Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альбом ІМХА лаби 1 2013 (1).doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Методика виконання роботи

1. Включити прилад у мережу і прогріти його протягом 20 хвилин. Щоб уникнути сильного кидка стрілки прилад включати тільки при натиснутих кнопках "t° " і "-1-19".

2. У мірній колбі об’ємом 100 мл із розчину з молярною концентрацією еквівалентів NaCl 1 моль/л готують розчин з молярною концентрацією еквівалентів NaCl 0,01 моль/л, додаючи розчин з молярною концентрацією еквівалентів CaCl2 0,05 моль/л. Скляні електроди взагалі, і з натрієвою функцією зокрема, чутливі до інших йонів, у тому числі і до Са2+. Калібрування і усі виміри проводять на фоні надлишку йонів Са2+, щоб виключити їх вплив на результати виміру концентрації йонів Na+.

3. Роблять калібрування приладу. Для цього наливають у стаканчик розчином з молярною концентрацією еквівалентів NaCl 1 моль/л на фоні CaCl2 і занурюють у нього електроди і термометр. Натискають кнопку "-1-4" і ручкою "Температура раствора" по верхній шкалі "0-100" (°С) установлюють температуру досліджуваного розчину. Натискають кнопки "рХ" і "Анионы/Катионы" і через 2-3 хвилини ручкою "Калибровка" установлюють стрілку на "0" по шкалі "-1-4". Промивають електроди розчином з молярною концентрацією еквівалентів NaCl 0,01 моль/л, потім наливають у стаканчик свіжу порцію розчину і занурюють у нього електроди. Через 2-3 хвилини ручкою "Крутизна" встановлюють стрілку на "2" по шкалі "-1-4".

4. Для випробування методики готують розчини NaCl на фоні CaCl2 із молярними концентраціями еквівалентів 0,02; 0,03; 0,04; 0,05 моль/л, вимірюють їх рNa і розраховують концентрацію. Отримані значення порівнюють із дійсними концентраціями. Досліди по визначенню концентрації натрій-йонів повторюють 2-3 рази. Розраховують відносну похибку визначення. Знаходять концентрації контрольних розчинів, виданих викладачем.

Дані заносять у таблицю 26, складену по такому зразку.

Таблиця 26

з/п

Концентрація

Похибка, %

Взято

с, моль/л

Знайдено

рNa

c, моль/л

Відпрацювання методики

1

2

3

4

Контрольні задачі

1

2

Після закінчення роботи електроди занурюють у розчин з молярною концентрацією еквівалентів NaCl 1 моль/л, натискають кнопки "t°" і "- 1 - 19" і вимикають прилад.

Питання та вправи для самоконтролю

1. Які електроди називають електродами порівняння і індикаторними електродами? Поясніть будову каломельного та хлоридсрібного електродів.

2. Яку величину називають стандартним (нормальним) окисно-відновним потенціалом?

3. Який принцип лежить в основі потенціометричного метода аналізу?

4. Які види потенціометрії використовуються в аналізі і на чому вони основані?

5. Які індикаторні електроди застосовують в потенціометричному кислотно-основному, окисно-відновному титруванні?

6. Поясніть, чому при вимірюванні концентрації натрій-йонів розчини готують на фоні надлишку йонів кальцію.

7. Обчисліть потенціал кадмієвого електроду у розчині з молярною концентрацією еквівалентів кадмій нітрату 0,05 моль/л відносно стандартного водневого електроду при 25 оС.

8. Обчисліть концентрацію йонов Аргентума над осадом при 20 оC, якщо потенціал срібного електроду, який занурений у розчин, дорівнює 0,418 В по відношенню до стандартного водневого електроду.