся, коли доходи або споживання населення становлять менше одного долара на день.

Межа бідності – це рівень доходу, нижче якого неможливе задоволення основних потреб. Межа бідності встановлюється як частка прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. За її допомогою визначаються сім’ї, які відносять до категорії бідних.

87

В Україні прожитковий мінімум застосовується також для визначення права на призначення соціальної допомоги, а отже, і для визначення межі бідності.

У світовій практиці для характеристики бідності та забезпечення можливості чіткого визначення бідних верств населення використовуються такі критерії:

а) нормативні (абсолютні):

за визначеним державою прожитковим мінімумом;

за фактичною вартістю продуктового кошика, який є основою прожиткового мінімуму;

за енергетичною цінністю добового раціону харчування;

застандартамиООНдлякраїнЦентральноїтаСхідної Європи;

б) структурні:

за питомою вагою витрат на харчування у сукупних витратах (доходах);

за питомою вагою найнеобхідніших витрат у сукупних витратах (доходах);

в) відносні:

за фіксованою часткою середньодушових доходів (витрат);

за вартістю реального мінімуму споживання, який розраховують виходячи з фактичної вартості харчування найбіднішого населення країни (20 % загальної чисельності);

г) ресурсні, виходячи з реальних можливостей надання допомоги з бюджетних коштів.

Нормативні критерії ґрунтуються на відповідності фактичної вартості споживчого кошика сімей установленому стандарту – прожитковому мінімуму.

Структурні критерії оцінки бідності визначаються виходячи

зпитомої ваги витрат на харчування або найнеобхідніших витрат у сукупних витратах (доходах). При їх застосуванні, коли в загальній структурі витрат домогосподарства харчування становить понад 60 %, сім’я змушена не розраховуватися зі значною частиною обов’язкових платежів, зокрема за житло.

Відносні критерії визначають за фіксованою часткою середньодушових доходів (витрат), яка дає змогу відокремити групу населення, що живе в нестатках відносно життєвого стандарту даного конкретного суспільства.

Для цього найчастіше використовують відсоткові пороги медіанного рівня доходів або витрат, а саме – 50, 60 або 75 %, а також вартість реального мінімуму споживання, розрахованого за фактичною вартістю – харчування найбіднішого населення країни.

88

Ресурсні критерії оцінки бідності мають виключно практичне значення, оскільки виходять з бюджетних можливостей держави щодо надання допомоги.

Крім зазначених критеріїв визначення межі бідності є кілька інших критеріїв віднесення населення до бідних, які так само застосовуються в дослідженні бідності та розробці конкретних заходів щодо допомоги бідним і запобігання цьому явищу. Зокрема, це системний та суб’єктивний критерії.

За системним критерієм стан бідності визначається як за доходами на душу населення, так і за показниками функціонування соціальної сфери: охорони здоров’я (середня тривалість життя, рівень дитячої смертності); освіти (охоплення дітей і молоді освітою різного рівня, середній рівень освіченості). До цього критерію можуть входити також показники забезпеченості житлом та його якості, стан ринку праці тощо. Із змісту системного критерію стає очевидним, що він не може стосуватись окремо взятої особи або сім’ї, а має поширюватися на великі за чисельністю сукупності – населення області, країни. Прикладом системного критерію є індекс людського розвитку, що обчислюється на підставі обсягу виробленого ВВП на душу населення, середньої тривалості життя та рівня освіти. Отже, на підставі системного критерію терміном “бідні” можуть позначатися певні географічні ареали, регіони, країни.

Суб’єктивні критерії відбивають уявлення населення про власний стан. Результати оцінки стану бідності за суб’єктивними критеріями мають важливе значення для прогнозування соціальної напруженості в суспільстві, результатів виборів тощо.

Подолання бідності можна досягти за допомогою комплексу заходів, зорієнтованих як на бідних, так і на відносно забезпечені верстви населення. Основними стратегічними напрямами подолання бідності вважаються: розвиток зайнятості на ринку праці; підвищення доходів від трудової діяльності; розвиток соціального страхування як запобіжного захисту від утрат доходу; соціальна підтримка найбільш уразливих верств населення.

Найуживанішими статистичними характеристиками бідності є її рівень і глибина.

Рівень бідності Р – це питома вага сімей (домогосподарств, окремих осіб), чий рівень споживання (доходів) нижчий за визначену межу бідності:

P = Qn 100 %,

89

де Q – кількість сімей (домогосподарств, окремих осіб), які визнаються бідними згідно з одним із критеріїв; n – загальна чисельність сімей (домогосподарств, населення).

За даними Держкомстату України у 2001 р. рівень бідності в Україні становив 26,7 %, якщо за її межу взяти 75 % медіанного рівня сукупних витрат.

Показник рівня бідності відбиває поширеність бідності, але не дає інформації про ступінь зубожіння певних груп населення. Адже вони можуть або жити у злиднях, або, навпаки, їхні доходи наближатимуться до межі бідності. Для визначення розбіжності між доходами бідних і межею бідності застосовують такий показник, як глибина бідності H:

Z Yi H = Z ,

n

де Z – межа бідності; Yi – доходи сімей (домогосподарств, окремих осіб), які визнані бідними.

5.2.3. Бідність в Україні

Існування бідності в Україні не викликає сумніву, проте офіційно не визначено критеріїв та показників вимірювання бідності, які мають бути невід’ємною складовою стратегії подолання бідності. Відповідно до прийнятих у міжнародній практиці критеріїв на основі даних комплексного обстеження умов життя домогосподарств, яке було проведено за новою методологією Держкомстатом, розраховані кількісні характеристики бідності.

Аналіз застосування різних критеріїв для оцінки бідності дав змогу дійти висновку, що найбільш прийнятним на сучасному етапі розвитку в Україні є використання відносного критерію – 75 % медіанних сукупних витрат у розрахунку на умовного дорослого.

Такий вибір критерію враховує низький рівень життя, поширення незареєстрованих видів діяльності та значні обсяги незареєстрованих доходів населення України, а також відповідає міжнародній практиці. Звідси в Україні межа бідності складає 56,6 % прожиткового мінімуму.

За визначеними оцінками на початок 2006 р. до категорії бідних в Україні належить 27,8 % населення (13,7 млн), крайнє бідних – 14,7 % (7,12 млн). Основну частину бідних верств населення України становлять домогосподарства з дітьми до 18 років – 75,0 %. Серед

90

Соседние файлы в папке Арабаджиев