Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобільні перевезення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Одеський національний політехнічний університет

Херсонський політехнічний коледж

Затверджую:

Заступник директора з

навчальної роботи

________А.М Дудніков

___”__________200_р.

Методичні вказівки та завдання

до контрольної роботи

з дисципліни

Автомобільні перевезення

для студентів

заочної форми навчання

за спеціальністю

5.07010602 "Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів"

Херсон 2009

Методичні вказівки та завдання до контрольної роботи з дисципліни «Автомобільні перевезення» для студентів заочної форми навчання спеціальності 5.07010602 «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів»

Укладач – Якушенко Сергій Олександрович, викладач 2 категорії спеціальних дисциплін ХПТК ОНПУ

Методичні вказівки даної редакції створено у листопаді 2009 року і дійсні до внесення змін діючої навчальної програми з дисципліни «Автомобільні перевезення»

Рецензент – Маханько В.І., викладач вищої категорії спеціальних дисциплін ХПТК ОНПУ

Відповідальний за випуск – Чорна Наталія Миколаївна викладач вищої категорії, викладач-методист, методист коледжу.

Завідувач заочного відділення: Карпець І.В.

Методичні вказівки розглянуто і схвалено цикловою комісією «Ремонт автомобілів»

Протокол № ____ від «__»________2009р.

Голова комісії: Сорокін Олексій Максимович

Зміст

  1. Пояснювальна записка

  2. Тематичний зміст дисципліни.

  3. Перелік лабораторних робіт за програмою дисципліни

  4. Курсове проектування

  5. Завдання контрольної роботи

  6. Методичні вказівки до змісту, обсягу та виконання завдань контрольної роботи. Вимоги до оформлення контрольної роботи.

  7. Список рекомендованої літератури.

  8. Додатки:

  • Додаток А. Зразок виконання контрольної роботи;

  • Додаток Б. Зразок оформлення титульного листа контрольної роботи;

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Програма підготовки студентів Херсонського політехнічного коледжу Одеського Національного політехнічного університету спеціальності 5.07010602 „Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів" за кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст з дисципліни „Автомобільні перевезення" розрахована на термін навчання у 5 та 6 семестрі.

На вивчення дисципліни програмою передбачено 108 годин. З них 94 години відводиться на самостійну роботу студентів, 14 годин на лекційні заняття.

Мета та завдання вивчення дисципліни - ознайомлення студентів з організацією вантажних та пасажирських перевезень, організацією і механізацією вантажно-розвантажниж робіт, транспортно-експедиційним обслуговуванням підприємств та населення, з основами диспетчерського управління рухом рухомого складу. При цьому особливу увагу необхідно приділити прогресивним формам і методам організації транспортного процесу, що забезпечує найбільшу виробність праці.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

Знати:

методи вивчення вантажопотоків і пасажиропотоків;

оптимальний вибір рухомого складу;

організацію роботи водіїв, бригадну форма їх роботи;

технологія диспетчерського управління рухом рухомого составу.

Вміти:

користуватися графіками, схемами і епюрами вантажопотоків, пасажиропотоків при організації раціональної роботи автотранспорту;

розраховувати показники роботи рухомого складу; розраховувати потрібну кількість завантажно-розвантажних механізмів;

розраховувати показники роботи автобусів на маршрутах;

складати розклад руху автобусів і графіки випуску таксі на лінію.

На самостійну роботу студентів відводиться 94 години, які включають: виконання домашніх завдань, роботу з довідковою літературою і конспектом лекцій.

Для оцінки знань студентів використовується поточний і підсумковий контроль. Поточний контроль проводиться як модульний, а підсумковою формою контролю є залік.

Програмою передбачено проведення контрольної роботи.

Програма складена на основі ОПП Галузевого стандарту вищої освіти України спеціальності 5.07010602 „Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів"

2. Тематичний зміст дисципліни. Вступ

Загальні поняття про транспорт та транспортний процес. Роль автомобільного транспорту у транспортній системі держави. Основні елементи технічного оснащення автотранспорту:

а) засоби сполучення - рухомий состав;

б) шляхи сполучення - автомобільні дороги;

в) підприємства, що забезпечують роботу рухомого складу. Автотранспортні підприємства і автотранспортні об'єднання, їх основні

функції. Автомобільні перевезення як основна функція автотранспорту. Робота автотранспортних об'єднань (підприємств) в умовах самофінансування і господарського розрахунку. Транспорт і проблеми навколишнього середовища. /1/с.1...3;/3/с.372...373.

Розділ 1. Рухомий склад автомобільного транспорту.

Рухомий склад вантажного автотранспорту: автомобілі, тягачі, причіпні автопоїзди. Класифікація вантажних автомобілів за призначенням, вантажопідйомністю, типом кузова та двигуна, колісною схемою. Класифікація тягачів, причіпних систем і автопоїздів. Ефективність використання спеціалізованого рухомого складу.

Рухомий склад пасажирського транспорту: автобуси та легкові автомобілі. Класифікація автобусів за призначенням, місткістю, габаритною величиною, типом кузова, типом двигуна.

Класифікація легкових автомобілів за призначенням, типом кузова, типом і розташуванням двигуна, літражем. Умови експлуатації, транспортні, дорожні і кліматичні. Основні експлуатаційні якості рухомого окладу: зручність використання, швидкісні властивості, безпечність руху, паливна економічність та ін. Визначення сфер використання автомобілів, автопоїздів та спеціалізованого рухомого складу.

Вибір рухомого складу для заданих умов експлуатації: за вантажопідйомністю і типом кузова, відстанню перевезення, дорожніх умов та ін.

Удосконалення структури автомобільного парку держави. Забезпечення безпеки руху рухомого складу і вимоги до автомобілів, що випускаються на лінію.

/1/с.4...13;/3/с.5...8;/3/с.373...377.

Розділ 2. Вантаж і вантажопотік.

Вантаж як об'єкт транспортної роботи, складові елементи вантажу. Класифікація вантажу:

а) за способом завантаження - розвантаження;

б) за умовами перевезення та зберігання;

в) за розмірами;

г) в залежності від об'ємної маси;

д) від ступеню небезпечності.

Тара за призначенням та її класифікація, вимоги, що пред'являють до тари. Маркірування вантажів, її позначення та види: товарна, вантажна, транспортна і спеціальна. Засоби нанесення маркірування. Об'єкт перевезень, вантажооберт.

Повторність і нерівномірність автоперевезень. Визначення коефіцієнтів нерівномірності і повторності перевезень. Вантажопотоки, графічне зображення вантажопотоків у вигляді епюр і картограм, їх використання в організації перевезень для максимального задоволення вимог вантажовідправників, вантажоотримувачів.

/1/ с.18.,.21; /4/ С.19...27.

Розділ З.Техніко-експлуатаційні показники роботи вантажних автопідприємств.

Загальні поняття про техніко-експлуатаційні показники і їх значення у плануванні та організації роботи автомобільного транспорту. Склад парку та його характеристика.

Коефіцієнти технічної готовності і випуску автомобілів на лінію: методика впливу на них. Заходи по виконанню цих показників. Вимірювачі часу роботи рухомого составу: час у наряді, на маршруті, у русі, у простої під завантаженням і розвантаженням (нормальне, додаткове, наднормативне).

Показники якості транспортного обслуговування відправників та отримувачів вантажів.

Пробіг рухомого складу, його використання. Коефіцієнт використання пробігу методика його розрахунку, фактори, що впливають на його величину. Вплив коефіцієнту використання пробігу на виробність рухомого складу.

Швидкості, що використовуються при розрахунках: технічна й експлуатаційна, їх визначення. Заходи по підвищенню швидкостей руху і забезпеченню безпеки.

Середня відстань перевезень однієї тони вантажу і середня довжина поїздки з вантажем, методика визначення цих величин і їх взаємодія.

Вантажопідйомність рухомого составу і її використання. Коефіцієнти статичного і динамічного використання вантажопідйомності, їх визначення і вплив на виробність рухомого складу.

Шляхи підвищення використання вантажопідйомності.

Розрахунок часу оберту та числа обертів автомобілів. Виробність рухомого составу у тонно-кілометрів. Виробність рухомого составу у тонно-кілометрах, шляхи її підвищення. Вплив техніко-експлуатаційних показників на виробність (графічна залежність).

Розрахунок потрібного числа одиниць рухомого складу для можливого встановленого об'єму перевезень.

Показник інтенсивності використання вантажного автомобільного парку. /1/с.48...56;/4/ с.42.,.57.

Розділ 4. Організація вантажних автомобільних перевезень.

Централізовані перевезення як основний метод організації перевезення вантажу, їх сутність і основні переваги. Договір на перевезення вантажу, взяття обов'язків і відповідальність сторін за виконання договірних умов. Пріоритетне значення підвищення умов обслуговування клієнтури.

Маршрутизація вантажних перевезень як складовий елемент єдиного технологічного процесу перевезень. Види маршрутів та їх класифікація, поняття про раціональні маршрути і методи їх складання. Роль економіко-математичних методів у маршрутних перевезеннях. Розрахунок показників роботи рухомого составу на різних видах маршрутів. Побудування графіків руху рухомого складу на маятникових та кільцевих маршрутах. Організація перевезень вантажів у міжмісцевому сполученні. Методи організації руху рухомого складу при міжмісцевих перевезеннях (кризовій та дільничній), їх характеристика, переваги та недоліки.

Особливості організації руху рухомого складу за системою головних плеч. Організація перевезень вантажів у контейнерах і на піддонах. Класифікація контейнерів. ДСТУ на контейнери. Умови перевезень вантажів у контейнерах, документація. Контейнерні станції, площадки.

Класифікація піддонів, вимоги до них: ДСТУ на піддони, основні принципи формування вантажів у поході на піддонах та без них. Економічна ефективність перевезень вантажів контейнерах, на піддонах. Перспективи розвитку контейнерних перевезень. Перевезення масових навалочних та сипучих вантажів, перевезення будівних вантажів (цегли, цементу, будівних розчинів, блоків та ін.), довгомірних вантажів (труб, металу, лісоматеріалів), рідкого палива, продовольчих товарів, промислових товарів, с/г вантажів. Рухомий склад, що використовується, правила перевезень.

Організація праці водіїв. Бригадний та орендний підряд. Тарифи на перевезення вантажів автомобільним транспортом. Тариф як планова ціна роботи транспорту. Коштовність перевезень. Види тарифів і правила їх використовування. Надбавки, знижки, штрафи, пояснювальні поправочні коефіцієнти.

/1/с.115...135;/3/с.380...383;/4/с.22...65;/8/с.16...19.

Розділ 5. Організація вантажно-розвантажувальних робіт на автомобільному транспорті.

Вплив вантажно-розвантажних робіт на виробність рухомого составу та собівартість перевезень. Складові елементи завантажно-розвантажних робіт. Норми часу на завантажно-розвантажні роботи. Завантажно-розвантажні пункти, їх характеристика і вимоги, що ставляться до них. Пропускна здатність завантажно-розвантажних пунктів.

Ритм роботи пунктів завантаження-розвантаження, інтервал руху автомобілів, їх взаємозв'язок. Розрахунок потрібної кількості постів і механізмів по заданому об'єкту робіт, ритму й інтервалу руху автомобілів. Методи виконання завантажно-розвантажних робіт, засоби її механізації, напівмеханізоване і механізоване завантаження-розвантження автомобілів, засоби завантаження навалочних і сипучих вантажів.

Поняття о виробності розвантажно-завантажних механізмів.

Вибір засобів механізації і розрахунок їх потреб з урахуванням умов вантажовідправників та вантажоотримувачів. Поняття про сумісний графік роботи автомобілів і завантажно-розвантажних машин. Комплексна механізація завантажно-розвантажних робіт.

/1/с.82...95;/4/с.67...74.

Розділ 6. Транспортно-експедиційне обслуговування підприємств та населення.

Сутність комплексної системи транспортно-експедиційного обслуговування підприємств народного господарства вантажними перевезеннями.

Транспортно-експедиційні операції за місцем відправлення вантажів, їх переміщення до місця прибуття. Матеріально-технічна база транспортно-експедиційних підприємств. Організація перевезень вантажів у прямому і змішаному сполученні. Поняття про технологічний процес централізованого завезення і про вантаж з транспорту. Сфери ефективного використання різних видів транспорту в залежності від умов експлуатації.

Тарифи на транспортно-експедищйні й складові операції, їх використання. Взаємна матеріальна відповідальність вантажоволодарів та транспортно-експедиційних агентів. Організація використання відомчого автотранспорту.

Транспортно-експедиційне обслуговування населення. Класифікація транспортно-експедиційних послуг населенню. Технологія виконання місцевих, приміських та міжмісцевих перевезень вантажів населенню.

Підвищення якості транспортно-експедиційних обслуговувань підприємств і населення. Тарифи на транспортно-експлуатаційні послуги, що надаються населенню.

/І/с.92.,.98.

Розділ 7. Техніко-експлуатаційні показники роботи пасажирського транспорту.

Поняття про рейс та оберт; розрахунок часу рейса і оберту автобуса. Безпечність руху: технічна, експлуатаційна.

Розрахунок кількості автобусів для роботи на маршруті, інтервалу і безпеки руху під час в наряді.

Пробіг автобусів і ступінь його використання. Коефіцієнт використання місткості автобуса.

Коефіцієнт механічної готовності до використання парку.

Виробність автобуса, фактори, що впливають на неї. Показники використання автомобілів-таксі: загальний та платний пробіг, коефіцієнт платного пробігу, середня дальність поїздки з пасажирами. Виробність автомобіля-таксі. Розрахунок потрібного парку автомобілів-таксі.

Показники якості транспортного обслуговування населення (якості перевезення пасажирів). Визначення видів таксомоторних перевезень.

/1/62...68;/4/ с.28...41;/8/с.49...57.

Розділ 8. Організація пасажирських автомобільних перевезень.

Пасажирські автомобільні перевезення, і цілі, задачі. Об'єм перевезень пасажирів, пасажирооберт.

Пасажиропотоки, методи їх обстеження. Епюри пасажиропотоків, їх практичне використання для організації роботи автобусів.

Нерівномірність пасажиропотоків по часам, по дням тижнів, сезонам, напрямкам. Середня дальність поїздки пасажирів, коефіцієнт змінності пасажирів на маршруті.

Транспортна сітка і маршрутна система, показники, що їх характеризують. Класифікація автобусних маршрутів, Зупинні пункти, їх розміщення та обладнання. Паспорт маршруту, його зміст.

Поняття про нормування швидкості руху. Розклад руху автобусів на маршрутах, принцип складання.

Організація праці водіїв. Бригадний підряд.

Автостанції, автовокзали, технологічний процес їх роботи.

Тарифи і білетна система на автобусному транспорті. Правила тарифікації на місцевих, приміських та автобусних маршрутах.

Особливості таксомоторних перевезень. Вивчення попиту населення на таксомоторні перевезення. Складання графіків випуску та присутності таксі на лінії.

Таксомоторні стоянки. Таксометр та його лічильники. Тарифи на таксомоторні перевезення.

Контрольно-ревізорська служба, її задачі. Система контролю на автобусному та таксомоторному транспорті.

/1/ с.57.. .62; /4/ с.28.. .43; /8/ с.57.. .62.

Розділ 9. Оперативне управління роботою рухомого складу.

Структура служби експлуатації автотранспортних підприємств. Сутність і задачі диспетчерського керування. Поняття про внутрішньо паркову та лінійну диспетчерську службу, їх задачі. Оперативне планування перевезень вантажів. Розробка добового оперативного плану перевезень. Порядок прийому заявок на перевезення вантажів.

Організація випуску вантажних автомобілів на лінію. Оперативне диспетчерське керівництво і контроль за роботою рухомого складу на лінії. Диспетчерський оперативний облік і звітність. Централізована та децентралізована системи керівництва перевезень вантажів, їх сутність, переваги та недоліки.

Система диспетчерського управління рухом легкових автомобілів-таксі. Організації прийому і виконання швидких та попередніх замовлень на таксі.

Основи автоматизованої системи диспетчерського управління автобусів (АСДУ-А) й легкових автомобілей-таксі (АСДУ-Т).

/1/с.128...130;/3/с.372...377.