Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобільні перевезення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

6. Методичні вказівки до змісту, обсягу та виконання завдань контрольної роботи.

Студенти заочного відділення виконують одну контрольну роботу, яка включає теоретичні питання..

Контрольна робота з дисципліни "Автомобільні перевезення" складається з 5 теоретичних питання для кожного варіанта. Метою виконання контрольної роботи є перевірка і закріплення теоретичних знань, перевірка вміння використовувати теоретичні знання на практиці.

Контрольна робота виконується в учнівському зошиті або на аркушах формату А4, так і у комп'ютерному наборі, тобто у друкованій формі. При цьому потрібно вибирати відповідний шрифт та інтервал ( 14пт Агіаl курсив, 1,5 інтервал) і охайно оформлюється. Робота виконується за варіантами. В кінці роботи надається список використаної літератури. Титульний лист контрольної роботи виконується згідно Додатку Б. Виконана в повному обсязі контрольна робота надається для перевірки в коледж не пізніше, ніж за місяць до початку чергової сесії. Контрольна робота вважається зарахованою, якщо в ній є змістовні відповіді на всі питання роботи. Зарахована контрольна робота є допуском до складання заліку з дисципліни.

7. Список рекомендованої літератури.

1. Ванчукевич В.Ф., Седюкевич В.Н. Автомобильные перевозки. Высшая школа. 1988 г.

2. Тростянецкий Б.Л. Автомобильные перевозки: Задачник. -М.: Транспорт, 1988г.

3. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів. - К.: Либідь, 1999 р.

4. Касаткин Ф.П., Коновалов СИ. Организация перевозочных услуг и безопасность транспортного процесса. М.: Академический Проект, 2004 г.

5. Ходош М.С. Грузовые автомобильные перевозки. - М.: Транспорт, 1988 г.

6. Батищев И.И. Организация и механизация погрузочно-разгрузочных работ на автотранспорте. - М.: Транспорт, 1988 г.

7. Блатнов М.Д. Пассажирские автомобильные перевозки. - М.: Транспорт, 1981 г.

8. Мірошниченко Л., Саприкін Г. Автомобільні перевезення: організіція та облік. -X.: Фактор, 2007 р.

8.Додатки:

Додаток А.

Зразок виконання контрольної роботи Варіант №п

( для прикладу взято неіснуючий варіант, який складено з дійсних питань)

1. Транспорт і проблеми навколишнього середовища.

2. Коефіцієнт випуску автомобілів на лінію: методика впливу на нього.

3. Централізовані перевезення як основний метод організації перевезення вантажу.

4. Перевезення с/г вантажів.

5.Централізована системи керівництва перевезень вантажів.

1. Транспорт і проблеми навколишнього середовища.

Сучасний транспорт зробив доступними для людини й колосальні швидкості, й віддалені куточки планети. Водночас він спричинив і багато негативних явиш. З відпрацьованими газами в атмосферу викидаються сотні мільйонів тонн шкідливих речовин щорічно. В усіх великих містах України автотранспорт є основним джерелом забруднення повітря (70.. .90 % загального забруднення). Автомобіль — один із головних чинників шумового забруднення. В результаті погіршується здоров'я людей, отруюються ґрунти й водоймища, потерпає рослинний і тваринний світ. Отже, з одного боку, автомобіль полегшує людині життя, а з іншого — отруює й у прямому розумінні цього слова.

Визначено, що один автомобіль щорічно поглинає з атмосфери понад 4 т кисню, викидаючи з відпрацьованими газами приблизно 800 кг оксиду вуглецю, близько 40 кг оксидів азоту та майже 200 кг різних вуглеводнів. Забруднення навколишнього середовища токсичними компонентами відпрацьованих газів призводить до великих економічних втрат.

Головна причина забруднення повітря полягає в неповному й нерівномірному згорянні палива. Всього 15 % його витрачається на рух автомобіля, 80 % — «летить на вітер».

Багато шкідливих речовин утворюється під час роботи двигуна на холостому ходу та гальмування двигуном, коли дросельна заслінка закрита й система холостого ходу карбюратора дає дуже збагачену суміш, і через недостатню подачу повітря в циліндри вона згоряє повільно й не до кінця. В цьому разі зменшити викид шкідливих речовин з відпрацьованими газами можна регулюванням системи холостого ходу.

Токсичні продукти неповного згоряння палива можна нейтралізувати у випускному трубопроводі двигуна добавлянням їх або введенням окиснювальних каталізаторів.

Кожен автомобіліст знає, що вилити весь бензин зі шланга в бак практично не можливо: трохи обов'язково вихлюпується на землю. А якщо врахувати кількість автомобілів, то стане зрозумілим, що цю проблему потрібно вирішувати.

Для зменшення шкідливого впливу автомобільного транспорту вантажні транспортні потоки слід виносити за межі міста.

Часто автомобілі миють на березі озера або ставка. Навіть мінімальна кількість палива, оливи та інших спеціальних рідин, що потрапили у водоймище, може дуже погіршити стан води. Ефективний спосіб захисту водоймищ від шкідливих викидів автомобілів — зведення споруд для очищення зливних вод на автозаправних станціях.

Нагальна проблема — боротьба з шумом у містах. Акустична характеристика транспортного потоку визначається показником шумності автомобілів. За даними досліджень, через шум у великих містах тривалість життя людини скорочується ва 8... 12 років. Один із напрямів боротьби з шумом — розроблення й дотримання державних стандартів на засоби пересування. Рівень транспортного шуму істотно залежить і від прокладання дороги.