Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альбом ІМХА лаби 1 2013 (1).doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра хімії і екології

Рег. №____________

Методичні рекомендації і контрольні завдання

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни

ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ХІМІЧНОГО АНАЛІЗУ

для студентів другого курсу

напряму підготовки 6.051301 – Хімічна технологія

галузі знань 0513 – Хімічна технологія та інженерія

факультету технологій і дизайну

ХЕРСОН 2013

Методичні рекомендації і контрольні завдання до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Інструментальні методи хімічного аналізу» для студентів другого курсу напряму підготовки 6.051301 – хімічна технологія, галузі знань 0513 – хімічна технологія та інженерія, факультету технологій і дизайну

Укладач: В.М. Безпальченко, кількість сторінок __62 .

Рецензент: С.Й. Кричмар – доктор хімічних наук, професор кафедри енергетики, електротехніки і фізики Херсонського національного технічного університету

Затверджено на засіданні кафедри

хімії і екології

протокол № 6 від 05.11. 2013 р.

Зав. кафедри д.т.н.,

проф. Міщенко Г.В.

____________________

Безпальченко В.М.

© ХНТУ, 2013

Вступ

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт розроблено для студентів другого курсу напряму підготовки 6.051301 – Хімічна технологія технічного університету. Методична розробка містить стислий виклад теорії з інструментальних методів хімічного аналізу, опис лабораторних робіт, питання та завдання для самоконтролю, розрахункові задачі, а також правила роботи в хімічній лабораторії.

Містяться лабораторні роботи з оптичних (фотоколориметрія, флуориметрія, нефелометрія, рефрактометрія, поляриметрія), електрохімічних (кондуктометрія, потенціометрія, кулонометрія) і радіометричних методів аналізу.

Опис лабораторних робіт містить мету, обладнання і реактиви, опис приладів і правила роботи з ними, докладну методику виконання роботи, приклади реакцій, розрахунків й очікуваних результатів. Така побудова дозволяє проводити лабораторні досліди без додаткових вказівок, що має важливе значення для підготовки студентів до самостійного виконання наукових робіт. Результати, що отримує студент в ході виконання лабораторної роботи, записуються у відповідні таблиці. По кожній виконаній лабораторній роботі студент повинен зробити висновок, а саме чи побудувати графік, чи написати рівняння реакції, свої спостереження, обов’язково студент заповнює таблицю, в якій вказує похибки визначення тієї чи іншої речовини. Ці похибки відображають ступінь опанування студентом даної теми, методики роботи та практичних навичок. Під час виконання запропонованих робіт студенти не тільки опановують сучасні інструментальні методи хімічного аналізу, але й набувають уміння аналізувати одержані результати.

Після кожної лабораторної роботи чи теоретичного розділу наведено контрольні питання і задачі, які спрямовують студентів для самостійного опанування матеріалу.