Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобільні перевезення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

5.Централізована системи керівництва перевезень вантажів.

Оперативне керування роботою автомобілів на лінії здійснюють диспетчерська служба та лінійні робітники служби експлуатації АТП.

Старший і черговий диспетчери стежать за виконанням графіка руху, за роботою автомобілів на заданих маршрутах, підтримують оперативний зв'язок із вантажовідправниками та вантажоодержувачами, контролюють хід виконання плану перевезень, негайно усувають організаційні незгоди, що виникають під час роботи на лінії, забезпечуючи першочергове виконання термінових і найважливіших перевезень, у разі потреби переводять автомобілі з одного об'єкта на інший, направляють за заявками водіїв автомобілі технічної допомоги, контролюють своєчасність повернення автомобілів на АТП.

Виконання розпоряджень чергового диспетчера щодо подачі автомобіля для перевезення, випуску його на лінію й повернення на АТП, маршруту руху, навантаження й розвантаження обов’язок усіх водіїв, начальників та лінійних диспетчерів на об'єктах.

Лінійні диспетчери здійснюють роботу у великих пунктах відправлення вантажів. їхні розпорядження щодо перевезення вантажів обов’язкові до виконання всіма водіями, які працюють на цих об'єктах. Переводити автомобілі з одного об’єкта на інший лінійні диспетчери можуть тільки за погодженням з диспетчерською службою АТП.

За централізованої системи керування перевезеннями оперативне керування роботою автомобілів на лінії здійснює централізована диспетчерська служба (ЦДС), що створюється при транспортних трестах та управліннях. ЦДС перебирає на себе функції диспетчерської служби АТП, й їй підпорядковуються лінійні працівники, диспетчери та контролери. При цьому основними завданнями автотранспортного підприємства стають якісна підготовка автомобілів, забезпечення виконання графіка випуску їх ва лінію, повсякденна виховна робота серед водіїв, підвищення їхньої кваліфікації. Підтримуючи постійний зв'язок із ЦДС, АТП вибірково контролює роботу водіїв на лінії.

Створення ЦДС дає змогу усунути зустрічні перевезення, звести до мінімуму порожні й нульові пробіги, скоротити простій під час навантажування й розвантажування, підвищити рівень механізації робіт, увести машинне оброблення товарно-транспортних документів.

Одна з найважливіших умов оперативного керування роботою автомобілів на лінії — добре налагоджений зв’язок.

Література:

1. Ванчукевич В.Ф., Седюкевич В.Н. Автомобильные перевозки. Высшая школа. 1988 г.

2. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів. - К.: Либідь, 1999 р.

3. Касаткин Ф.П., Коновалов СИ. Организация перевозочных услуг и безопасность транспортного процесса. М.: Академический Проект, 2004 г.

4. Мірошниченко Л., Саприкін Г. Автомобільні перевезення: Організіція та облік. -X.: Фактор, 2007 р.

Додаток Б

Зразок оформлення титульного листа контрольної роботи