Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобільні перевезення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

2. Коефіцієнт випуску автомобілів на лінію: методика впливу на нього.

Коефіцієнт випуску автомобілів на лінію - це відношення кількості днів, фактично відпрацьованих автомобілями, до кількості днів роботи автотранспортного підприємства.

Цей коефіцієнт може розглядатися за різний проміжок часу: за тиждень, декаду, місяць, квартал, рік тощо.

Наприклад, в серпні підприємство працювало 24 дні, а автомобіль ГАЗ-53А виходив на лінію (відпрацював) 20 днів. Щоб визначити коефіцієнт випуску автомобіля ГАЗ-53 на лінію потрібно 20 днів розділити на 24. Звідси 20/24=0,83.

Можна здогадатися, що чим ближче буде цей коефіцієнт до одиниці, тим більше автомобіль відпрацював робочих днів - чого і необхідно домагатися. Тож основне завдання впливу на цей коефіцієнт - максимальне доведення його до одиниці.

Які ж причини не виходу автомобіля на лінію? Основна - це несправність транспортного засобу. Потім можна назвати ще такі: відсутність замовлень, нестача кадрів тощо.

Для збільшення коефіцієнту випуску автомобілів на лінію необхідно:

- завжди тримати рухомий склад у справному стані, а для цього вчасно виконувати всі види технічного обслуговування та ремонтів;

- підбирати відповідальних, дисциплінованих кадрів, адже їх нестача може виникнути із-за прогулів;

- забезпечувати якісну роботу служби експлуатації, яка здійснює оперативне планування і управління перевозками, заключає договори та ін.

3.Централізовані перевезення як основний метод організації перевезення

вантажу.

Централізовані перевезення - це прогресивний метод організації транспортного процесу по перевезенню вантажів. їх виконує одне транспортне підприємство, яке забезпечує отримання і експедиція вантажів. При таких перевозках завантаження здійснює вантажовідправник, а розвантаження - вантажоотримувач. Водію видають наряд-накладну на вантаж.

Переваги централізованих перевезень:

1. Покращується обслуговування клієнтури.

2. Простіше оформлення товарно-транспортної документації.

3. Зменшується кількість вантажників та експедиторів.

4. Зменшується попит в рухомому складі.

5. Є можливість для механізації завантаження і розвантаження вантажів.

Все це дозволяє більш ритмічно поступати вантажам, досягнути підвищення продуктивності автомобіля в 2-3 рази і досягнути значного зменшення собівантості перевозок.

4.Перевезення с/г вантажів.

Перевезення сільськогосподарських вантажів підрозділяються на внутрішньо та зовнішньо господарські.

Внутрішньо господарські перевезення здійснюються, як правило, транспортом, що належить даному сільськогосподарському підприємству.

Зовнішньо господарські перевезення, як правило, виконуються спеціалізованими автогосподарствами.

Перевезення сільськогосподарських вантажів мають ряд особливостей: сезонність у збиранні врожаю, що приводить до коливань у вантажообігу й обсязі перевезень; короткі строки збирання врожаю, що вимагають напруженої роботи автомобільного транспорту; нерівномірність дозрівання сільськогосподарських культур у різних кліматичних і ґрунтових районах країни; коливання врожайності, що має місце при посусі й інших несприятливих кліматичних умовах; важкі дорожні умови роботи рухливого складу, особливо у весняно-осінній період; низька об'ємна вага сільськогосподарських вантажів, що не дають повністю використати вантажопідйомність рухливого складу.

Складність організації перевезення сільськогосподарських вантажів полягає в: великій номенклатурі вантажів (вище 75); мінливості їхніх механічних властивостей під впливом вологи, тиску, температури, тривалості зберігання; схильності до злежування й змерзання; багато сільськогосподарських вантажів легко ушкоджуються (так, втрати від ушкодження бульб картоплі при вантажно-розвантажувальних роботах досягають 16%).

Перевезення картоплі, овочів, фруктів вимагає особливої обережності у зв'язку з можливістю їхнього ушкодження. Не допускати падіння картоплі з висоти більше 0,5 м на тверду поверхню й 1 м на шар картоплі. При температурі нижче 5 °С необхідно утеплювати кузов автомобіля й накривати картопля зверху. Безтарні перевезення приводять до втрати при завезенні й зберіганні до 40% картоплі. Краще перевозити картопля в контейнерах.

Фрукти (яблука, ягоди) перевозять у твердій тарі. Перевезення зерна здійснюється бортовими автомобілями й спеціалізованими автомобілями — самоскидами безтарним способом.

Тому що зерно має невелика питома вага (0,4- 0,8) те для підвищення коефіцієнта використання вантажопідйомності нарощують борти автомобілів і причепів. Для зниження втрат при переїздах необхідно ущільнювати місця з'єднань у кузові, а зверху кузов закривати брезентом. Навантаження зерна в автомобіль виробляються безпосередньо з бункера комбайна й часто без його зупинки. У порівнянні з вивантаженням із зупинкою комбайна, цей потоковий метод дає підвищення продуктивності комбайнів на 10- 20%.

Ємність бункера комбайнів становить 1,2—1,4т — менше вантажопідйомності автомобіля, і для підвищення ефективності роботи автомобілів їх закріплюють за групою комбайнів, що працюють на близькій відстані друг від друга.