Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_po_parazitologii1maket.doc
Скачиваний:
280
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Сезонна сплячка хазяїна

Сплячка особливим чином впливає на паразитофауну хазяїна. В умовах помірного та холодного клімату багато тварин залягають у зимову сплячку, натомість в регіонах зі спекотним посушливим кліматом спостерігається літня сплячка. В особливих кліматичних умовах сплячка деяких тварин може тривати значну частину року. Відповідно до цього, а також до характеру фізіологічних змін в організмі хазяїна під час сплячки, зміни у поведінці паразитів також можуть бути різними. По-різному реагують на сплячку хазяїна і різні групи паразитів.

Так, у судака, який разом з іншими рибами знаходиться у так званих зимувальних ямах, суттєвих змін у паразитофауні немає. Звільнення цього хижака від кишкових паразитів взимку не відбувається, оскільки він і тоді час від часу живиться своїми сусідами, які перебувають у снулому стані. У інших риб, які за низьких температур води ціпеніють і не живляться, цестоди, як і у птахів, дестробілюють, трематоди і нематоди продовжують свій розвиток і розмноження, а потім відмирають і, за відсутності нового зараження, зникають з кишечника уже у січні. В той же час ектопаразити, зокрема ракоподібні і п’явки, взимку процвітають.

Ссавці, які під час зимової сплячки не живляться, напр. байбаки, в цей час звільняються від кишкових паразитів. Серед ссавців, які на зиму впадають у сплячку, особливе місце займають летючі миші. Під час зимового сну у них сильно гальмуються процеси обміну речовин та фізіологічні відправи, які підтримують життя, зокрема, температура тіла знижується до 7ºС. Здавалось би, такі тварини повинні звільнятися від кишкових паразитів ще перед тим, як залягти у сплячку. Однак виявилося, що кишковий тракт летючих мишей, вільний в цей період від їжі, може бути вщерть заповнений трематодами різних видів, серед яких трапляються і нематоди. З’ясовано, що в той час, коли хазяїн „засинає”, у його паразитів також настає діапауза, напр. трематоди впадають у діапаузу, „засинають” раптово на тих стадіях розвитку, яких досягли на цей момент. Таке явище можна назвати ефектом „сплячої красуні”. І так само, як у відомій казці, коли прокидається хазяїн, „прокидаються” і його паразити, продовжуючи свій розвиток з тієї стадії, на якій він був перерваний. Особини, які на той час були зрілими, продовжують продукувати яйця. Подібним чином на сплячку хазяїна реагують і ектопаразитичні кліщі летючих мишей.

Дещо складніші процеси відбуваються в паразитофауні жаб під час зимової сплячки хазяїна, яка триває 4-5 місяців. Так само, як і у летючих мишей, трематоди перебувають в діапаузі. Розвиток нематод триває, хоча й повільніше, ніж влітку, і навесні, після виходу хазяїна зі сплячки, вони досягають статевої зрілості, відкладають яйця і гинуть. Кишкові інфузорії-опаліни, що є звичайними паразитами жаб, розмножуються так само, як і влітку. У середньоазіатських черепах, які сплять упродовж 9 місяців, з червня до березня, розвиток нематод, які паразитують у кишечнику, складаючи основу його гельмінтофауни, також сповільнюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]